Regija
NOVA PRONATALITETNA MJERA

Grad Vukovar će obiteljima s troje i više djece plaćati režije i stan
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

VUKOVAR - Čelnici Vukovara jučer su predstavili novu pronatalitetnu mjeru kojom obitelji s troje i više djece žele motivirati na ostanak u gradu. Obiteljima koje imaju troje i više djece u dobi do 16 godina iz gradskog će proračuna biti pokrivani režijski troškovi i troškovi stanovanja u iznosu od 6300 kuna godišnje.

- Ovo je mjera kojom želimo olakšati život mladim obiteljima. Znamo kako odgajanje djece zahtijeva puno novca i stoga u negativnoj atmosferi koja dominira i među građanima i u medijima pokušavamo razbiti pesimizam kako bismo ih potaknuli na ostanak u gradu. Ovo je jedinstvena mjera u Hrvatskoj i znatna ćemo sredstva usmjeriti prema mladim obiteljima kako bismo im pomogli dok su im djeca mala, a oni na početku karijera - rekao je gradonačelnik Ivan Penava. Njegov zamjenik Marijan Pavliček naglasio je kako su obitelji temelj društva, a djeca naša budućnost te žele različitim mjerama pomagati djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta te obitelji s više djece.

- Za ovu mjeru izdvojit ćemo milijun kuna i mogu je koristiti sve obitelji s troje i više djece u dobi do 16 godina, bez obzira na visinu primanja. Za pronatalitetne i druge socijalne mjere Grad izdvaja oko 15 milijuna kuna godišnje, s tim da je naglasak na najmlađima - sufinanciramo vrtiće, dajemo jednokratnu pomoć za novorođenu djecu, osiguravamo besplatne udženike, bilježnice i preobuku i vjerujem kako smo u tom smislu jedinstven grad u Hrvatskoj - istaknuo je Pavliček.

Upravni odjel za društvene djelatnosti proveo je anketu kako bi znali koliko obitelji ima pravo na korištenje ove mjere i za sada su evidentirane 82 obitelji, no taj će broj vjerojatno biti i veći. Pročelnica Odjela Ana Kustura kaže kako roditelji trebaju dostaviti potrebnu dokumentaciju i popuniti obrazac. Treba istaknuti kako se ova mjera ne odnosi na socijalno ugrožene obitelji, s obzirom na to da su njihova prava regulirana drugim zakonom i godišnje dobivaju veću potporu. Stoga iz Grada ističu kako nova mjera nije isključivo socijalna, već pronatalitetna.

Na konferenciji za novinare bilo je i nekoliko obitelji koje će koristiti novu mjeru. Jedan od korisnika, Igor Marinković, otac troje djece, rekao je kako će im život biti znatno olakšan jer će u kućnom budžetu biti više novca za druge potrebe.D.Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike