Magazin
REPORTAŽA IZ RIMA

Za noge u Fontani di Trevi kazna 240 eura!
Objavljeno 5. siječnja, 2018.
VJEČNI GRAD BEZ TERORISTIČKIH NAPADA, ALI S GOMILOM NEPRISTOJNIH TURISTA

Glavni grad Italije Rim, kojemu se 2016. dogodio rapidan pad turističkih posjeta, može odahnuti. Statistike pokazuju da su hotelski kapaciteti u 2017. dosegnuli rekordne brojke od čak 70 posto popunjenosti, što je najveća popunjenost hotelskih kreveta u posljednjih pet godina.

I dok je pad broja turista u 2016. bio izazvan strahom od teorističkih napada u velikim gradovima, upravo činjenica da je Rim još uvijek jedna od rijetkih zapadnih europskih metropola u kojoj se nije dogodio ni jedan teroristički napad razlog je što su se turisti vratili u Vječni Grad, i to u još većem broju. Naime, zanimljivo je da je Rim jedan od gradova s najvećim brojem hotela na svijetu. Tako u gradu na sedam brežuljaka ima čak 7000 hotela, dok ih je primjerice u New Yorku samo 720.

Najveći broj posjetitelja u siječnju prošle godine stigao je iz SAD-a, zatim Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, potom Rusije, Španjolske i Francuske.

UVOĐENJE REDA MEĐU TURISTIMA

Šetnja ulicama Rima danas izgleda poput užurbanog filmskog seta. Tome uz užasnu gužvu, doslovce more ljudi, svakako pridonosi arhitektura u kojoj se poput vatrometa isprepleću antički spomenici i ostavština rimskih vladara s iskonskom renesansom i prebogatom tradicijom katoličke sakralne arhitekture u svome vrhuncu. Tako dok se šetate ulicom ne znate gdje biste prije gledali, jer dok izokrećete vrat da biste upili pola europske povijesti, dovodite se u opasnost da se sudarite s nekim od prolaznika u doslovno pregužvanim i prekrcatim ulicama. U Rimu svi šetaju i imate osjećaj da gradski prijevoz i ne postoji, jer se sve događa na ulicama. Tu se jede, pije, radi, živi ili u krajnoj liniji gura na svojoj Vespi, pa čak i svađa kako bi se raspravilo tko je imao prednost prolaska na prošlom prometnom križanju.

Turističkim atrakcijama gotovo je nemoguće prići. Rim je živi dokaz što su “low coast” aviokompanije učinile za europski turizam. Naime, ako u Rimu niste bili od 90-ih poput mene ili sanjate o Rimu iz kultnog filma “Praznik u Rimu”, ostat ćete šokirani gužvom i brojem turista. Atrakcijama poput Fontane di Trevi nemoguće je prići, a kamoli baciti novčić, i to ne zato što to netko priječi, nego što se ispred te atrakcije u svakom trenutku nalazi toliko more ljudi da imate osjećaj da će svakog trena početi koncert neke poznate glazbene zvijezde. Možda je i to razlog zbog kojega je proteklog ljeta gradska uprava grada Rima objavila stroge kazne za kupanje ili namakanje nogu u tom spomeniku kulture. Tako se od lipnja prošle godine kupanje u Fontani di Trevi ili objedovanje uz tu atrakciju kažnjava s 240 eura, a za sve se brine turistička policija. Talijanski ministar kulture predložio je da bi gužva općenito trebala biti ograničena na nekim talijanskim baštinskim lokacijama, koje uključuju cjelokupno povijesno središte Rima. Inače, gradska uprava opetovano pokušava napraviti reda među turistima, ali i onima koji od toga žive. Tako je nakon nekoliko godina od pošlog ljeta kostimiranim gladijatorima ponovno dopušteno da se vrate uz glavna turistička mjesta u Rimu, i to nakon što je regionalni sud poništio zabranu gradskih vlasti.

FOTOGRAFIRANJE S GLADIJATORIMA

Rim je krenuo i na gladijatore (iako se oni obično odijevaju kao rimski centurioni) nakon niza pritužbi za prekomjernu naplatu zabave. Zabrana je opravdana očuvanjem dostojanstva ove prestižne četvrti, te su bile propisane visoke kazne za one koji bi radili unatoč zabrani. Bitka između rimskih centuriona i lokalnih vlasti traje već godinama. Godine 2002. zakon je obvezao ulične glumce da polože ispite, uključujući engleski jezik i opću kulturalnu provjeru, prije nego što mogu raditi u glavnom gradu. Glavni problem bio je što turistima često nije jasno da fotografiranje s gladijatorima znači i plaćanje naknade koja je znala biti iznimno visoka, pa su pojedinci naivnim turistima uzimali i po 100 eura. Sreću smo iskušali i sami i fotografirali smo se s kostimiranim rimskim vojnikom ispred Pantheona, no kako smo imali samo jedan euro u kovanicama, toliko smo mu i platili. Jasno kako smo bili ispraćeni mrmljanjem i nevjericom, a tražilo se i da ako nemamo u kovanicama platimo papirnatom novčanicom od 10 eura, ali to je zapravo najgore što vam se može dogoditi, jer ne postoji način da vas prisile da im platite. Posebice jer je i Rim danas prepun policije i vojske i teško da bi si bilo tko od uličnih zabavljača dopustio sukob s turistima. Tako uz kostimirnu rimsku vojsku stoji ona talijanska pod punom ratnom spremom i strojnicama u rukama, te oklopnim vozilima uza sve veće atrakcije.

ZABRANJENO ZA SVA VOZILA

Pješačke zone zaštićene su betonskim blokovima, koji okružuju Via della Conciliazione koji vodi na Trg sv. Petra u Vatikanu, dok blokovi štite i ulaz u Via del Corso, poznati trgovački put grada, i Via dei Fori Imperiali, koji vodi od Piazza Venezia i antičkog Rima prema Koloseumu. Upravo Koloseum predstavlja velik izazov, budući da godišnje privlači tri milijuna posjetitelja. Prometovanje cestom prema Koloseumu potpuno je zabranjeno za sva vozila.

I u Vatikan je danas nemoguće ući a da ne prođete kontrolu jednaku onoj prilikom ulaska u zrakoplov. To znači da morate proći kroz detektor metala, bez kaputa i čizama, a sve vaše stvari kroz RTG. Inače, talijanska vlada objavila je planove za borbu protiv terorizma u svim velikim gradovima kako bi ispitala kako će se službe za hitne slučajeve nositi s napadom. Tako Italija gradi svoju protuterorističku strategiju s više od 6000 vojnika na ulicama, povećavajući nadzor nad novim dolascima u zemlji. Za sada joj, srećom, to uspješno polazi za rukom...

Piše: Nefreteta Z. EBERHARD
Rimska kuhinja nije se promijenila 2000 godina

Ono što fascinira u Rimu njihova je kuhinja. Naime, prilikom posjeta restoranu koji se diči tradicionalnim rimskim specijalitetima shvatite da se običaji u prehrani ovog grada nisu puno promijenili u posljednje dvije tisuće godina. Tako su glavni specijalititi Vječnog Grada i dalje iznutrice. No, Rimljani jedu sve - od jetrice, bubrega i srca do fileka. Tako vam u sljedovima donose bruschette s rajčicama i maslinovim uljem, različite sirove, ali i tjesteninu sa svim mogućim svinjskim iznutricama. Također su vjerni patlidžanima, a masline čak i paniraju. Poseban specijalitet Rima je bijela pizza, što je zapravo nešto poput naših mlinaca, ali kada biste ih jeli suhe i prijesne...

Govor mržnje danas je u Italiji na zastrašujućoj razini

Razlog našeg boravka u Rimu bila je radionica za novinare o zaustavljanju govora mržnje u medijima, u organizaciji Europske federacije novinara (EFJ) i talijanske organizacije COSPE. Ono što šokira zasigurno je razina govora mržnje koja se pojavljuje u talijanskim medijima. Tako je vokabular koji Talijani koriste pri komentiranju svojih političara zasigurno nekoliko razina iznad onog kojim smo zgroženi u Hrvatskoj. No, fascinantno je kako je govor mržnje u odnosu na strance, migrante i žene političare jednak u svim dijelovima svijeta, bez obzira na razinu demokracije i povijest prakticiranja slobode govora.

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike