Tehno
TEST: AOC AG241QX

Skup, ali ipak povoljan
Objavljeno 5. siječnja, 2018.
Tražite li samo najbolje, tada je monitor AOC AG241QX idealan izbor, vrhunski prikaz uz najnovije tehnologije

Računalni igrači ili poznatije nazvani gameri skupina je računalnih korisnika koja često bira samo beskompromisne komponente, periferiju, dodatke. Kako smo već više puta to spomenuli u našim osvrtima, gaming oprema često nije bagatelan komad računalne opreme. Iako, naravno, ima iznimaka, poput nedavno testiranog AOC G2460VQ6, povoljna cijena često nije slučaj. Međutim, ako bolje sagledamo stvari i proučimo što sve dobivamo kupnjom nekog vrhunskog komada igraće opreme, tada kupovinu često možemo smatrati upravo povoljnom. Jedan od takvih skupljih, no ipak povoljnih komada gaming opreme je AOC AG241QX. Vrhunski igraći monitor koji će ponajprije odabrati oni koji rade puno, pa si mogu i priuštiti vrhunsku opremu. Kako kažu stihovi poznatog deejaya: “Work hard, play hard, we work hard, play hard.”

24 inča čiste brzine

AOC AG241QX, kako mu se možda može i iščitati iz kriptičnog naziva, dolazi s panelom dijagonale 24 inča, točnije 23,8 inča. Na toj dijagonali donosi QHD rezoluciju koja donosi daleko oštriji prikaz nego što je to slučaj s ustaljenim FHD. QHD rezoluciju, dakle 2560x1440 točaka, smatramo optimalnom i za rad i za igru. Naime, donosi veću radnu površinu, kvalitetniji i oštriji prikaz, no istovremeno ne predstavlja preveliko opterećenje za moderne grafičke kartice kakav je slučaj s primjerice 4K rezolucijom. I dok biste za igranje na 4K rezoluciji morali potrošiti pravo malo bogatstvo, s QHD je situacija ipak podnošljivija, a kvaliteta prikaza na 24 inča gotovo da i neće postići drastičnije promjene između 4K i QHD. AOC AG241QX osim rezolucije, status vrhunskog monitora pravda i brzim odazivom od samo 1 ms, ali i po nama jednoj od najvažnijih specifikacija, brzinom osvježavanja od 144 Hz. Upravo brzina osvježavanja zaslužna je uvelike za onu posebnu ugodu pri igranju igara, a koju mogu pružiti vrhunski igraći monitori poput ovog AOC AG241QX. Igrate li neku od igara s visokim brojem sličica u sekundi, uz ovaj monitor možete biti sigurni da će svaka biti prikazana pravovremeno bez zadrške, zamućivanja i drugih anomalija koje pokazuju obični monitori. Monitor nudi i podršku za AMD FreeSync tehnologiju koja pak uz odgovarajuću AMD grafičku karticu nudi zaista vidno bolje iskustvo igranja od klasičnog, tipičnog monitora, tako da sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora s brojem sličica u sekundi što izlaze iz AMD grafičke kartice. Dakle, prilagodljivo osvježavanje pogođeno točno po sličici iz grafičke kartice. Monitor će, naravno, raditi i uz Nvidia grafičku karticu zahvaljujući visokoj frekvenciji osvježavanja od 144Hz.

AGON

AOC AG241QX dio je AOC AGON serije. Za gamere sigurni smo da znaju o čemu je riječ, a za one koji baš nisu upoznati, riječ je o vrhunskim igraćim monitorima iz AOC tvornice. O kvaliteti tih monitora mogu svjedočiti brojni profesionalni igraći timovi koju su odabrali upravo AGON monitore. AOC AG241QX definitivno opravdava taj naziv, a osim vrhunskih performansi, tu je i vrhunska kvaliteta izrade. Ona uključuje čvrsto metalno postolje, atraktivan dizajn, brojne priključke, ali i zanimljiva tehnička rješenja, poput držača slušalica. Cijena? Kako smo u uvodu spomenuli, ona je za one koji „work hard, play hard“. Iznosi oko 3300 kuna. Dok je običnom korisniku to možda astronomska vrijednost, za igrača, a s obzirom na sve što ovaj monitor nudi, ovo je povoljna kupovina. Stoga, AOC AG241QX dobiva naše preporuke.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike