TvObzor
VELIKA IGRA - ISTINITA PRIČA O MOLLY BLOOM

Redateljski debi slavnog scenarista Aarona Sorkina
Objavljeno 5. siječnja, 2018.
Jamesa te Grahama Greenea

Film “Velika igra” temelji se na istinitoj priči o Molly Bloom (Jessica Chastain), mladoj i karizmatičnoj skijašici koja je izgubila sve nade za olimpijsko zlato nakon ozbiljne ozljede. Odlučivši privremeno odustati od studija prava, Molly je pronašla ljetni posao koji će ju uvesti u novi svijet koji također zahtijeva samodisciplinu i predanost: vođenje najekskluzivnijih ilegalnih poker-večeri. Duboki džepovi holivudske elite, sportske zvijezde i poslovni magnati osigurali su joj desetljeće puno uspjeha i glamura, ali Molly je privukla netraženu vrstu pozornosti kad su se za njezinim stolovima pojavili ruski mafijaši. Njezin pobjednički niz naglo prestaje kad ju usred noći uhiti 17 do zuba naoružanih FBI agenata. Protiv nje je pokrenut sudski postupak te je sada njezin jedini saveznik oklijevajući odvjetnik (Idris Elba) koji otkrije da je Molly Bloom puno više od osobe kakvom ju opisuju skandala željni tabloidi.

“Velika igra” je redateljski debi poznatog scenarista i dramaturga Aarona Sorkina, dobitnika Oscara za svoj rad na filmu “Društvena mreža” te dobitnika pet Emmyja za televizijsku seriju “zapadni krilo”. Poznat je i po svojem radu na hitovima “Malo dobrih ljudi” s Jackom Nicholsonom i Tomom Cruiseom te Moneyball s Bradom Pittom.

Osim Jessice Chastain i Idrisa Elbe, u filmu nastupaju talentirani glumci i zvijezde poput Kevina Costnera, Michaela Cere, Jeremyja Stronga, Billa Campa, Chrisa O’Dowda, Briana d’Arcyja Jamesa te Grahama Greenea.

Makar Bloomini memoari iz 2014. završavaju njezinim uhićenjem, priča o tome kako je “Velika igra” stigla na velike ekrane počinje prije nego što je Bloom uopće primijetila da se igri bliži kraj. Dok je još uvijek vodila ilegalne partije pokera u hotelu Plaza na Manhattanu, upoznala je izvršnog producenta Leopolda Gouta na jednoj zabavi. Gout je pisao svoj prvi roman, a Bloomina priča ga je zaintrigirala. Predstavio ju je svojem izdavaču i Bloom je uskoro sklopila ugovor za izdavanje njezine priče, no zbog uhićenja i suđenja prošlo je dosta vremena prije nego što su Gout i Bloom pronašli nekog u Hollywoodu tko bi bio zainteresiran za adaptaciju romana – sve dok nisu stupili u kontakt s producentom Markom Gordonom koji je pak na projekt doveo Aarona Sorkina.

Međutim, Sorkin u početku nije bio siguran želi li uopće adaptirati Bloominu priču u film, uglavnom zbog igrača koji su dolazili za njezin stol. Bloom je sačuvala većinu imena tajnima kako bi zaštitila privatni život igrača, ali Sorkina su svejedno još uvijek zabrinjavale posljedice za te osobe. “Poznajem neke od osoba o kojima si pisala. Čak sam i radio s nekima od njih”, rekao joj je Sorkin. “Nekolicina su moji prijatelji. I nema šanse da ću napisati scenarij za film koji ih trača ili bilo koga drugog.”

Danas je Sorkin sretan što Bloom nije ustuknula pred njegovim stavom tijekom tog prvog sastanka i što je nastavila s objašnjenjem svoje priče. “Petnaest minuta kasnije očajnički sam htio napisati ovaj scenarij jer sam otkrio da je platila visoku cijenu za isti stav koji sam i ja zauzeo, ali bez ikakvih posljedica za sebe.”(N.K.)

Foto: BLITZ
Možda ste propustili...

NOVA HIT-SERIJA "OSVETA U ŠTIKLAMA" SAMO NA MAXTV-U

Ove sezone nosi se krivnja