TvObzor
BRITANSKA KRALJICA ODLIKOVALA POD STARE DANE I RINGA STARRA

Pit, i to je Britanija!
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

Posljednjeg petka prošle godine najtužniji čovjek na svijetu bio je Pete Best. Za njega zacijelo niste nikada čuli, a ako je možda netko kad-ikad i spomenuo njegovo ime, niste na njega obraćali pozornost. Riječ je o propalom bubnjaru koji je svirao u brojnim rock-skupinama, potom je prilično uspješno raznosio kruh da bi se naposljetku skrasio u državnom sektoru.

Iako vas zagovaratelji slobodnog tržišta uvjeravaju u suprotno, raditi za državnu firmu san je mnogih Engleza. Naročito ako je riječ o propalim glazbenicima, ljudima kojima je slava mjerena milijunima funti pobjegla ispred nosa. Ako ništa drugo, naš Pete skrasio se u sigurnom uredskom poslu, daleko od ulične vreve i ne baš zanemarivih otočnih atmosferilija, rukovodeći će starom laburističkom devizom - nitko me ne može tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi! Dakle, naš Pete radio je, kao u nekoj obiteljskoj drami s hepiendom, sve do zasluženog odlaska u mirovinu u liverpulskom zavodu za zapošljavanje dijeleći kapom i šakom savjete o tome kako nakon što izgubite posao stoljeća početi novi život, kako raznositi topli kruh i pecivo te pri tome ostati koliko-toliko normalan. Jer Peteu život uopće nije bio lak, u jednom trenutku pokušao je i samoubojstvo. Učinili biste na njegovu mjestu zacijelo to i vi. Jer Pete Best je (pravim imenom Randolph Peter Scanland) bio prvi i danas potpuno zaboravljeni bubnjar jednog od najvećih popularnoglazbenih sastava svih vremena - The Beatlesa, svirajući u razdoblju od 1960. do 1962.

Najuren iz Beatlesa

Dodatni udar doživio je kada je saznao da je njegov dobar prijatelj Neil Aspinall, tadašnji menadžer Beatlesa, njegovoj tada 38-godišnjoj majci Moni Best, inače zgodnoj ženi, napravio dijete. Mona će za potrebe snimanja omota albuma “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” na Lennonovu zamolbu ipak posuditi britanska odličja koje je u Indiji zaslužio njezin otac.

Iako je gotovo cijeli živo proveo u Britaniji (rođen je u Madrasu 1941.), Pete Best kao da je junak poznate pjesme Mile Rupčića “Pit, i to je Amerika” koju je učinio slavnom Branimir Johnny Štulić.

Razlog našeg prisjećanja na Petea Besta nije 50. obljetnica otkako je najuren iz Beatlesa i zamijenjen boljim bubnjarom nego vijest da je njegova nasljednika Ringa Starra britanska kraljica Elizabeta Druga proglasila vitezom zajedno s najstarijim i jedinim živućim članom skupine Bee Gees Barryjem Gibbom. Tako je Ringo Star (77), baš kao i njegov bivši kolega iz Beatlesa Paul McCartney kojemu je ta čast ukazana još prije 20 godina, dobio pravo da ispred svog imena nosi plemićki naslov Sir. Kao što bi rekao Karl Marx u svojoj Pokudi programa iz Gothe, “svaki prema svojim sposobnostima, svakome prema njegovim potrebama.” Za razliku od ostale trojice Beatlea, Ringo Starr (pravim imenom Richard Starkey) najmanje se istaknuo u stvaranju pjesama (pripisuju mu se tek dvije, “Don't Pass Me By” i “Octopus's Garden”), ali je zato, kažu tako glazbeni kritičari, dao sasvim pristojan bubnjarski obol. Zato je i dobio pod stare dane ovo važno britansko društveno priznanje. Naime, postati doživotnim vitezom (dakako, bez prava nasljeđivanja naslova) slično je nekadašnjem Ordenu junaka socijalističkog rada kakav se dijelio zaslužnim druzima u bivšoj državi. Najizvrsniji red Britanskog Carstva, kako daje sugerirati naziv tog odličja, utemeljio je Elizabetin otac, kralj Đuro Peti 1917. netom prije nego što će se “imperij u kome sunce nikada ne zalazi” urušiti. Ono se dodjeljuje britanskim pučanima, ali i stanovnicima Commonwealtha, za zasluge u umjetničkom i znanstvenom radu, dobrotvornom poslu, društvenom aktivizmu i javnoj službi.

Vitez prvostupnik

Ringu je “prema zaslugama” pripao najniži plemićki naslov viteza prvostupnika. Kao što je poznato, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr dobili su taj plemićki naslov još 1965., ali su prosvjedujući zbog britanske vanjske politike to odličje 1969. demonstrativno vratili kraljici. Starr je nakon raspada Beatlesa objavio niz manje zapaženih albuma, a Best (76) se neočekivano obogatio nakon izlaska kompilacije “Anthology 1” na kojoj se nalazi nekoliko skladbi iz ranih dana Beatlesa u kojima on bubnja zaradivši prema nekim procjenama čak četiri milijuna funti!

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

KONCERT U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI PODSJETIO NA ZABORAVLJENU TRAGEDIJU IZ 1578.

Sjećanje na Gvozdansko