TvObzor
HRT: NOVA HUMORISTIČNA SERIJA "'KO TE ŠIŠA"

Borba za prestiž izmedu vlasnika frizerskih salona
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

Na zagrebačkom donjogradskom trgu, središtu kvarta, dva su frizerska salona, muški i ženski, te stara gostionica koja je s vremenom postala kafić i kvartovsko okupljalište. Osnovna tema nove hrvatske humoristične serije od 20 epizoda neprestana je borba za prestiž između dvoje vlasnika frizerskih salona, muškog u vlasništvu Žigmunda Štingla i ženskog čija je vlasnica Božica Režek. I dok je Žigmund tipičan predstavnik starog kova, konzervativnog pristupa šišanju i životu, Božica pokušava biti moderna poduzetnica koja često ne bira sredstva kako bi postigla svoje ciljeve - postati najbolji frizer u kvartu i dobro udati mlađu kćer. Starija Božičina kći Lili, iako teži zvjezdanoj slavi, udala se za automehaničara Jožu, dobričinu iz kvarta koji ju obožava, ali se ne može pohvaliti da mu posao ide od ruke. Razočarana Božica se stoga nada kako će za mlađu kćer Sanju ipak pronaći dobrostojećeg ženika, naravno, neupitnog društvenog statusa. Sanja je pak vječno u oblacima, neprestano se traži, često mijenja interese i hobije te se zaljubljuje, na Božičin užas, uvijek u krivog. Žigmundovi pomoćnici su stari, pomalo nagluhi Ivek koji se skrasio u kvartu nakon godina lutanja po "belom svetu" i mlada, atraktivna aktivistica Cici koja, doduše, ne zna šišati, ali zato zna pomoći dvojici ostarjelih zanovijetala da prebrode teške trenutke u borbi za prestiž i pokoji sretni trenutak u vidu skuhane juhice. Jedina neutralna zona kafić je Pri taubeku koji drži Matek, Bosanac koji pokušava postati Purger. Frizerski rat ima, dakako, i razloge koji sežu u prošlost kada je Žigmundov salon bio jedini u kvartu, a Božica tek njegova mlada pripravnica.

Kroz sukobe naših likova, suprotstavljenih na sve moguće i nemoguće načine, sa smiješkom ćemo se podsjetiti na mnoge poznate društvene i kulturne sukobe.

Glavne uloge u serijalu tumače Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Katarina Strahinić, Željko Duvnjak, Žarko Potočnjak, Robert Ugrina, Jasmin Telalović i Sara Stanić. Scenaristi serijala su Petra Venier, Dijana Merdan, Branko Ružić i Koraljka Meštrović, dok režiju potpisuju Aldo Tardozzi i Igor Šeregi. Urednica serije je Jasmina Božinovska Živalj.

 
SANJA (25) Katarina Strahinić

Romantični sanjar, neiskvarena, naivna, niskog samopoštovanja, nesigurna u sebe (izgled, pamet), izbjegava konflikt, draga i simpatična, dobroćudna. Nitko je ne vidi onakvu kakva je, već na nju projiciraju svoje vizije - Lili je smatra glupljom, netalentiranijom i ružnijom, Božica nesposobnom. Joža, Ivek i Žigmund je zovu Božičina mala (ponekad i zaborave kako se zove). Svi bolje znaju od nje što treba raditi u životu. Radi na sebi jer se traži, zna da je rođena za nešto puno više od frizerke, ali ne zna još za što. Ponekad se pobuni protiv majke i sestre, ali neuspješno i brzo se vraća kući.

IVEK Žarko Potočnjak

Plemenita duša, pravi hedonist (voli seks, hranu... ali nikad nikoga ne bi iskoristio, nije sebičan), Ivek je zbog nesretne ljubavi odustao od života. Potiskujući nesretnu ljubav, potisnuo je i vlastiti identitet. To Žigi zna i koristi, ali mu nikad neće reći i radi od njega još veću budalu. Ivek je gluh po potrebi, što mu je maska i eskapizam. Kad je povrijeđen, pretvara se da je blesav, poštuje žene i pravi je feminist, smatra da su žene savršenija i uzvišenija bića od muškaraca, smatra da je 70-ih sve stalo kad i njegov život, pravi je čovjek 60-ih i 70-ih. Zaljubljen je u sam koncept ljubavi (prema bilo čemu), vječni idealist.

ŽIGMUND (60) Željko Duvnjak

Ljigava lasica, prevrtljivac, oportunist, izvana jako fin i uglađen (kao Englez), a zapravo podmukao i prepreden, kukavica i slabić, sve gleda s visoka kiselim smiješkom, tašt, osvetoljubiv, cjepidlaka, duboko u sebi frustriran i povrijeđen nakon što mu je Božica slomila srce, razmažen i tretira Iveka kao slugu. Žigmund je poklonio Božici fen koji su osvojili na natjecanju na kojemu joj je on bio mentor. Božica je osvojila 2. mjesto koje je na diplomi prepravila u 1. mjesto, a diploma visi u njezinu salonu.

BOŽICA Ksenija Marinković

Ambiciozna poduzetnica, gazi preko leševa, škrta, sve vrednuje je li dobro ili loše za biznis, oličenje beskrupuloznog hrvatskog poduzetnika. Slabe točke su joj kćeri: smatra da je Sanja njezin najveći promašaj, a Lili uspjeh. Najveći ciljevi u životu su joj: uspješan biznis, da uda Sanju i da Lili ostvari zvjezdanu karijeru. Prezire Jožu, ali ga tolerira zbog Lili koja ga voli i jer se dobro odnosi prema njezinoj kćeri. Veći je papa od pape. Žena, majka, kraljica. Nikoga se ne boji, jedino se brine što će joj reći župnik (crkva) i što će pomisliti susjedi. Na mobitelu ima sliku križa, a kad zove župnik, čuje se aleluja. Alfa-ženka, dominantna, control freak.

LILI Jadranka Đokić

Misli da je rođena zvijezda, iako nema ni jedan talent. Ima izrazito visoko mišljenje o sebi, obožava biti u centru pažnje, koketa - ali nikad ne bi prevarila Jožu, samo voli da joj se dive i da je obožavaju. Gotovanka, razmažena princeza, trebala je biti rođena kao bogatašica i tako se i ponaša. Stalno ima neke tegobe i često se izvlači s posla. Lijena. Joža je njezin idealan muškarac jer je obožava i ljubomoran je, što godi njezinoj taštini (to je njihova vječita igra). Lili nema realnu sliku o Joži, sklona je ljubomori i smatra da je Joža najpoželjniji muškarac. On za nju nije obični kvartovski automehaničar nego mag. automehanike.

CICI Sara Stanić

Amazonka, borac za pravdu, mrzi nepravdu i stereotipe, aktivistica, feministica. Prezire kapitalizam i moderna kapitalistička vremena, revolucionarka. Vjeruje da je čovječanstvo bilo na dobrom putu šezdesetih, a onda je sve otišlo k vragu (tu se slaže potpuno s Ivekom i zato su njih dvoje idealan par). Suosjećajna prema slabima i potlačenima, uzima Iveka i Žigija pod svoju zaštitu jer joj je jasno da će ih Božica zgaziti. Prema njima se ponaša pokroviteljski, kuha im i nabavlja hranu. Superheroina koja se uvijek pojavi kad su u nevolji i spašava ih. Ne boji se sukoba, spremna je čak i na fizičke obračune.

Možda ste propustili...

DEERHUNTER: WHY HASN’T EVERYTHING ALREADY DISAPPEARED? (4AD)

Prašnjavi futurizam