Novosti
TESTIRANJE ĆE BITI NA KLINICI JORDANOVAC

Izumljen novi lijek protiv karcinoma pluća
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

U kliničko testiranje novog lijeka protiv karcinoma pluća, koji je zajedno sa svojim timom izumio hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, bit će uključeni i bolesnici iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, a predstojnik Klinike Miroslav Samaržija ističe kako je riječ o lijeku četvrte generacije tzv. ciljane terapije, koji djeluje na specifične mutacije gena kod određenih karcinoma pluća. Samaržija očekuje da bi, nakon što se provede nužna zakonska regulativa za odobravanje kliničkih ispitivanja u Hrvatskoj, primjena novog lijeka kod specifične skupine bolesnika s rakom pluća mogla početi ove godine.

“Svaki tumor ovisan je o nekom od čimbenika rasta, pa su svi novi lijekovi protiv karcinoma usmjereni na blokiranje faktora rasta, jer ako se zaustavi rast tumora, tada imamo bolesnike koji boluju od kronične bolesti. Svi ti lijekovi, koji su u nas poznati kao pametni lijekovi, omogućuju ciljanu terapiju koja djeluje na specifične mutacije gena”, izjavio je Samaržija za Hinu. Kako se i tumori mijenjaju i razvijaju svoje obrambene mehanizme na postojeće lijekove, tako se stalno traže novi lijekovi koji će premostiti tu otpornost tumora, rekao je te dodao: “Mi i sada koristimo ciljanu terapiju, koju smo započeli prije 14 godina, pa danas neki oboljeli žive s karcinomom već 14 godina. Ovo je nova, četvrta generacija tih lijekova, jer su tumori postali rezistentni na lijekove prve i druge generacije.”

Svaki od novih lijekova treba proći klinička ispitivanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost i vidjele nuspojave, no svaka od tih terapija cilja na određeni postotak tumora, pa se može pretpostaviti da će lijek biti djelotvoran za pet posto bolesnika, koji imaju specifične elemente građe tumora, kaže Samaržija.

Štagljar, koji živi i radi u Kanadi, izjavio je u utorak na HRT-u da je zajedno sa svojim timom stvorio novi lijek protiv karcina pluća, na kojemu su radili posljednjih pet godina. Najavio je kako će lijek, u suradnji s Klinikom za plućne bolesti Jordanovac, biti klinički testiran i u Hrvatskoj. Stvaranje takvoga lijeka stoji od 600 milijuna do čak milijardu dolara, a tek svaki dvadeseti lijek koji prođe klinička istraživanja dođe na tržište. Međutim, ističe Štagljer, lijek koji je stvorio njegov tim više nema mogućnosti za pogrešku. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana