Osijek
RAZVOJ CESTOVNE MREŽE U ŽUPANIJI

Na suvremeni kolnik čeka sedam mjesta
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

U Osječko-baranjskoj županiji još je sedam naselja koja se nalaze na tucaničkim kolnicima. Odnosno, ukupno je 206,78 kilometra županijskih i lokalnih prometnica/cesta bez suvremenog kolnika.

S ovakvim rezimeom pred vijećnicima Skupštine Osječko-baranjske županije našlo se izvješće o problematici građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta koje je pripremila Uprava za ceste Osječko-baranjske županije. Njima su ovako razvrstane ceste povjerene na upravljanje.

Prema važećoj Odluci o razvrstavanju javnih cesta na području najveće slavonske županije razvrstano je 86 županijskih i 98 lokalnih cesta u ukupnoj dužini od 1140 kilometra. Županijske ceste su duže - 653 km, lokalnih je 487 km.

Secirajući tih 206 kilometara “loših” cesta - četiri su županijske, a 49 lokalnih cesta, koje su dijelom s tucaničkim kolnikom ili dijelom bez izgrađenog kolnika. To čini 18,14 posto ukupne kilometraže županijskih i lokalnih cesta naše županije.

Najdulja neizgrađena županijska cesta je na dionici Trnava - Dragotin - Đakovo u dužini od 3,85 kilometara. Najdulja neuređena lokalna cesta je u duljini od 11,7 kilometara na dionici Podgorač - Ostrošinci - Podgorje Bračevačko - Borovik – Paučje - Breznica Đakovačka.

Na kilometrima neizgrađenih dionica s tucaničkim kolnikom ili bez ikakvog kolnika županijskih i lokalnih cesta, u ovom trenutku nalaze se naselja Gornja Motičina, Selci, Cerovac, Rozmajerovac, Paučje, Milinac i Ratkov Dol. Od njih samo Gornja Motičina ima asfaltnu cestu kroz samo naselje, a spojna cesta prema Seoni i Donjoj Motičini je tucanička, a sva ostala navedena naselja imaju tucaničku i cestu kroz naselje i spojnu cestu prema prvoj izgrađenoj cesti (državnoj, županijskoj ili lokalnoj).

U trenutku osnivanja Uprave za ceste Osječko-baranjske županije - 1998. godine, u našoj županiji bilo je 35 naselja koja su se nalazila na dionicama županijskih i lokalnih cesta s tucaničkim kolnikom.

Problematika, stava je priređivač materijala, koja je vezana uz buduće građenje dionica koje su neizgrađene, ali i uz rekonstrukciju izgrađenih, može se promatrati kroz dva dijela - na problematiku tehničke pripreme za građenje (priprema tehničke dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola za građenje) i problematiku samog izvođenja radova gradnje.

- Nažalost, obično faza tehničke pripreme često traje duže nego samo izvođenje radova - stoji u zaključku ovog županijskog materijala. ŽUC u svome predstojećem planu ima gradnju ukupno 74 dionice ili objekta. D. Kuštro

MILIJUNI ZA NERAZVRSTANE CESTE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je projekte građenja nerazvrstanih cesta na području Županije vrijedne 80 milijuna kuna. Projekti su odobreni gradovima Belišće, Donji Miholjac, Valpovo i Našice te općinama Levanjska Varoš, Podgorač, Podravska Moslavina, Antunovac, Draž, Semeljci, Vladislavci, Punitovci, Trnava, Jagodnjak, Bilje, Kneževi Vinogradi, Vuka, Đurđenovac, Petrijevci, Drenje, Satnica Đakovačka, Viškovci, Magadenovac, Feričanci i Viljevo.

1140

kilometara ukupna je dužina županijskih i lokalnih cesta

206

kilometra cesta je bez suvremenog kolnika

74

dionice ili objekta su u planu gradnje

Možda ste propustili...

22. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor maturantima: Slušajte roditelje, ali slijedite svoje srce!

VOLONTERI UDRUGE POBJEDE PROTIV NASILNIKA

Podneseno 16 prijava protiv zlostavljača pasa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK NA KARDIOLOGIJI

Vrkić: Dobro sam i sve vas puno pozdravljam!

2

IDUĆE GODINE DIPLOMSKI STUDIJ SOCIJALNOG RADA NA PRAVU?

U cijeloj regiji kronično nedostaje magistara struke

3

JOSIPA MARIJANOVIĆ, POBJEDNICA FOTONATJEČAJA “OTKRIVANJE”

Fotografija na naslovnici
najveća mi je nagrada

oglas