Regija
GRAD UKINUO VLASTITI POGON ZA KOMUNALNE DJELATNOSTI

Komradu i Slatini KOM-u sve komunalne djelatnosti
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

SLATINA

Većinom glasova gradskih vijećnika u Slatini je na prijedlog gradonačelnika Denisa Ostrošića ukinut Vlastiti pogon za obavljanje određenih komunalnih djelatnosti na području grada Slatine. Ocijenjeno je, naime, da trgovačko društvo Slatina KOM d.o.o., čiji je osnivač Grad Slatina, može racionalnije i kvalitetnije obavljati komunalne poslove iz djelokruga Vlastitog pogona. Odluka o ukidanju pogona donesena je s devet glasova, dok je jedan vijećnik bio protiv, a sedam je bilo suzdržano.

Budući da je naplaćivanje parkinga jedna od onih djelatnosti koje ukidanjem Vlastitog pogona prelazi u nadležnost tvrtke Slatina KOM, Sanja Bošnjak postavila je pitanje što će biti s PDV-om i hoće li parkiranje poskupjeti. Naime, Grad nije obveznik PDV-a, dok d.o.o. mora imati PDV, što će se najvjerojatnije odraziti na cijenu parkirne karte. Predsjednik Vijeća Dario Vrbaslija uputio je vijećnicu da potraži odgovor na svoje pitanje u Slatina KOM-u.

Izmijenjena je i Odluka o komunalnim djelatnostima i načinu njihova obavljanja na području grada Slatine u svim odredbama koje spominju Vlastiti pogon i komunalne djelatnosti u njegovu djelokrugu. Postavljeno je također pitanje hoće li Grad preko bagatelne nabave davati poslove svojim tvrtkama i nije li to kršenje Zakona o javnoj nabavi. Budući da nitko nije bio spreman dati odgovor na to pitanje, rasprava je zaključena, odgovor će biti dostavljen u pisanoj formi, a Odluka je izmijenjena s devet glasova.

Vijećnici su također usvojili Odluku o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti na području grada Slatine, kojom se poslovi opskrbe pitkom vodom te odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda povjeravaju trgovačkom društvu Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti, a sve ostale komunalne djelatnosti (čistoća, parkiranje, groblja, tržnice, rasvjeta itd.) povjerene su trgovačkom društvu Slatina KOM za komunalne djelatnosti.

Sve odluke o organizaciji komunalnih djelatnosti na području grada stupaju na snagu 1. veljače ove godine. Petar Žarković

Grad nije obveznik PDV-a, a Slatina KOM d.o.o. jest, pa će parkirne karte vjerojatno poskupjeti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana