Kultura
PROJEKT BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

Više od dva milijuna posjetitelja
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) iza sebe ima još jednu uspješnu godinu: u 2017. godini 56 posto više korisnika preuzelo je na svoje uređaje 15 posto više e-knjiga, a s 12 novoobjavljenih naslova njihov broj se popeo na dvjesto, kao što je i s ovogodišnjih 282.000 posjetitelja premašena brojka od dva milijuna posjeta.

Najčitaniji je prozni naslov u 2017. roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića, koji je čitan više od osam tisuća puta, a iza njega slijede Marinelina zbirka priča “Pušite li?” (4116) te prozni zapisi Henryja Davida Thoreaua “Walden” (3109). Najčitaniji pjesnički naslov je “Tri jeseni” Ane Ahmatove, koji je čitan 4182 puta, a iza njega slijede “Zbogom, fašisti” Marka Tomaša (2410) i “Uzimaj sve što te smiruje” Ivice Prtenjače (2395). Najčitaniji publicistički naslov je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše, koji je čitan 10.418 puta, a iza njega slijede “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog (9585) i “Rađanje nacije” Darka Polšeka (3385). Najčitaniji esejistički naslovi su “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića (7940), “Hodanje” Henryja Davida Thoreaua (5626) i “Barikade” Borisa Budena (3829), dok su najčitaniji teorijski naslovi “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića (9935), “Strukturalizam, semiotika, metafilmologija” Hrvoja Turkovića (2272) i “Mediji i kultura” Katarine Peović Vuković (1680).

Internetski projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije književnih djela koji kontinuirano djeluje od 2001. godine. Otad je objavljeno 200, od čega čak 161 pjesnički, prozni i dramski naslov suvremenih hrvatskih autorica i autora, kako onih uglednih, višestruko nagrađivanih, tako i onih mlađih i još uvijek nedovoljno neafirmiranih. O visokoj razini kvalitete objavljenih naslova svjedoči, primjerice, i to što je dosad objavljeno 11 naslova šest dobitnika Goranova vijenca te 24 naslova devet dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade: u posljednjem kvartalu tekuće godine projekt je premašio brojku od dva milijuna posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje, a knjige su čitane 1.441.078 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno više od sedam tisuća čitatelja.

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

NAPISALO JU JE TRIDESETAK AUTORA, A TEMA SU RAT I AGRESIJA NA GRAD

Predstavljena knjiga "Herojski Vukovar"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu

2

GRADSKO KAZALIŠTE

Osječki studenti izložili su svoje lutke u Požegi

3

"ORAŠAR" U PROGRAMU HNK-A U OSIJEKU

Tri puta u studenome i devet puta u prosincu