Dome slatki dome
ZANIMLJIVE BOJE I PLODOVI

Biljke - zimski ukras vrta
Objavljeno 4. siječnja, 2018.
Da bismo imali lijep pogled iz tople sobe na zimski vrt, moramo se za to pobrinuti još pri projektiranju vrta

I zimzeleno drveće i grmlje te biljke zanimljivo obojenih i oblikovanih grančica te one s crvenim i žutim plodovima koje rastu u našem vrtu također su lijep ukras zimi. A da bismo imali lijep pogled iz tople sobe na zimski vrt, moramo se za to, dakako, pobrinuti još pri projektiranju vrta i određene vrste odabranih biljaka posaditi na za to odgovarajuće mjesto.

Naizmjenična cvatnja

No, kako su mnoge biljke koje dolaze do izražaja zimi ljeti potpuno nezanimljive, moramo voditi računa da između njih posadimo i biljke koje će naizmjenično cvasti od ranog proljeća do kasne jeseni. Tada će nam i mali vrt biti dekorativan i lijep cijele godine. Tako možemo između grmova čije će bobice do proljeća otpasti posaditi visibabe i kukurijek, koji će procvasti pretkraj zime. Kozokrvinu, opojna mirisa, koja cvate zimi, možemo posaditi, na primjer, ispod stabla ukrasne trešnje, koja cvate rano u proljeće. Lijep ukras u vrtu je i božikovina, bodljikavog, najčešće zimzelenog lišća i raskošnih crvenih plodova, iako ima i vrsta ili sorti božikovina šarenog, bijelozelenog ili žutozelenog lišća, žutih bobica ili onih bez lišća - samo s grančicama bogato okićenim lijepim crvenim bobicama. Doduše, te su bobice otrovne pa treba paziti da ih mala djeca ne metnu u usta. Za ptice one nisu otrovne i njima u ove zimske dane bobice znače pravu gozbu.

Božikovina

Božikovinu ćemo u toplijem području posaditi na sjenovito ili polusjenovito mjesto zaštićeno od vjetra u humusom bogato tlo. Međutim, u nešto hladnijem području bolje uspijeva na zaštićenom sunčanom mjestu. Božikovinu možemo oblikovati kao grm, no osobito je lijepa ako je oblikujemo kao omanje drvo okruglaste ili vretenaste krošnje.

Osim božikovine u svom vrtu, za koji želimo da bude lijep i zimi, možemo posaditi i cijeli niz različitog zimzelenog grmlja ili onog koje cvate zimi, a i onog koje gotovo do proljeća zadržava svoje lijepe crvene, žute ili plavkaste plodove. Takvi grmovi nešto višeg habitusa, bogato ukrašeni lijepim plodovima su, na primjer, žutika, vatreni grm, divlja i mnogocvjetna ruža, kalina i vučji trn. I nisko drveće kao što su kiseli ruj ili ukrasne jabuke ima zanimljive crvene plodove koji se na granama zadržavaju i zimi, dok obična udikovina cvate pretkraj zime i dugo zadržava svoje tamnoplavo-srebrnaste plodove.

Dunjarice

Od nižeg grmlja valja spomenuti bijeli i crvenkasti biserak i dunjarice, od kojih su neke puzajuće i dobro prekrivaju tlo ili vise sa zidića i svojim im okruglim crvenim bobicama daju posebnu živost. Osim grmova i niskog drveća koje smo nabrojili, u svoj vrt možemo posaditi i zimzeleno grmlje ili bršljan, koji će se oplesti oko ograda ili ulaza u vrt. Tu su i biljke koje možemo posaditi i u posude i njima ukrasiti terase. Tako će i zimi na terasi vrlo lijepo djelovati skimija, pernetija i gautheria odnosno kanadski zimzelen, a i ružmarin će u toplijim krajevima i u posudama cvasti gotovo cijele zime. I još nešto, kako zimzeleno lišće ili bobice nekih grmova dugo ne otpadaju, mogu se u ove novogodišnje dane upotrijebiti i za izradu lijepih stolnih aranžmana.

Važno je planirati

Ipak, sve te biljke nije dobro saditi nasumce, već treba dobro planirati gdje ih posaditi da nam vrt bude lijep te da nam zimzeleno grmlje ili ono gustih grana ne zaklanja pogled kroz prozor. Dakle, ispod prozora i pokraj staze koja vodi u kuću možemo posaditi samo niže grmlje kao što je, na primjer, dunjarica, dok ćemo nešto više grmlje i pokoje malo drvo posaditi na nešto udaljenije mjesto, ali vidljivo s prozora kako bismo i sjedeći pokraj prozora mogli uživati u lijepom zimskom ugođaju svog vrta. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike