Dome slatki dome
SPAVAĆA SOBA

Kutak za snove i i inspiraciju...
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Naši su daleki preci spavali na prostirkama od životinjskih koža i mahovine, koje se nisu previše razlikovale od ježeve hrpe lišća. Stari su Egipćani umjesto mekanog jastuka koristili oslonac za glavu u obliku pulumjeseca, koji je bio izrađen od metala ili kamena. Kod Grka i Rimljana krevet je predstavljao središte društvenog života. Ukus Rimljana bio je nešto luksuzniji jer su oni, naime, ležali na jastucima ispunjenim perjem, a pokrivali su se svilenim pokrivačima. U 13. stoljeću, pojavom baldahina, krevet postaje ritualno mjesto. Krevetni su zastori i baldahini imali praktičnu svrhu jer su štitili od letećih napasnika, ali i od hladnoće u slabo zagrijanim prostorijama. Baldahin i krevet bili su simboli ranga i moći vlasnika. U 18. stoljeću nastupilo je poprilično hirovito i nekonvencionalno vrijeme, što je utjecalo i na unutarnje uređenje, posebice na dekoriranje spavaće sobe. Novi je stil stizao iz Francuske. Dekoraciju spavaće sobe nije određivao samo arhitektonski okvir nego i materijali, presvlake, a poslije i tapete.

Nekada i sada

Viktorijansko je doba bilo i doba neoreprodukcija: neogotika, neorenesansa, neobarok, rokoko.

U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća spavaća je soba u svakom pogledu izgubila na značenju. Više se nipošto nije mogla uspoređivati s grandioznom i reprezentativnom prostorijom za primanje iz 17. i 18. stoljeća. Također, više se nije radilo ni o privatnoj enklavi iz viktorijanskog doba, gde se pred kaminom moglo meditirati ili pisati pisma. Spavaća je soba postala, jednostavno, mjesto u kojem se na brzinu išlo na spavanje. Srećom, tu je etapu sada zamijenilo novo poimanje - trenutačno doživljavamo renesansu dekoriranja, ispunjenu vitalnošću i maštom. U 21. stoljeću imamo u ponudi veliki izbor kreveta: veliki, mali, bračni, dječji, na kat, okrugli, vodeni...

Tehnologija i dizajn danas su toliko napredovali da se može konstruirati krevet kakav god se poželi. Na značenju sve više dobivaju boje, uzorci, teksture, obrubi i bordure... Dekoracija spavaće sobe ponovno se crpi iz stilova proteklih epoha. Nastupila je prekretnica, a time i uzbudljivo vrijeme za sve one koji razmišljaju o promjenama u svom kutu za snove. Rastrzani između posla i kućnih obaveza, djece i prijatelja, računa i nabava, često zaboravljamo na neka mala zadovoljstva, koja ostaju zarobljena u mašti.

Posebna pozornost posteljini

A tako ne mora biti. Spavaća je soba, nakon užurbanog dana začinjenog stresom, mjesto na koje idemo da bismo napunili baterije za sutrašnju utrku s vremenom. Često i ne stignemo pomisliti da bi ona mogla biti oaza za uživanje, a kamoli da je za to uživanje opremimo. Tko zna koliko je ljudi kojima bi neka vrsta estetske intervencije u prostoru povratila harmoniju u bračne odnose.

Posteljina mnogima nije na popisu stvari kojima treba pokloniti posebnu pozornost. Za neke je potrebno da je posteljina tu i da bude čista kako bi se na njoj prespavalo. Međutim, izbor lijepe posteljine može biti početak poigravanja cjelokupnim ambijentom spavaće sobe koja može biti izvor inspiracije i lijepih doživljaja. Saten, svila, lan, pamuk, dekorativne, prozirne tkanine i razne zanimljive mješavine ovih materijala mogu drastično, a na jednostavan način, transformirati spavaću sobu. Odaberite dvije-tri vrste koje možete mijenjati i kombinirati i tako prilagođavati ambijent trenutačnom raspoloženju, i to u samo pet minuta.

Bilo bi dobro da posteljina ne bude rasparena, nego u kompletu ili smišljeno kombinirana. Zatim, odaberite materijal koji vam se sviđa, dezeniran ili jednobojan, a ako ga ne uspijete pronaći u prodavnici - sašijte posteljinu. To je bar lako. Ako želite stvoriti dojam o spavaćoj sobi kao cjelini, odaberite nijansu koja je u skladu (ili namjerno u kontrastu) s bojom zidova, poda, komoda, zavjesa... što vam može biti i polazište u izboru posteljine.

Bijeli lan

Ako se odlučite da vam soba bljesne s prvim jutarnjim svjetlom, odlučite se za jednostavan bijeli lan. On djeluje prirodno, gužva se, ali kao takav prelijepo izgleda, ugodan je na dodir, a možete ga kombinirati i s nekim drugim materijalom: lanena plahta i pokrivač, s pamučnim jastučnicama u drugoj boji ili s dezenom sličnih tonova. Uz ovakav materijal lijepo se uklapaju drvena dugmad, a dijelovi se posteljine mogu i samo vezivati vrpcama i dati vašem krevetu romantičan i nonšalantan izgled.

Saten na krevetu je glamurozan i inspirativan. Na njemu siva postaje srebrna, svijetlosmeđa postaje zlatna, bijela sedefasta, crvena još vatrenija... Budući da je gladak i sjajan, kada njime obložite krevet, postići ćete, zbog refleksije, dojam dodatnog svjetla u sobi i uživati u tom efektu.D.Pejić

FILMSKA ATMOSFERA? ZAŠTO NE

Odaberite aromatične svijeće u istoj ili kontrastnoj boji i postavite ih na noćne ormariće, na pod ili na drugi kraj sobe, zajedno sa školjkicama koje ste ponijeli s ljetovanja, prozirnim klikerima ili perlicama, pustite ambijentalnu glazbu... Dobit ćete gotovo filmsku atmosferu i uživati svim osjetilima. A za sve vam ne treba više od deset minuta.

Ružine latice posute na ovakav krevet jesu filmski klišej, ali i dalje su jedan od najromantičnijih načina da pobjegnete od svakodnevice, što poslije stresnog radnog dana svakako zaslužujete.

A ujutro, kada osvježeni ponovno krenete u nove radne pobjede, jednim brzim potezom počastite krevet nekim lijepim dekorativnim prekrivačem kako bi vas takav krevet čekao nakon povratka s posla.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna