Sport
ODJECI S NOVOGODIŠNJE UTRKE

Slavonci postaju sve više ovisni o trčanju
Objavljeno 3. siječnja, 2018.
Slika od ponedjeljka s platoa ispred doma Iktusa slika je pravog, sportskog grada

Prema tradiciji, prva je sportska priredba u Osijeku na početku kalendarske godine Novogodišnja utrka koja je u ponedjeljak, prvoga dana 2018., doživjela svoje 35. izdanje. Ova posljednja utrka okupila je dosad najviše natjecatelja (oko 400), a ugodno zimsko prijepodne na promenadu je privukao i veliki broj gledatelja, pa sve to zajedno iznjedrilo je još jednu lijepu epizodu u tradiciji koja je počela 1982. godine, i uz nekoliko otkaza utrka, eto, traje sve do danas. I iz godine u godinu raste...

Junak nekadašnjeg Novogodišnjeg krosa, koji je nastao kao plod želje sportskih entuzijasta da se prvoga dana svake nove kalendarske godine na istome mjestu nađu pripadnici osječke sportske obitelji te razmijene čestitke i dobre želje, bio je Zvonko Hukelj. On je početkom osamdesetih pobijedio triput zaredom, dok je početak novog stoljeća iznjedrio novog junaka osječke sportsko-rekreacijske priredbe. To je Čepinčanin Dalibor Pavić, koji je čak devet puta zaredom slavio na Novogodišnjoj utrci, koja, kao i uvijek, start i cilj ima kod doma VK Iktus, a trči se lijevom i desnom obalom Drave, preko Copacabane i oba mosta.

Pavić dobija nasljednika?

Iako Novogodišnja utrka nema naglašen natjecateljski karakter, ipak se pamte oni koji prvi prolaze ciljem. Nakon Pavićevih dosega od kojih su još svi miljama daleko i nevjerojatne dominacije na tron su zasjeli neki novi momci, više pobjeda ima Josip Barić iz Bocanjevaca, no u prethodna dva izdanja morao se zadovoljiti drugim mjestom ukupno, te kao pobjednik kategorije sportaši. I lani i ove godine ispred Barića, ali i svih ostalih, u cilj je utrčao još jedan mladić iz Čepina Luka Batarilo-Ćerdić. Luka je dobro poznato lice s proglašenja pobjednika Novogodišnjih utrka, godinama je bio najbolji među osnovnoškolcima, kasnije u kategoriji srednjoškolaci, a u posljednja dva izdanja taj brucoš Kineziološkog fakulteta u Osijeku, nekadašnji atletičar Slavonija-Žita, danas nogometaš trećeligaša Čepina, najbrže je istrčao puni krug od 3200 metara.

- Zadovoljni smo utrkom, bilo je nikad više natjecatelja, pomazilo nas je i ugodno zimsko vrijeme, tako da je u ponedjeljak lijepo bilo biti dio sportske priče na promenadi. Naravno, ima i nekih propusta, uvijek može biti bolje, ali trudimo se - kaže Zoran Pupovac iz osječkog Sporta za sve, koji je i glavni organizator Novogodišnje utrke.

Organizatori često znaju isticati kako je cilj utrke razmjena čestitki za Novu godinu (dakako, i trkačko osvježenje nakon naporne noći, nap.a.), te da je natjecateljski dio u drugom planu, a pobjednika je onoliko koliko i kategorija, no uvijek se mora istaknuti tko je prvi prošao kroz cilj i zaslužio naslov sveukupnog pobjednika.

Godine nisu problem

Lani i ove godine to je Luka Batarilo-Ćerdić, koji se prometnuo u junaka Novogodišnje utrke 2018., ali nije jedini. Cijelu trasu od 3200 metara u ponedjeljak je istrčao i 76-godišnji sportski entuzijast iz Strizivojne Nikola Kovač. Lani zbog bolesti nije mogao na utrku u Osijek, ali na početku ove godine gospodin Nikola se odlično osjeća i nizašto nije htio propustiti - utrčati u 2018. Ponovno su na startu, kao i na cilju, bili i gosti iz cijele Slavonije i Baranje, a prema broju prednjače Brođani, Đakovčani, učenici iz semeljačke osnovne škole... Naravno, većina trkača je iz Osijeka i najbliže okolice, a u ponedjeljak su uz Dravu trčali i dječaci iz mlađih kategorija NK Osijek, u jakom sastavu predstavio se Veslački klub Iktus čije su boje na Novogodišnjoj utrci branili srebrni olimpijac iz Londona David Šain, zatim sadašnji i nekadašnji predsjednici kluba Daniel Srb i Denis Ambruš, pa bivše veslačice Mirela Iža i Ana Sanseović. Osječka utrka prvoga dana 2018. okupila je rekordan broj trkača i mnogo gledatelja, ugodno zimsko novogodišnje prijepodne 2018. dugo će se prepričavati, jer ta slika s platoa ispred doma Iktusa slika je pravog, sportskog grada.

Ivana LIOVIĆ

Posebne čestitke zaslužuje 76-godišnji Nikola Kovač iz Strizivojne koji je istrčao puni krug od 3200 metara

Možda ste propustili...

KUGLAČKA LIGAŠKA NATJECANJA

Važni ogledi sa splitskim dvojcem

DONNA VEKIĆ NAKON PORAZA U MELBOURNEU

Tužna sam, ljuta i razočarana