Novosti
TRŽIŠTE RADA U 2017. GODINI:

Najtraženiji konobari, sve više inozemnih oglasa
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa, što je čak 34 posto više nego u 2016., priopćeno je s tog portala. Najtraženija zanimanja bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator te čistač. Najveća ponuda oglasa zabilježena je u turizmu i ugostiteljstvu (18 %), potom u prodaji, odnosno trgovini (17 %) te proizvodnji i zanatskim uslugama (14 %). Najveća potražnja bila je u prodaji/trgovini (25 % životopisa), administrativnim zanimanjima (19 %) te ekonomiji, financijama i računovodstvu (17 %). Kako dalje navodi MojPosao, lani je objavljeno ukupno 63 posto oglasa za rad na neodređeno, što je nešto više nego 2016. kada se u 60 posto oglasa nudio rad na neodređeno. S druge strane, 51 posto tražitelja posla bilo je zainteresirano za stalni posao, a gotovo trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (28 %).

- Podaci pokazuju sličan trend kao i prošlih godina, a najveći skok vidimo u broju oglasa za inozemstvo, koji rastu brže od ukupnog broja oglasa. Najveći deficit radne snage bilježe sektori turizma i proizvodnih djelatnosti, što smo već i prije upozoravali i znali da će se dogoditi. Svejedno, nije ništa značajno napravljeno kako bi se to spriječilo: kvalificirani radnici odlaze u inozemstvo, više radi nesređenosti našeg društva nego radi boljih uvjeta rada vani, dok mladi koji se tek školuju, i njihovi roditelji, uporno izbjegavaju strukovno obrazovanje, podržava se gimnazijski, umjesto da se unapređuje sustav koji dokazano funkcionira u razvijenim europskim zemljama: obavezno školovanje nakon kojeg dolaze profesionalno usmjeravanje i praktična nastava, kaže direktor portala MojPosao, Igor Žonja.

Zanimljivo je da su 2017. poslodavci objavili više od 1600 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 43 posto više u odnosu prema 2016. Najviše takvih oglasa objavljeno je za Njemačku, Sloveniju i Austriju. D.Pav.

Možda ste propustili...

HRVATSKA STRUČNA UDRUGA ZA PLIN:

Plinski sustav spreman za zimu, plina dovoljno

"IDENTITET I MARKA REPUBLIKE HRVATSKE"

Predsjednica za brend Hrvatske

BIVŠI DIREKTOR FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Mladineo oslobođen

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana