Novosti
MIROSLAV ŠIMIĆ, POTPREDSJEDNIK MOSTA

Most bi na izborima opet bio najjača treća opcija
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Turbulentna je politička godina iza Mosta nezavisnih lista, s čijim potpredsjednikom, Osječaninom Miroslavom Šimićem, razgovaramo o tome, ali i onome što ih tek očekuje.

Mostu se 2017. dosta toga dogodilo. Prošli ste put od člana vladajuće koalicije do stranke u oporbi i na kraju godinu završili s rejtingom iznad sedam posto, ali i Živim zidom iznad sebe. Kako ste vi to vidjeli?

- Most je uprkos svemu zadržao stabilan rejting, i to već drugo traje bez obzira na česte bombastične napise kako nam pada rejting ili tome slično. Za one pozornije promatrače jasno je da je Most na jednoj stabilnoj podršci između 7 i 8 posto već dugo vremena. Što se tiče kolega iz Živog zida, evidentno je da im u anketama popularnost raste, no ta se sitaucija događala i prije. Na kraju krajeva, i prije posljednjih parlamentarnih izbora. Međutim, građani potom dođu na birališta i pokaže se da trend iz anketa nije jednak onome što se pokaže nakon izbora. Tako da, kada bi se uskoro i dogodili parlamentarni izbori, siguran sam da bi Most ponovno bio najjača treća opcija.

Vaš bivši član Ivica Relković ovih je dana usporedio situaciju u kojoj se Most nalazi s vozilom u kružnom toku, koje se jednako plaši ulazaka novih vozila kao i izlazaka starih, a još se više plaši samih pristupnih ulica te kruži i dalje. Kako vi vidite budućnost Mosta?

- Vidio sam tu analizu stanja u strankama, zanimljiva je, ali se ne mogu složiti s tim da se Most nalazi u nekakvom kružnom toku, Most ide jasno svojim smjerom. To što mi u ovom trenutku ne razgovaramo o suradnji s drugim političkim strankama ne znači ništa dramatično, niti da te suradnje u budućnosti neće biti. Jasno nam je da se u vremenu ispred nas moramo baviti prezentacijom naših javnih politika, svojom organizacijom i predstavljanjem svega onoga što Most zastupa i želi zastupati u budućnosti. Dakle, okrenuti smo prije svega prema sebi i prema građanima koje želimo zastupati. Druge stranke imaju svoje političke putove, a naravno da se u nekim trenucima, jer je to prirodno u politici, s nekima od njih moramo i susresti.

Nedavno ste najavili odlazak iz Sabora, pa to prolongirali u vrijeme kada je Vlaho Orepić izišao iz Mosta. Zna li se sada kada odlazite i vraćate se u gospodarstvo?

- Tako sam odlučio jer se moj davno prije najavljeni odlazak iz Sabora počeo dovoditi u vezu s Orepićevom odlukom, a jedno s drugim apsolutno nije imalo veze. Moja želja da se bavim poslom u gospodarstvu ostaje, i to se nije primijenilo, ali zbog Mosta i potrebe da se otkloni ta nerealna slika koja se možda stvorila kod dijela građana, ostat ću i dalje u parlamentu. Mislim da je bila važna poruka koju sam tom svojom odlukom poslao. U Saboru ću biti volonter, i to sve dok zajedno s kolegama u Mostu ne procijenim da je to potrebno. No, dugoročno ću se sigurno baviti gospodarstvom i mjesto u parlamentu prepustiti nekome drugom, a i dalje ću kao potpredsjednik Mosta ostati čvrsto uz Most i baviti se organizacijom naše platforme.

Igor BOŠNJAK
Ne nedostaje ni goriva ni motiva

Neki su slučaj Orepić, uz vašu najavu odlaska iz Sabora, kao i prethodni odlazak Ivana Kovačića, procijenili na način da Mostu počinje nedostajati i goriva i motiva. Kako to komentirate?

- Kovačićeva i moja odluka nemaju nikakve veze s Orepićevim izlaskom iz stranke. Ivan Kovačić je također ranije najavio da se želi povući iz Sabora, ali on je i dalje naš županijski vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini. Aktivan je, kao što i ja namjeravam biti, a ono što je napravio kolega Orepić, s kojim sam imao jako dobru suradnju, vidim kao nedovoljno promišljen potez koji je kratkoročno napravio štetu Mostu. No, goriva i motiva nam ne nedostaje, što se vidi i po našim zakonskim inicijativama i raspravama u Saboru. Imamo zastupnike koji su među najaktivnijima u parlamentu, a i saborski odbori koje vode naši članovi napravili su najviše tematskih sjednica. Sve zajedno pokazuje da u Mostu itekako ima goriva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SILVANO HRELJA, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Stav da je u nas prekratak
radni staž - proizvoljan je