Novosti
SRPSKA MINISTRICA PRAVOSUĐA

Srbija nezadovoljna suradnjom s RH oko ratnih zločina
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

- Svi javni dokumenti Haškog suda bit će dostupni domaćem pravosuđu, kao i sudovima u BiH i Hrvatskoj, a što će biti omogućeno formiranjem informacijskih centara u Sarajevu i Zagrebu – rekla je agenciji Tanjug ministrica pravosuđa u srpskoj vladi, Nela Kuburović govoreći što slijedi s opsežnom dokumentacijom koju su ove tri države dostavljale tribunalu koji je upravo prije nekoliko dana ugašen, za suđenja za ratne zločine, a riječ je o deset milijuna stranica raznih dokumenata.

Na pitanje kada se može očekivati povrat dokumentacije Srbiji, ministrica pojašnjava kako je Srbija u malo drukčijem položaju nego Hrvatska i BiH, jer je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove koji je naslijedio zatvoreni haški tribunal, preuzeo pet postupaka protiv sprskih državljana. Ona drži kako će i Mehanizam ustrajati na izručenju dvoje srpskih radikala koje je tribunal tražio radi nepoštovanja suda kada su svjedočili u slučaju Vojislava Šešelja. Kada je riječ o međunarodnoj pravnoj pomoći između Srbije i Hrvatske za postupanje u kaznenim predmetima ratnih zločina, suradnja je “na izuzetno niskoj razini”.

- Hrvatska ne odgovara gotovo ni na jednu zamolnicu koja joj bude upućena iz Srbije. To je posljedica njihova Zakona o ništetnosti iz 2011. kojim su anulirani svi brojni sporazumi o suradnji potpisani prije toga, a koji su se odnosili na procesuiranje upravo ratnih zločina – podsjeća ministrica Kuburović dodajući kako se suradnja mora poboljšati “jer je to u interesu obje države”. M.Flego

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SILVANO HRELJA, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Stav da je u nas prekratak
radni staž - proizvoljan je