Svijet
DO SADA VIŠE OD 20 UBIJENIH

Prosvjedi u Iranu potaknuti izvana?
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Vezani članci

BUNT SE PROŠIRIO

Iranci u prosvjedima protiv klerikalne elite

Devet je osoba ubijeno u Iranu tijekom noći u valu protuvladinih prosvjeda koji je započeo u četvrtak, a uhićene su stotine, objavili su u utorak državna televizija i službeni izvori.

Šest je prosvjednika ubijeno u sukobima s policijom dok su pokušavali zauzeti policijsku stanicu u Kaderidžanu, a dijete staro 11 godina i njegova oca, prema navodima državne televizije, ustrijelili su prosvjednici u Homeinjašaru. Mladi pripadnik državne paravojne Revolucionarne garde ubijen je, a drugi je ranjen u pucnjavi u Kahriz Sangu.

Prema televizijskom izvješću još je jedan pripadnik Revolucionarne garde, koji je ranije bio identificiran kao policajac, ubijen u ponedjeljak u gradu Nadžafabadu. Prema televiziji njegova je smrt dokaz da su neki prosvjednici naoružani. Deseci tisuća ljudi prosvjeduju diljem zemlje od četvrtka zbog skupoće, nezaposlenosti te protiv klerikalne elite i iranske vanjske politike u regiji. U prosvjedima je dosad život izgubilo više od 20 osoba. Prema televiziji u Isfahanu je u ponedjeljak navečer uhićeno oko stotinu osoba, a službeni izvore prenose da je od subote u glavnom gradu Teheranu uhićeno 450 osoba. "Dvjesto osoba uhićeno je u subotu, 150 u nedjelju i oko stotinu u ponedjeljak", kazao je zamjenik guvernera teheranske pokrajine ali Ashar Naserbaht, prema poluslužbenoj novinskoj agenciji ILNA u utorak.

Događa li se u Iranu svojevrsno “Arapsko proljeće” za sada je teško reći, ali unutar establišmenta optužuju nedvosmisleno “vanjske uticaje”, što je eufemizm za Sjedinjene Američke Države. Cijeli svijet pozorno prati događanja u zemlji koja ima više od 80 milijuna stanovnika i zauzima 1.648.195 prostornih kilometara teritorija između dva svjetska žarišta - Afganistana i Iraka. Narušavanje političke ravnoteže moglo bi izazvati političku, ekonomsku i humanitarnu katatrofu.

Strane reakcije

Europska unija u ponedjeljak je izrazila "nadu" da će biti zajamčeno pravo na prosvjede u Iranu, gdje već peti dan traju prosvjedi zbog gospodarske situacije i protiv režima predsjednika Hasana Rohanija. "Posljednjih dana pratili smo prosvjede iranskih građana. Bili smo u kontaktu s iranskim vlastima i nadamo se da će pravo na mirno prosvjedovanje i na slobodu govora biti zajamčeno nakon izjava koje je predsjednik Rohani dao u javnosti", rekla je glasnogovornica čelnice europske diplomacije Federice Mogherini u priopćenju. "I dalje ćemo pratiti događaje", dodala je.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u ponedjeljak je pozvao Iran da otvori sadržajnu raspravu o pitanjima koja su postavili prosvjednici za koja je kazao da su "legitimna i važna". Johnson je pozvao na poštovanje slobode izražavanja i prava mirnog prosvjedovanja. "Britanija pozorno prati događaje u Iranu. Vjerujemo da mora biti sadržajne rasprave o legitimnim i važnim pitanjima koja su otvorili prosvjednici i očekujemo da će iranske vlasti to dopustiti", napisao je na Facebooku.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog smrti prosvjednika u Iranu i pozvao je iransku vladu na poštovanje ljudskih prava. "Pozivamo iransku vladu na poštovanje prava prosvjednika da se sastaju i mirno prosvjeduju", rekao je Gabriel. "Nakon sukoba posljednjih dana, sve je važnije da se sve strane suzdrže od nasilnih djela."

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u prvim tvitovima u 2018. poručio da je u Iranu stiglo "vrijeme za promjene". "Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč jako lošem sporazumu sklopljenom s Obaminom vladom", ocijenio je. "Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je oteto, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni." Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim. Njegova administracija redovito kritizira međunarodni nuklearni ugovor potpisan 2015. kako bi jamčio mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa dok se EU svesrdno zauzima za taj povijesni ugovor koji, smatra, sprječava utrku u naoružavanju na Bliskom istoku.

Moćni klerici

Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da će iranski narod odgovoriti izgrednicima. "Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini", kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenijela je internetska stranica predsjedništva. "Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode", rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme. "Ova vlada nema sve pod svojom kontrolom", naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici. On je u nedjelju istaknuo da Iranci imaju pravo prosvjedovati i kritizirati vladu, no da njihove akcije ne smiju rezultirati nasiljem ni uništavanjem javne imovine.

Vuk TEŠIJA/H
Ajatolah optužio "neprijatelje" Irana za poticanje nereda

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, optužio je u utorak "neprijatelje" Islamske Republike da su se ujedinili kako bi destabilizirali režim, izvijestila je državna televizija, dok zemlju već nekoliko dana potresaju prosvjedi. “U događajima ovih dana neprijatelji su se ujedinili koristeći se svojim sredstvima, novcem, oružjem, politikom i sigurnosnim službama kako bi stvorili probleme islamskoj vlasti u Iranu”, istaknuo je Hamnei u svom prvom govoru od početka prosvjeda. “Samo čekaju prigodu da se ubace i zadaju udarac iranskom narodu", rekao je ne navodeći izrijekom tko su ti neprijatelji. "Neprijatelja može odvratiti samo duh odvažnosti, žrtve i vjere ovog naroda, čemu ste vi svjedoci", dodao je obraćajući se obiteljima vojnika poginulih u ratu. Vlasti optužuju oporbene "proturevolucionarne" skupine koje djeluju izvana, napose iz SAD-a i Saudijske Arabije, da žele iskoristiti nezadovoljstvo stanovništva i potaknuti nerede.

Možda ste propustili...

BRITANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA:

Sporazum o Brexitu moguć, ali će kasniti

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBIJA SE PROTIVI JER STRAHUJE OD OSNIVANJA VOJSKE

Amerika povlači UNMIK s Kosova?

2

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji

3

TRUMP ODLUČIO

Guantanamo ostaje još 25 godina