Osijek
PROJEKT VISITUS OPĆINE ERDUT

Priručnici na Brailleovu pismu i taktilne mape
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Budući da je turizam jedna od odrednica kojoj se u razvoju gospodarstva na područu općine Erdut pridaje posebna pozornost s obzirom na povijesne lokalitete, gastronomsku ponudu, vjerski turizam, biciklizam, prekrasnu prirodu... pokrenut je projekt VISITUS – kojim se proširuje, odnosno olakšava iskorištavanje, kako kaže načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić, turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe.

O tom projektu projekt-menadžerica Jelena Eklemović iz Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut lokalne razvojne agencije kaže kako je područje provedbe Osječko-baranjska županija i zapadna Bačka u Srbiji koje imaju turističke potencijale koji su nedovoljno prepoznati i iskorišteni. Projekt traje do 14 veljače 2019., a partneri su Grad Sombor, Općina Erdut i Institut ekonomskih znanosti iz Beograda.

Načelnik Vesić kaže kako potencijali turističke ponude nisu prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama, što je rezultiralo isključivanjem te skupine turista iz bogate turističke ponude ovog područja, koji karakterizira prirodna i kulturna baština, multietničnost i velik broj tradicionalnih i kulturnih događanja. Stoga se, pojašnjava Eklemović, projekt temelji na načelu uključivanja, omogućujući slijepim i slabovidnim osobama da u cijelosti sudjeluju u novoj dizajniranoj turističkoj ponudi područja uz primjenu suvremenih rješenja i ICT tehnologija koje će omogućiti slijepim i slabovidnim osobama korištenje nove turističke ponude u punom kapacitetu.

- Glavni cilj projekta je stvoriti preduvjete za razvoj turizma u ciljanom prekograničnom području kroz diversifikaciju turističke ponude slijepim i slabovidnim osobama. Kao rezultat toga bit će stvorena nova turistička ponuda, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Aktivnosti uključuju sastanke s udrugama slijepih i slabovidih, sastanke s turističkim agencijama, mapiranje turističke ponude, kreiranje specijalnih alata za slijepe i slabovidne osobe, što podrazumijeva turističke točke s tonski obrađenim zapisima na četiri jezika, samostojeći tonski infopult s kartom programskog područja, aplikaciju s GPS navigacijom za android uređaje i priručnik. Također, potrebno je obučiti sve pružatelje turističkih usluga s područja općine Erdut da se kroz specijalne treninge osposobe za rad s ovom skupinom turista, a kanimo provesti i nacionalnu medijsku kampanju te promotivne ture za ovu ciljanu skupinu projekta – pojašnjava Ekelmović.

Ovaj je projekt odobren u sklopu prekograničnog programa Hrvatska-Srbija-Interreg IPA CBC Croatia - Serbia, a ukupna vrijednost projekta je 353.048,15 eura.

Darko PEJIĆ
Taktilne mape, infoštandovi s naprednim ICT tehnologijama

- Istraživanje će se provoditi u Srbiji i Hrvatskoj preko intervjua s ciljanom skupinom projekta, članovima njihovih obitelji i predstavnicima njihovih udruga. Bit će formirana radna skupina koja će obuhvatiti članove projektnog tima, turističke stručnjake i udruge slijepih i slabovidnih osoba, a krajnji rezultat su dvije gastrokulturne rute, plan posjeta i paket-aranžman, te umrežavanje dionika (kulturne ustanove, ugostitelji, smještajni kapaciteti, proizvođači suvenira). Projekt podrazumijeva kreiranje specijalnih alata - taktilne mape, infoštandovi s pomoću naprednih ICT tehnologija, mobilne aplikacije, priručnici na Brailleovu pismu... – kaže Eklemović.

Promoture za ciljanu skupinu

Projekt-menadžer iz PORC-a Siniša Bulajić kaže kako VISITUS obuhvaća udruge slijepih i slabovidnih iz Osijeka, Dalja, Vinkovaca, Slavonskog Broda i Virovitice, tiskanje letaka s novom turističkom ponudom na Brailleovom pismu dizajniranih za slijepe i slabovidne osobe, kreiranje web-stranica... "Plan je održavanje sastanaka i s turističkim organizacijama i agencijama koje će biti mapirane kako bi se promicala zajednička ponuda u obje zemlje, široj regiji i ostalim europskim zemaljama jer je cilj privući veći broj turista s oštećenjem vida ili sljepoćom. Organizirat će se i promoture u Hrvatskoj i Srbiji za ciljanu skupinu projekta i njihove pratitelje", kaže Bulajić.

Možda ste propustili...