Osijek
ZIMSKA ŠKOLA U ZOOLOŠKOM VRTU

Djeca učila o najstarijim
gmazovima - kornjačama
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Osječki osnovci na prvoj su se edukativnoj radionici u sklopu ovogodišnjeg ciklusa sada već tradicionalne Zimske škole u Zoološkom vrtu u utorak dobro zabavili i puno toga naučili o najstarijoj vrsti gmazova na svijetu, koja je, što je mnoge od njih iznenadilo, postojala čak i prije dinosaura – kornjačama.

Nakon što su pozorno poslušali prezentaciju Tatjane Elez, edukatorice u Zoološkom vrtu, upoznali se s različitim vrstama ovih, kako su istaknuli – malih, slatkih, ali ponekad, iako ne često, i opasnih životinja, učili su ih razlikovati, odrediti im dob, a naučeno su pokazali na zabavnim radnim listićima, koje su ispunjavali i bojili.

- Usporedili smo našu prvu zaštićenu vrstu kornjača – čančaru, kopnenu kornjaču, s jednom vodenom vrstom kornjače. Djeca su vrlo brzo primijetila razlike između ove dvije vrste kornjača, a procjenjivali su i koliko su stare. Učimo djecu da su kornjače strogo zaštićene i da zapravo nisu jako opasne, da moramo voditi računa o tome da ne zagađujemo okoliš, jer smo u prezentaciji vidjeli kako neke životinje, primjerice, u moru, stradavaju zbog toga što ljudi odbacuju velike količine plastičnih vrećica – objašnjava Elez. Iva Ilić (7), 1. razred, rekla nam je što je sve o kornjačama naučila.

- Kornjače mogu biti velike i male, vodene i kopnene, imaju oklop i kandže pa zbog toga mogu biti opasne za druge kornjače – kaže Iva. Lea Mrkonjić (8), 2. razred, nekada je za kućnog ljubimca imala upravo kornjaču, a to joj je, kaže, bilo jako zanimljivo iskustvo.

- Radionica mi je bila jako zanimljiva, sviđa mi se što učimo o životinjama i što je današnja tema bila o kornjačama. Naučila sam da trebamo čuvati okoliš, zato što puno životinja zbog toga može nastradati – kaže Lea. Cilj je ovih radionica, ističe Elez, izvući djecu iz svojih toplih domova, da što više vremena provode na otvorenom, da se druže, zabave i nauče puno o životinjama.

- Organiziramo zanimljive prezentacije, kreativne radionice, obilaske zoološkog vrta i treninge životinja, zooinspekciju, pokuse... Djeca će kroz Zimsku školu naučiti ponešto o svim vrstama životinja – sisavcima, gmazovima, pticama, ribama te će tako dobiti cjelokupnu sliku o osječkom zoološkom vrtu i njegovim stanovnicima – kaže Elez. Zimska škola traje deset dana, do 12. siječnja, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 11 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna, a mjesta, iako je za radionice uvijek velik interes, još uvijek ima, pa svog osnovca stignete prijaviti preko telefona 031/285-234.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas