Osijek
POVEĆAN BROJ LIJEČNIČKIH INTERVENCIJA

Jedni pretjerali s pićem i hranom, drugi nisu uzeli svoju terapiju...
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Koliko god upozoravali na problem prejedanja, ali i konzumacije većih količina alkohola, uvijek bude onih koji se ogluše na sve liječničke savjete i naposljetku završe upravo - kod liječnika!

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije tako je u novogodišnjoj noći zabilježio brojne telefonske pozive, ali i intervencije, i to, prema riječima mag. Tomice Jakobovića, glavnog tehničara Zavoda, građana svih životnih dobi.

- Zabilježene su ozljede glave zbog akoholizma i korištenja opoida, odnosno inhalacijskih pripravaka. Te smo osobe prema protokolu proslijedili u bolnicu, a osim tih intervencija, bilo je i nekoliko moždanih udara, odnosno kardiorespiratornih bolesti i također su pacijenti prevezeni u KBC Osijek - pojasnio je Jakobović, dodajući kako je zabilježeno i nekoliko epileptičnih napada. Takve situacije, kaže, katkad se događaju i zbog izbjegavanja lijekova za vrijeme blagdana, budući da terapije, kaže Jakobović, brane korištenje alkoholnih sredstava pa mlađe osobe nerijetko “preskoče” uzimanje lijeka, što se u konačnici ne pokaže dobrom odlukom.

Prvog dana 2018. godine u Zavod su se građani javljali čak i zbog - ambulantnih pregleda! Kako se takva vrsta pregleda ne obavlja u Zavodu, poslani su svome liječniku, odnosno u dežurstvo. Je li riječ o panici ili većem povjerenju u Hitnu službu nije poznato, no građani se na ambulantne preglede, kaže Jakobović, trebaju javiti u dežurstvo Doma zdravlja Osijek ako je riječ o neradnim danima, odnosno svojem odabranom liječniku u redovitom radnom vremenu.

- Sve skupa možemo biti zadovoljni, jer su katkada dani oko Nove godine bili puno naporniji. Moram naglasiti da su se vozači ipak pridržavali prometnih pravila - kaže Jakobović.

A svi koje je Zavod uputio u bolnicu završili su na Objedinjenom hitnom prijemu, gdje je, kako je potvrdila dr. Ines Bilić Čurčić, dežurni internist u OHBP-u, zabilježen poveći broj intoksikacija tijekom novogodišnje noći i jutra, i to ne samo zbog alkohola već i drugih supstanci.

- Javljali su nam se brojni građani, i to svih životnih dobi, točnije oni najmlađi koji dolaze k nama su osamnaestogodišnjaci. Inače, od ostalih intervencija, jučer (utorak, nap.a.) imali smo i dosta građana koji su se žalili na povišen krvni tlak, bolove u trbuhu i prsištu. Iako se potonji slučajevi ne mogu povezati konkretno s novogodišnjim obrocima, dr. Bilić Čurčić kaže da građani tih dana obično ne vode računa, pa konzumiraju “težu” hranu. Ovi su slučajevi dobro upozorenje o štetnosti alkohola i ostalih neprimjerenih supstanci, ali i konzumacije masnije hrane, posebice ako liječnik daje drukčije upute.

Marija MIHELIĆ
STATISTIKA ŽUPANIJSKOGZAVODA ZA HITNU MEDICINU

I dok Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u utorak nije zabilježio veći broj intervencija, u OHBP-u KBC-a Osijek u samo tri sata bilo ih je dvadesetak. U silvestarskoj noći Zavod je zabilježio 229 poziva i 73 intervencije, što je, prema riječima mag. Tomice Jakobovića, velik broj. Prvog dana 2018. godine u ZHM-u je bilo 263 poziva i 59 intervencija, a u noći s 1. na 2. siječnja imali su 23 intervencije.

problemi

MASNIJA HRANA NIJE ZA SVAKOGA

Možda ste propustili...

MOĆNI KEKS NASTAJE U PROJEKTU "SNACK TAKE A BREAK"

Novi proizvod tvrtke Pannonian Grain namijenjen prvenstveno najmlađima

GRAD OSIJEK OBJAVIO POZIV ZA DOSTAVU PONUDA

Traže se idejna rješenja za IT park

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili
Hrvatsku još se nalazimo
na Interpolovim tjeralicama

2

TJEDAN KRŠĆANSKE KNJIGE

Ekumenska povelja Josipu Bratuliću

3

PETO SLAMANJE UGOSTILO OSJEČKE UMJETNICE

Skulpture i slike iz projekta #elastične

oglas