Osijek
POPUNJAVA SE INDUSTRIJSKA ZONA NEMETIN

Županija odlučno kreće u gradnju ULO hladnjače
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Na ovim smo stranicama već dosta prostora posvetili Industrijskoj zoni Nemetin. Počevši od ideje njezina osnutka, potom početka radova na njezinu fizičkom oblikovanju, kasnije i unutranjem uređenju. Posebice smo bili zadovoljni kada je za njezino infrastrukturno uređenje priskrbljen i novci Europske unije...

U međuvremenu smo pratili i marketinške napore koje je Grad Osijek kao vlasnik ove zone (jedne godine proglašen najpotentnijom industrijskom zonom u Hrvatskoj) činio kako bi u zonu doveo nove korisnike. Osmišljene su poticajne cijene za kupnju zemljišta, ovisno o tome je li riječ o proizvodnoj djelatnosti, planiranom broju zaposlenih...

No ni Krešimir Bubalo u svom gradonačelničkom mandatu, pa i u prvom manadatu Ivan Vrkić, nisu bili do kraja zadovoljni tempom punjena zone. Početno su se priželjkivali strani investitori, a onda je gradonačelnik Vrkić shvatio da se krenulo krivim smjerom i odlučio prednost dati domaćim ulagačima. I čini se kako je taj recept dao opipiljivih rezultata. Na samom ulazu u zonu dva su investitora - Messer i lokalni Inspecto, koji su isfiniširali svoje investicije.

U zoni je postavljen temeljni kamen Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem, tvrtke Obnovljivi izvori čiji je osnivač Grad Osijek i Sveučilište.

I potom opet stanka - sve do kraja (sada) prošle godine. Obznanjena su tri nova kupca. Lokalne tvrtke - Agro-tok iz Širokog Polja, Panelmont iz Osijeka i - Osječko-baranjska županija.

Županija je tako odlučno krenula u realizaciju projekta ULO hladnjače. On obuhvaća gradnju pakirnice, sušare, sortirnice, hladnjače, tunela hlađenja i svega što čini projekt budućeg Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće o čemu se govori unatrag deset godina. Vrijednost ovog projekta procijenjena je na 40 milijuna kuna. Županija je za ovu namjenu kupila parcelu površine neznatno veće od dva hektara.

No ipak je hit osječka tvrtka Panelmont. Oni su naime koji mjesec prije konkurirali za poticajana sredstva Grada Osijeka za poduzetnike. Bave se proizvodnjom kućica od montažnih panela... U Gradu nisu znali da im je potreban veći proizvodni prostor, a u Panelmontu nisu imali saznanja o potencijalnoj ponudi Grada za Zonu, kada su se kockice posložile, sve je vrlo brzo dogovoreno. Kupili su dvije parcele ukupne površine pet tisuća “kvadrata”.

Naposljetku, tvrtka Agro-tok predstavnik je nekih od ponajboljih svjetskih proizvođača poljoprivredne opreme, u Zoni će, na parceli površine 4,5 tisuća četvornih metara, opremiti novi savjetodavno-prodajni centar. D. Kuštro

3

su nova investitora ušla u prostor Industrijske zone Nemetin, a ukupno je zakupljeno četiri parcele

Županija će realizirati projekt ULO hladnjače kao dio Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili
Hrvatsku još se nalazimo
na Interpolovim tjeralicama

2

TJEDAN KRŠĆANSKE KNJIGE

Ekumenska povelja Josipu Bratuliću

3

PETO SLAMANJE UGOSTILO OSJEČKE UMJETNICE

Skulpture i slike iz projekta #elastične

oglas