Osijek
MARTIN ROSNER, STUDENT I KOMIČAR

Želim vidjeti kamo me humor može odvesti
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Nakon što se, kako kaže, nije pronašao na studiju strojarstva u Zagrebu, 23-godišnji Martin Rosner odlučio je vratiti se u rodni Osijek i upisati računarstvo na FERIT-u. Osim toga, nadao se kako će mu se u domaćoj atmosferi ponovno osloboditi kreativnost i specifična doza humora koju u sebi nosi cijeli život. Upravo to se i dogodilo jer se nakon stidljivih pokušaja u Zagrebu, prošle godine u Osijeku intenzivno počeo baviti stand-up komedijom, u sklopu skupine humorističnih entuzijasta pod nazivom “Stand Lega Up”. Na njihovim eksperimentalnim večerima “otvorenog mikrofona” u osječkom noćnom klubu Exit, Martin je pokazao svoj talent, pa danas, uz svoje nastupe, organizira i stand-up večeri domaćih i stranih komičara.

Delikatno

- Iako sam uspješan na fakultetu i shvaćam sve prednosti IT sektora, nikada nisam potpuno mogao pronaći zajednički jezik s profesijama iz područja strojarstva i elektrotehnike. Stoga konstantno tražim druge opcije u kojima bih mogao izraziti svoju kreativnost i posvetiti se komediji, koju volim još od početaka srednje škole - govori Martin s dozom realnosti, čekajući pravu priliku kako bi mu hobi mogao postati i posao.

Situacija sa stand-upom u Osijeku, prema Martinovim riječima, vrlo je delikatna, jer su ugostitelji susretljivi, ali uvijek je najteži zadatak pronaći publiku koja neće biti skeptična i koja će cijeniti kvalitetne nastupe komičara.

- Za bavljenje stand-upom moraš biti pomalo mazohist, jer moraš probijati glavom kroz zid i naviknuti se na negativne komentare, koji će te možda slomiti i rasplakati. No, ključ je ne odustati, nego napredovati i uz promociju na nastupima i društvenim mrežama stvoriti od sebe brend - objašnjava simpatični Martin, ističući kako su Studio smijeha i Lajnap organizacije domaćih komičara koji nakon desetljeća mukotrpnog rada tek sada ubiru plodove na rasprodanim nastupima. S članovima Lajnapa Martin je već surađivao, dok ga od stranih komičara trenutno najviše oduševljava Amerikanac Bo Burnham, koji kombinacijom glazbe i komedije uvijek napravi urnebesan show.

Stripovi

Uz stand-up komediju, Martin se već godinama bavi i crtanjem kratkih, jednostavnih stripova, kojima naposljetku najbolje prezentira svoj specifičan smisao za humor i kreativnošću stvara brend prepoznatljiv u cijelom svijetu.

- Oduvijek volim crtati i smišljati šale, pa i u svojim stripovima pod nazivom “Hot paper comics” biram razne teme, ne ograničavam se i do šire publike dopirem šalama i igrama riječima na engleskom jeziku. Za razliku od stand-upa, stripovima mogu doći do svih dijelova svijeta, a u tome mi najbolje pomažu upravo društvene mreže - objašnjava Martin, koji sada već prima skromne donacije i narudžbe obožavatelja, a uz zemlje iz regije, stripovi su mu najpopularniji u dalekom Vijetnamu, Indiji, Saudijskoj Arabiji, Rusiji i SAD-u. Mladi kreativac tako već mjesecima gotovo svaki dan stvara stripove, a uz pozitivne komentare pune podrške već mu dolazi skromna zarada i više od milijun pogleda najpopularnijeg mu stripa.

- Znam da uspjeh ne dolazi brzo, niti ga trenutno očekujem, ali znam da neću odustati jer želim vidjeti kamo me humor može odvesti. Konkretne planove za budućnost nemam, ali sljedeći će korak zacijelo biti otvaranje web-stranice s originalnim stripovima i snimanje duhovitih skečeva s ekipom iz “Stand Lega Upa” - s entuzijazmom govori Martin, koji sanja o tome da jednoga dana sudjeluje u velikim projektima te živi od nasmijavanja ljudi.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...

SPOMEN-OBILJEŽJE KOD TENJE

Put do Rosinjače poput nove ulice

ZIMSKE RADOSTI U DJEČJEM KAZALIŠTU

Cijena ulaznice samo deset kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PROMETNA RJEŠENJA

Ipak u planu kružni tok kod “ljepotice”

2

LANI U OSIJEKU ROĐENA 1904 DJETETA

Najviše Luka i Lucija, 12 beba upisano online

3

ŽUPANIJA NAGRADILA NAJBOLJE PODUZETNIČKE IDEJE

Selma Đurić otvorit će
pansion za kućne ljubimce

oglas