Regija
SVE MANJE AKCIJA PRIKUPLJANJA KRVI

Sela opustjela, poduzeća nema
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

SLATINA

U četvrtak je u Slatini organizirana posljednja akcija prikupljanja krvi u 2017. godini, a ostat će zapamćena po rekordnom odazivu dobrovoljnih darivatelja krvi. Akciju je organizirao Crveni križ Slatina, provela je transfuziološka ekipa KBC-a Osijek, a pristupila su 104 darivatelja. Krv je dalo 99 osoba, od toga deset žena, a prvi puta krv je dalo pet osoba. “Za ovu, 2017. godinu, obilježenu velikim odljevom ljudi sa slatinskog područja u potrazi za egzistencijom u državama zapadne Europe, ovo je zaista pokazatelj velikog humanog srca naših sugrađana”, ocijenio je ravnatelj GDCK Slatina Vladimir Jelenčić.

Tijekom 2017. godine na slatinskom je području provedena 21 akcija DDK na šest davališta. Akcijama su pristupile 1.063 osobe, a prikupljeno je 985 vrećica krvi, odnosno 47 po akciji. Prema riječima ravnatelja Jelečića, to je apsolutni rekord po akcijama u jednoj godini od 1959. godine, kad je održana prva akcija DDK na slatinskom području. Od prikupljenih 985 vrećica, krv su darovale 162 žene (16,4 posto). Među 104 osobe koje su dale krv prvi put najviše je učenika Srednje škole Marka Marulića.

– Drugu dekadu 21. stoljeća počeli smo sa 13 davališta i 44 akcije godišnje, a u 2018. ulazimo sa samo pet aktivnih davališta i 17 planiranih akcija. To je znak da su nam brojna sela opustjela, poduzeća više nema ili ne organiziramo akcije u njima jer ih privatni vlasnici ne dopuštaju. Šalimo se da je najbolja slatinska firma Policijska postaja, u kojoj po akciji imamo do 40 darivatelja. Ipak, dobrovoljni davatelji krvi slatinskog područja nisu zakazali, na čemu im od srca zahvaljujemo i želimo puno zdravlja, sreće i zadovoljstva u obiteljima, na poslu i cijeloj našoj zajednici - poželio je Vladimir Jelenčić. Petar Žarković

Možda ste propustili...

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U GALERIJI CIRAKI

"Požeške spomen-ploče" Dinka Zime

SJEĆANJE NA MOMIRA, MILANA I BRANKA

12. utrka za poginule hrvatske branitelje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKI SPORTSKI PARK

Unatoč skepticima “priča” oko novog stadiona ide dalje

2

EU DAJE NOVAC ZA 224 HRVATSKE OPĆINE I GRADA

Wifi hotspotovi Babinoj Gredi, Županji, Cerni...

3

OPĆINA VILJEVO PRIPREMA VAŽNE ISKORAKE

Gradnja klaonice, u planu i pogon za preradu mesa