Ekonomija
NISKI PROMETI NA PLITKOM TRŽIŠTU

Turistički sektor i Agrokor obilježili su 2017. godinu na Zagrebačkoj burzi
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Gospodarski događaj u Hrvatskoj za 2017. godinu zasigurno je uvođenje izvanredne uprave u Agrokor. U sastavu Agrokora nalazi se nekoliko krunskih gospodarskih dragulja i najveći maloprodajni lanac koji ovu tvrtku kapilarno veže s većinom hrvatskih trgovačkih društava. Dramatična zbivanja oko Agrokora utjecala su na ukupna hrvatska gospodarska zbivanja uključujući i domaće tržište kapitala. Međusobna veza između događanja u Agrokoru i utjecaj na domaće tržište kapitala najbolje se vidi prema kretanju prometa po kvartalima na Zagrebačkoj burzi ZSE u 2017. godini

Za poslovanje tržišta kapitala dva su ključna elementa: kretanje cijene i količina trgovanja vrijednosnim papirima. Kretanje cijena odražava se u vrijednosti tržišnog indeksa iz kojeg se može iščitati uprosječeni prinos koji ulagači ostvaruju u određenom vremenskom razdoblju. Za tržište kapitala i posrednike (brokere) ključnu ulogu ima količina ostvarenog prometa na koji brokeri i burza zaračunavaju naknade bez obzira na to pada li ili raste cijena dionica. Količina prometa na tržištu kapitala korelacijski je povezana s makroekonomskim kretanjima. Kada na razini države, u makroekonomskom bazenu, ima viška vode (novca), tada se značajnija količina novca prelije u manji bazen tržišta kapitala. Dođe li do presušivanja u makroekonomskom bazenu, količina novca na tržištu kapitala se smanji. Nakon dugih šest godina recesije koja je u Hrvatskoj trajala znatno duže nego u ostalim zemljama EU-a, početak 2017. godine dočekan je uz veliki optimizam.

Prikrivena nada

Inozemni i domaći makroekonomski analitičari najavljivali su rast BDP-a na razini od 3,2 posto. Među ulagačima i analitičarima tinjala je prikrivena nada kako će konačno prestati recesija na domaćem tržištu kapitala. Svi su se nadali da će niske kamatne stope na oročene depozite dovesti do prelijevanja dijela sredstava iz bankovnog sektora na tržište kapitala. Niske kamate na oročenu štednju trebale su biti okidač koji će vlasnike viška novčanih sredstava usmjeriti prema tržištu kapitala i ulaganju u vrijednosne papire. Ulaganje na tržištu kapitala nosi sa sobom više stope rizika uz mogućnost ostvarenja većeg prinosa kao nagrade za preuzeti rizik. Trgovanje na ZSE-u u prvom tromjesečju proteklo je u dobrom raspoloženju ulagača uz ostvarenih 1,3 milijarde kuna prometa. Pogled na listu deset dioničkih društava s najvećim prometom u prvom kvartalu 2017. godine pokazuje kako trgovanje dionicama Jamnica i Ledo, članicama koncerna Agrokor, čine 18,4 posto prometa. Uvođenje izvanredne uprave u Agrokor 10.4.2017. godine i odluka HANFA-e o privremenom obustavljanju trgovanja dionicama članica koncerna Agrokor potpuno je posušilo promete na ZSE-u. Na kraju se ispostavilo kako se u prvom tromjesečju ostvarilo prometa koliko u preostalih osam mjeseci zajedno. Smanjena ponuda atraktivnih dionica utjecala je na niže promete i pad cijena, te kretanje indeksa Crobex. Uvođenjem izvanredne uprave u Agrokor domaće tržište kapitala upalo je u medvjeđu zamku i nije se uspjelo iščupati iz stupice do kraja godine. Dok su svjetska tržišta kapitala u istom razdoblju u 2017. godini ostvarivala rekordni rast, na ZSE-u ulagači su imali negativan prinos (gubitak). Vrijednost indeksa Crobex krajem studenoga spustila se na 1875 bodova (godišnji pad za 5,98 posto). Domaći ulagači dio svojih sredstava usmjeravali su na inozemne burze, gdje je najpoznatiji indeks Dow Jones povećao vrijednost za 22,01 posto, a indeks Standard i Poor's 500 za 17,43 posto.

"Nizozemske bolesti"

Domaće tržište kapitala, nakon početnog optimizma, pokazalo se neatraktivnim za ulagače, s izuzetkom turističkog sektora. Uz sve to početkom 2017. godine, na tragu otpimističnih najava, u RH se počeo primjenjivati porez na kapitalnu dobit od trgovanja vrijednosnim papirima. Primjena ovog zakona pokazala se kao promašen potez i treba razmisliti o njegovom privremenom ukidanju kako bi se oživjelo domaće tržište kapitala. Dionice turističkog sektora u 2017. godini, prema indeksu Crobexturist, ostvarile su prosječan rast za 14,7 posto. Turistički sektor pokazuje se kao blagoslov i prokletstvo domaćeg gospodarstva zbog neprekidnog povećanja rizika nastanka tzv. "Nizozemske bolesti". Predvodnici u turističkom sektoru bile su vrijednosnice Valamar Riviera Poreč, koja je proglašena najboljom dionicom na ZSE-u u 2017. godini, i Arena Hospitality Group. Dionica Valamar Riviera Poreč bilježi godišnji rast cijene od 25,76 posto i značajno je utjecala na kretanje indeksa Crobexturist i Crobex. Dionica Arena Hospitality Group zabilježila je snažan rast cijene i prometa nakon što ju je preuzela tvrtka Dvadeset osam d.o.o., i uključila u svjetski lanac Hotel Rezidor Group. Hotel Rezidor Group u svom portfelju ima više od 1400 hotela u 115 zemalja svijeta uključenih u prepoznatljive svjetske brendove kao što su Park Plaza, Radisson i Radisson Blu. Vodeće turističke dionice Valamar Riviera Poreč, Arena Hospitality Group i Adris grupa, koja se sve više usmjerava u ovaj sektor, pokazuju promjenu koja se dogodila u strukturi hrvatskog turizma. Ovogodišnja rekordna turistička sezona rezultat je povećanih hotelskih smještajnih kapaciteta. Gradnja novih hotelskih kapaciteta s pet zvjezdica i ulazak vodećih svjetskih brendova u hrvatski turistički sektor izaziva pojačanu konkurenciju. Dionice Valamar Riviera Poreč, Arena Hospitality Group i Adris grupe svojim su rastom popravile negativne performanse indeksa Crobex. Isključenjem doprinosa ove tri dionice dobiva se još porazniji rezultat indeksa Crobex u 2017. godini. Ulagači imaju ograničen broj dionica za ulaganje, što rezultira niskim prometima na plitkom domaćem tržištu kapitala koje je zapalo u duboku depresiju. Depresija utječe i na poslovne rezultate Zagrebačke burze i hrvatskih brokerskih kuća kojih je svake godine sve manje i sve teže sastavljaju kraj s krajem, osim onih koje su u vlasništvu velikih banaka. Višegodišnji gubici u poslovanju spustili su cijenu dionice ZSE-a na 10,91 kn (pad za 32,02 posto). ZSE je promijenio trgovinsku platformu, a tijekom studenoga pokrenuo Progress trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća.

Zabrana tzv. liparenja

U ovoj godini oči ulagača i financijskih analitičara bit će usmjerene prema konačnoj nagodbi za restrutkriranje Agrokora, te prema turističkom sektoru, jer domaće gospodarstvo ne pokazuje volju za većom transformacijom. Rezultati nagodbe za restrukturiranje Agrokora utjecat će na poslovanje postojećih članica koncerna, kao i na dionička društva koja su poslovno vezana uz Agrokor. Od početka ove godine jačat će utjecaj ESMA-e (European Securities and Markets Autority) - Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala. Prvog radnog dana ove godine počela je primjena uredbe zbog koje su domaći brokeri već počeli 'mrgodati', jer zabranjuje tzv. liparenje. Brokeri više neće moći na tržištu kroz naloge podizati i/li spuštati cijenu za jednu lipu, nego će za svaku dionicu postojati propisan minimalni prag promjene cijene koji se mora poštovati.

Stanko DABIĆ

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

VIŠEGODIŠNJI GUBICI U POSLOVANJU ZAGREBAČKE BURZE I DEPRESIJA

Višegodišnji gubici u poslovanju Zagrebačke burze i depresija koja je zahvatila domaće tržište kapitala, te sve stroža europska zakonska regulativa, traže pronalaženje trajnog rješenja za domaće tržište kapitala. Odlučujuću ulogu u tome imat će država i zakonodavna regulativa. Hoće li država prepustiti Zagrebačku burzu da traje dok traje, ili će doći do pripajanja s nekim od jačih europskih tržišta kapitala, kao što je Bečka ili Varšavska burza, pokazat će vrijeme koje je pred nama.

Možda ste propustili...

U RH OSTVARILI VIŠE OD DVIJE MILIJARDE KUNA PROMETA

U dm-u prosječna netoplaća viša od 9300 kn

KREŠIMIR KUTEROVAC, PREDSJEDNIK INCIJATIVNOG ODBORA UDRUGE VELIKIH HRVATSKIH PROIZVOĐAČA SVINJA

Talijanskim su svinjogojcima skrivene potpore povećale prihod na farmama za čak 17 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZBORNA SKUPŠTINA

Dalibor Kezele na čelu Udruge prehrambene industrije

2

INDUSTRIJA TEHNOLOGIJA

Rad u tehnološkom sektoru privlači sve više mladih žena

3

KREŠIMIR KUTEROVAC, PREDSJEDNIK INCIJATIVNOG ODBORA UDRUGE VELIKIH HRVATSKIH PROIZVOĐAČA SVINJA

Talijanskim su svinjogojcima skrivene potpore povećale prihod na farmama za čak 17 posto