Regija
DEFINIRANO 13 STRATEŠKIH PROJEKATA

Najznačajniji projekti vezani uz poljodjelstvo
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

VINKOVCI

Partnersko vijeće za područje Vukovarsko-srijemske županije definiralo je trinaest projekata od strateške važnosti za najistočniju županiju, a čija je provedba planirana do 2020. godine.

Agrotehnološki centar

Riječ je o projektima navodnjavanja poljoprivrednih površina, agrotehnološkom centru, istraživanju geotermalnih potencijala, drvno-tehnološkom centru, cestovnoj i lučkoj infrastrukturi, transportnom logističkom centru, biološko-edukacijskom centru u spačvanskom bazenu...

Župan Božo Galić podsjeća kako je ovih trinaest najznačajnijih, strateških projekata odabrano iz baze podataka gdje je 500 projekata, a među njima su za ovaj kraj najznačajniji projekti vezani uz poljoprivredu.

- To je županijski Agrotehnološki centar planiran u poslovnoj zoni u Cerni kao krovni klaster unutar kojega su klasteri proizvođača šparoga, bijelog luka, zelenog graha, pčelare, mljekare, svinjogojce... Agrocentar bi za njih vodio brigu o svemu, od poboljšanja proizvodnje u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku do plasmana. Projekt za gradnju Agrocentra s hladnjačom i sabirnim centrima već je pripremljen, struka će reći na kojem se području što može proizvoditi, a mi ćemo osigurati infrastrukturu. Razminiranje je završeno, i to puno prije roka, te su stvoreni uvjeti da se mogu koristiti cjelokupne poljoprivredne i šumske površine. Primarno nam je navodnjavanje, također strateški projekt u službi poljoprivrede. Još uvijek čekamo na plovni kanal Dunav - Sava, koji bi samo u gradnji donio nekoliko tisuća radnih mjesta u nekoliko godina, a da ne govorimo o bonitetima koje kao višenamjenski kanal nosi i tome da bi se sve to moglo u cijelosti ili 70 - 80 posto isfinancirati sredstvima EU. Ipak, drago mi je da trasom kanala od Save do Cerne sada imamo bar melioracijski kanal kao dovodni kanal za navodnjavanje Biđ-bosutskog polja sve do Borinaca. U navodnjavanju imamo dva strateška projekta vrijedna ukupno 72 milijuna kuna, sustav Sopot i sustav Blata-Cerna, koji kreću u natječaj i realizaciju sljedeće godine - kaže župan Galić.

Sirovina za Spačvu

Isto tako i pojedinci će na svojim parcelama moći iz EU sredstava financirati navodnjavanje 80 posto, a i kod preostalih 20 posto moguće je financiranje 80 posto iz Fonda za izravnavanje.

- Također, za poljoprivredu nam je važan Lex Agrokor koji se treba provesti do kraja kako bi i VUPIK Vukovar i PIK Vinkovci i Vinka ostali stabilni i radili - kaže župan Galić.

Cilj drvno-tehnološkog centra je pokretanje pozitivnih trendova u drvoj industriji i uspostavljanje tehnološke platforme kao razvojna pomoć lokalnih drvoprerađivača. Vinkovačka Spačva d.o.o. danas zapošljava već 850 radnika i ako bude sirovine, bit će i otvaranja novih radnih mjesta. Zato je županijska vlast zainteresirana da Spačva dobije dovoljne količine trupaca iz spačvanskih šuma.

- Maksimalno se zauzimamo za to da Spačva ima dovoljno sirovine jer oni proizvode sve finalne proizvode i nijednu dasku nije izvezla, a isto vrijedi i za manje drvoprerađivače, ali moraju se okrenuti proizvodnji finalnih proizvoda, i u tome će im pomoći ovaj Centar. Zauzimamo se da se domaća sirovina obrađuje u domaćim pogonima, a ne, kao što sam vidio na sajmu u Ulmu, da trupac posječen u Vrbanji drvoprerađivač kupi u Austriji. Ako osiguramo dovoljne količine sirovine, otvorit ćemo novih tisuću i pol do dvije tisuće radnih mjesta. Očekujemo da se u sektoru šumarstva krene u razvojnu regionalizaciju jer, uz poljoprivredu, drvo je temeljni razvojni resurs našeg kraja - pojašnjava Galić i dodaje kako su važna i ulaganja u prometnu infrastrukturu jer su u službi gospodarskog razvoja. Po njemu, danas je najvažnija prometnica u Hrvatskoj pogranična transverzala Ilok - Lipovac - Strošinci - Gunja zbog gospodarskih razloga i izvlačenja Iloka iz izloliranosti, ali i zbog sigurnosnih razloga.

Miroslav FLEGO
Ustrajati na koridoru

“Također moramo ustrajati na našem koridoru C5 i željezničkom pravcu Budimpešta - Pečuh - Vinkovci - Ploče i povezivanju luke Vukovar s lukom Ploče preko Vinkovaca željezničkim koridorom. Važno je i proširenje vukovarske luke i povezivanje s gospodarskim zaleđem i s proizvodnjom”, ističe župan Božo Galić.

72

milijuna kuna predviđeno za dva projekta navodnjavanja

Ako osiguramo dovoljne količine sirovine, otvorit ćemo novih tisuću i pol do dvije tisuće radnih mjesta

Možda ste propustili...

NEOBIČNA INTERVENCIJA KOD VUKOVARA

Vatrogasci magarca izvukli iz septičke jame

REAGIRANJE NA ČLANAK O PROBLEMIMA S ISPORUKOM VODE

"VVK je izašao ususret gospodinu i kvar je otklonjen"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

2

OBLJETNICA PRVOG NAORUŽAVANJA PRIČUVNIH RATNIH POLICAJACA

Ratni policajci prvi branili Domovinu

3

DOBILI POJAČANJE

Nezavisni vijećnik Duško Simić prešao u HNS