Mozaik
DOKUMENTARAC

HTV: Danas kreće nova serija
“Marko Antun de Dominis”
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Je li Marko Antun de Dominis bio prevrtljivac i izdajica ili možda samo naivac? On je senjski biskup koji uskocima nudi ruku suradnje, splitski nadbiskup koji ostaje u Splitu s bolesnicima za vrijeme gube kada svi drugi iz grada bježe.

- To je čovjek koji je u doba krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam, prvi nadbiskup koji je otvoreno progovorio protiv neograničene papinske moći, čovjek čije teološke knjige čita cijela Europa, a njegovim radovima iz fizike divi se i sam Isaac Newton. Jednostavno rečeno, bio je čovjek ispred svojega vremena kojega je vrijeme u kojemu je živio progutalo u lomači na Trgu cvijeća u Rimu – ističe urednik i autor serije Niko Kostanić.

Na Hrvatskoj radioteleviziji od danas, 3. siječnja 2018., na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21 sat na rasporedu je dokumentarna serija Marko Antun de Dominis snimana od 2015. do 2017. u Senju, na Rabu, u Splitu, Veneciji, Rimu, Londonu i Windsoru. Serija će gledatelje odvesti na kraj 16. i početak 17. stoljeća u doba reformacije i protureformacije, u doba inkvizicije, dvorskih igara, izdaja i prevrata, a u središtu je priče Marko Antun de Dominis, izvrstan znanstvenik, biskup, ekumenist i političar rođen u Rabu 1560. godine. Kako piše August Šenoa u romanu “Čuvaj se senjske ruke”, senjski uskoci smatrali su ga biskupom izdajicom i krvnikom, neprijateljem uskokâ i personifikacijom strane sile na Jadranu. Za splitski Kaptol on je pohlepni nadbiskup koji se stavio na stranu Venecije unatoč papinskim odlukama. Za engleskoga kralja Jamesa on je čovjek od povjerenja, windsorski dekan, savjetnik kralja za vanjsku politiku, ali i čovjek koji će kralju prvom prilikom okrenuti leđa. Za Rim i inkviziciju on je heretik, čovjek čije ime zauvijek treba ostati zaboravljeno. Tijelo spaljeno zajedno s knjigama na Trgu cvijeća opomena je svima koji se usude misliti suprotno nasljedniku svetoga Petra. Prvi nastavak govori o odnosu snaga na Jadranu u 15. i 16. stoljeću te o položaju Mletačke Republike naspram habsburških zemalja i Osmanskoga Carstva. Uz geopolitičke odnose serija ponajprije govori o usponu obitelji de Dominis s Raba i njezinoj povezanosti sa Senjom i senjskim uskocima. Pratimo odrastanje Marka Antuna de Dominisa u Rabu, njegovo školovanje u Italiji, dolazak na biskupsku katedru u Senj te bijeg iz Senja zbog optužbe da je upravo on izdajnik i krvnik uskokâ. Prateći sudbinu glavnoga lika, serija progovara o uskočkome pitanju, o surovosti toga doba i mnogim međunarodnim intrigama. Scenarij i režiju potpisuju Niko Kostanić i Neven Mihael Dianežević, a urednik serije je Niko Kostanić. Dokumentarna serija “Marko Antun de Dominis” prikazivat će se u tri nastavka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) srijedom s početkom u 21 sat, a bit će dostupna i preko mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. T.K.

U doba krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi je zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam

Možda ste propustili...

VELIKI TELEVIZIJSKI I RADIJSKI SPEKTAKL - DORA

U Opatiji se bira pjesma za Eurosong 2019. u Izraelu

CHRISTIAN BALE NA BERLINALEU O FILMU “VICE”

Cheney je zagonetka, stalno sam se pitao kakvi ga to demoni opsjedaju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana