Kultura
HRVATSKI UMJETNICI U JUŽNOJ KOREJI

Rad Ane Sladetić Šabić najbolji je u konkurenciji 100 radova iz 46 zemalja
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Ana Sladetić i Miran Šabić, hrvatski umjetnici i docenti umjetničkih akademija u Zagrebu i Osijeku, osvojili su međunarodne umjetničke nagrade u Seulu, Južna Koreja. Radi se o umjetničkim festivalima koji se svakih tri godine održavaju u Seoulu pod vodstvom Bosuk Lee, predsjednice udruge World Culture Artist Assocciation sa sjedištem u Seoulu, Južna Koreja. Na poziv predsjednice udruge WCAA ove godine Miran Šabić i Ana Sladetić bili su pozvani sudjelovati na Seoul International Art Festival, International Academic Art Seminar i World Youth Art Festival. Na izložbi sudjelovalo je oko 200 umjetnika iz 46 zemalja, a uz Mirana i Anu, na izložbi ove godine sudjelovali su i Ankica i Ante Karačić, Maja Barić, te Stipan Tadić.

Sladetić i Šabić sudjelovali su na 23rd Seoul International Art Festivalu održanom u Chosun Ilbo galeriji u središtu Seula, te The World Youth Art Festivalu, na kojem je Ana Sladetić osvojila WCAA Prize Nagradu za najbolji rad u konkurenciji od stotinu radova iz 46 zemalja, a Miran Šabić osvojio je Congresman Award, koju dodjeljuje vlada Republike Južne Koreje, odnosno saborski zastupnik Wonsik Woo.

Na međunarodnoj izložbi Ana Sladetić sudjelovala je s dijelom izložbe svoga doktorskoga rada “Čisto i krivo” (Clean and Wrong), obranjenom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. Izložila je dva rada u posebnoj tehnici sitotiska s termokromatskom bojom na originalnom akvarelu. Dodirom termokromatska boja nestaje i pojavljuju se crteži u tehnici akvarela.

Na međunarodnoj izložbi Miran Šabić sudjelovao je s dijelom svoga doktorskoga rada “Arhiviranje memorije na granici života i smrti”, obranjenom na ALU u Zagrebu 2017. Instalacija koju je izložio sastojala se od šest radova u tehnici tuša i pera na prepariranom papiru.

- Ovakvi festivali prilika su za ostvarivanje novih kontakata te upoznavanje s umjetnicima i potencijalnim kupcima. Razmjena je to znanja i vještina, te uvid u globalnu umjetničku produkciju - ističe Vukovarka Sladetić Šabić, dodajući kako je naglasak izložbe bio na prijekopotrebnu temu mira, a International Academic Art Seminar otvoren je isto tako gorućom temom Antiwar. Svojim radovima i javnim izlaganjem Ana Sladetić i Miran Šabić predstavljeni su i na tom akademskom seminaru koji se održavao na Sveučilištu Induk, u dvorani Woonbonghall. Na akademskom seminaru, sudjelovalo je 11 predavača, profesora iz 9 zemalja (Australija, Njemačka, Norveška, Libanon, Maroko, Slovačka, Japan, Iran i Hrvatska).

Ana Sladetić izabrana je na međunarodnom natječaju, te će sudjelovati sa svojim radom Preserving na velikoj međunarodnoj izložbi Portrait 2018, u organizaciji muzeja suvremene umjetnosti CICA Museum, koja će se održati od 5. do 21. siječnja 2018. u gradu Gyeonggi-do, Južna Koreja.N.Vekić

NAGRAĐIVANA VUKOVARKA

Ana Sladetić Šabić (1985., Vukovar) diplomirala je 2009. na Sveučilištu u Zagrebu na ALU, na kojoj je 2016. doktorirala. Sudjelovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Europi i inozemstvu. Primila je više nagrada za svoj rad, među kojima i Ex Aequo 25. slavonski biennale, prvu nagradu Celebrate Originality, u suradnji s Muzejom za uličnu umjetnost, Zagreb 2010., te GRAND PRIX 30. salon mladih, HDLU, Zagreb, 2009. Održala je više javnih predavanja i radionica u suradnji s domaćim i stranim kulturnim, muzejskim i galerijskim institucijama. Usavršavala se i boravila je na umjetničkim rezidencijama u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj i SAD-u. Od 2011. je asistentica, a od 2017. docentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

JUŽNOKOREJSKI UMJETNICI U ILOKU

Valja spomenuti kako iločki umjetnici Ankica i Ante Karačić u suradnji s Majom Barić, ravnateljicom Muzeja grada Iloka, također umjetnicom, organiziraju izložbu južnokorejskih umjetnika, koja se svakih tri godine također uspješno nastavlja.

Možda ste propustili...

SERGEJ KRYLOV 13. PROSINCA U LISINSKOM

Jedan od pet najboljih violinista svijeta u Zagrebu

“TARZAN” ROKA VILČNIKA U HNK-U ZADAR

Ljubavni trokut u dalekoj džungli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SA(N)JAM KNJIGE

Sloboda je poveznica književnosti

2

SERGEJ KRYLOV 13. PROSINCA U LISINSKOM

Jedan od pet najboljih violinista svijeta u Zagrebu

3

“TARZAN” ROKA VILČNIKA U HNK-U ZADAR

Ljubavni trokut u dalekoj džungli