Kultura
HRVATSKI UMJETNICI U JUŽNOJ KOREJI

Rad Ane Sladetić Šabić najbolji je u konkurenciji 100 radova iz 46 zemalja
Objavljeno 3. siječnja, 2018.

Ana Sladetić i Miran Šabić, hrvatski umjetnici i docenti umjetničkih akademija u Zagrebu i Osijeku, osvojili su međunarodne umjetničke nagrade u Seulu, Južna Koreja. Radi se o umjetničkim festivalima koji se svakih tri godine održavaju u Seoulu pod vodstvom Bosuk Lee, predsjednice udruge World Culture Artist Assocciation sa sjedištem u Seoulu, Južna Koreja. Na poziv predsjednice udruge WCAA ove godine Miran Šabić i Ana Sladetić bili su pozvani sudjelovati na Seoul International Art Festival, International Academic Art Seminar i World Youth Art Festival. Na izložbi sudjelovalo je oko 200 umjetnika iz 46 zemalja, a uz Mirana i Anu, na izložbi ove godine sudjelovali su i Ankica i Ante Karačić, Maja Barić, te Stipan Tadić.

Sladetić i Šabić sudjelovali su na 23rd Seoul International Art Festivalu održanom u Chosun Ilbo galeriji u središtu Seula, te The World Youth Art Festivalu, na kojem je Ana Sladetić osvojila WCAA Prize Nagradu za najbolji rad u konkurenciji od stotinu radova iz 46 zemalja, a Miran Šabić osvojio je Congresman Award, koju dodjeljuje vlada Republike Južne Koreje, odnosno saborski zastupnik Wonsik Woo.

Na međunarodnoj izložbi Ana Sladetić sudjelovala je s dijelom izložbe svoga doktorskoga rada “Čisto i krivo” (Clean and Wrong), obranjenom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. Izložila je dva rada u posebnoj tehnici sitotiska s termokromatskom bojom na originalnom akvarelu. Dodirom termokromatska boja nestaje i pojavljuju se crteži u tehnici akvarela.

Na međunarodnoj izložbi Miran Šabić sudjelovao je s dijelom svoga doktorskoga rada “Arhiviranje memorije na granici života i smrti”, obranjenom na ALU u Zagrebu 2017. Instalacija koju je izložio sastojala se od šest radova u tehnici tuša i pera na prepariranom papiru.

- Ovakvi festivali prilika su za ostvarivanje novih kontakata te upoznavanje s umjetnicima i potencijalnim kupcima. Razmjena je to znanja i vještina, te uvid u globalnu umjetničku produkciju - ističe Vukovarka Sladetić Šabić, dodajući kako je naglasak izložbe bio na prijekopotrebnu temu mira, a International Academic Art Seminar otvoren je isto tako gorućom temom Antiwar. Svojim radovima i javnim izlaganjem Ana Sladetić i Miran Šabić predstavljeni su i na tom akademskom seminaru koji se održavao na Sveučilištu Induk, u dvorani Woonbonghall. Na akademskom seminaru, sudjelovalo je 11 predavača, profesora iz 9 zemalja (Australija, Njemačka, Norveška, Libanon, Maroko, Slovačka, Japan, Iran i Hrvatska).

Ana Sladetić izabrana je na međunarodnom natječaju, te će sudjelovati sa svojim radom Preserving na velikoj međunarodnoj izložbi Portrait 2018, u organizaciji muzeja suvremene umjetnosti CICA Museum, koja će se održati od 5. do 21. siječnja 2018. u gradu Gyeonggi-do, Južna Koreja.N.Vekić

NAGRAĐIVANA VUKOVARKA

Ana Sladetić Šabić (1985., Vukovar) diplomirala je 2009. na Sveučilištu u Zagrebu na ALU, na kojoj je 2016. doktorirala. Sudjelovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Europi i inozemstvu. Primila je više nagrada za svoj rad, među kojima i Ex Aequo 25. slavonski biennale, prvu nagradu Celebrate Originality, u suradnji s Muzejom za uličnu umjetnost, Zagreb 2010., te GRAND PRIX 30. salon mladih, HDLU, Zagreb, 2009. Održala je više javnih predavanja i radionica u suradnji s domaćim i stranim kulturnim, muzejskim i galerijskim institucijama. Usavršavala se i boravila je na umjetničkim rezidencijama u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj i SAD-u. Od 2011. je asistentica, a od 2017. docentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

JUŽNOKOREJSKI UMJETNICI U ILOKU

Valja spomenuti kako iločki umjetnici Ankica i Ante Karačić u suradnji s Majom Barić, ravnateljicom Muzeja grada Iloka, također umjetnicom, organiziraju izložbu južnokorejskih umjetnika, koja se svakih tri godine također uspješno nastavlja.

Možda ste propustili...

"JAPANSKI DIZAJN DANAS 100", TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Život i sklonosti Japanaca danas

HRVATSKI CENTAR ITI PREDSTAVLJA DRAMU:

“Bijeli bubrezi” Vedrane Klepice u Buenos Airesu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi

2

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala