Regija
O PROŠLOSTI ĐAKOVŠTINE

Predstavljen Zbornik Muzeja Đakovštine XIII.
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

ĐAKOVO

Niz zanimljivih tekstova iz lokalne dalje i novije povijesti te o ustanovama, udrugama i osobama koje su svojim djelovanjem zadužile ovdašnji društveni, kulturni, sportski i drugi život kroz prošlost Đakova donosi Zbornik Muzeja Đakovštine XIII., i to na 407 stranica, a koji je u toj muzejskoj kući predstavljen ovih dana. Radove objavljene u Zborniku predstavili su članovi uredništva - glavni urednik i ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić, kustosica arheološke zbirke Jelena Boras, a đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić govorio je o svom radu u Zborniku, koji je posvećen biskupu Antunu Akšamoviću kao vlastelinu “darežljive ruke”. Uz nadbiskupa Srakića, za 13. Zbornik pišu brojni autori koji obrađuju najrazličitije teme - arheologiju, udruge, sport... Neki od autora već su “stalni postav” na izradi ovog zbornika.

Branka Migotti bavi se temom “Je li rimska Certissia bila caput viarum”, Estera Radičević piše o Bolnici biskupskog vlastelinstva – bolnici Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a Branko Ostajmer potpisuje rad “Đakovački učitelj Ivan Kocić Jergović”. Borislav Bijelić autor je teksta o djelovanju Hrvatskog orla u Đakovu od 1923. do zabrane rada 1929. godine, a Željko Lekšić bavi se “Kratkom poviješću ljekarništva u Đakovu do Drugog svjetskog rata”. Vladimir Geiger sudjelovao je u nastanku i ovog Zbornika Muzeja Đakovštine i to člankom “Lazo Kanurić iz Velikog Nabrđa ili o zbrci oko jedne (jasenovačke?) sudbine”. Geiger je autor i članka “Satničanin Stefan Stader (1923. - 2003.), istaknuti istraživač zavičajne povijesti i kolonizacije Nijemaca tijekom 18. stoljeća na jugoistok Europe”. Jelena Boras bavi se arheološkom topografijom Đakovštine – ulogom geovizualizacije u interpretaciji podataka, Zvonimir Mikić temom “Hazena u Đakovu – od rukometa do rukometa”, a Slađana Josipović Batorek također govori o biskupu Akšamoviću, i to pod istragom komunističkih vlasti. Anja Bijelić u Zborniku se bavi “Razvojem i perspektivama Muzeja Đakovštine”. U Zborniku više autora daje osvrt i na u međuvremenu objavljene knjige, a tu je i presjek aktivnosti Muzeja u 2015. i 2016. godini.

U glazbenom dijelu programa na gitarama su nastupili učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ I. G. Kovačića. Digitalna verzija novog broja Zbornika bit će dostupna zainteresiranim čitateljima i na web-stranici Muzeja Đakovštine. S. Župan

Možda ste propustili...

POTPISANI UGOVORI VRIJEDNI 7 MILIJUNA KUNA

Dogradit će se vrtić u Otoku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana