Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Gradski je proračun usvojen uz dvojbe o zakonitosti sjednice
Objavljeno 1. siječnja, 2018.

SLATINA

U subotu je u večernjim satima nastavljena sedma sjednica Gradskog vijeća Slatine, koja je počela 18. prosinca i koju je predsjednik Dario Vrbaslija prekinuo nakon neprihvaćanja rebalansa gradskog proračuna. Na početku je predsjedajući Vrbaslija predložio dopunu dnevnog reda izvješćem mandatno-imunitetne komisije zbog stavljanja u mirovanje mandata SDP-ova vijećnika Kazimira Libla (čiji je izostanak i prouzročio prekid sjednice) te imenovanja Krešimira Šantaka njegovim zamjenikom i izmjenu dnevnog reda kojom su skinute sve točke vezane uz rebalans proračuna. Predložena dopuna i izmjene nisu bile najavljene pozivom, pa je oporbeni Klub vijećnika koalicije HDZ-HSLS-HSP-SU zatražio stanku i povukao se radi konzultacija. Predsjednica Kluba Sanja Bošnjak nakon stanke obrazložila je zakonsku i poslovničku neutemeljenost prekida sjednice 18. prosinca i pokušaj spašavanja opstanka sadašnje vlasti u gradu sazivanjem nastavka prekinute sjednice pretposljednji dan roka za donošenje proračuna.

– To je presedan, koji u najmanju ruku sadrži niz nepravilnosti formalno-pravne naravi - rekla je Bošnjak navodeći odredbe Poslovnika koje određuju mogućnost prekida. – Prekid sjednice nije bio utemeljen na Poslovniku jer nije bio ispunjen ni jedan uvjet da se ona prekine. Postojao je potreban broj vijećnika, imali smo kvorum, dnevni red pravovaljano je utvrđen u skladu s Poslovnikom, nije bio opširan, nisu postojali ni drugi opravdani razlozi za prekid sjednice, a nije ni zakazan nastavak sjednice za određeni dan i sat. Sjednica, dakle, niti je prekinuta, a niti je njezin nastavak sazvan u skladu s Poslovnikom.

Predsjednik Vrbaslija ustrajao je na nastavku sjednice radi usvajanja proračuna za 2018. godinu, pa su nezavisni i SDP-ovi vijećnici prihvatili izmijenjeni i dopunjeni dnevni red, odbili oporbene amandmane i usvojili predloženi gradski proračun za 2018. godinu u iznosu od 54,7 milijuna kuna. Devet vijećnika bilo je za proračun, a osam vijećnika oporbe bilo je suzdržano.

Sanja Bošnjak najavila je traženje utvrđivanja zakonitosti sjednice i svih donesenih odluka, za većinu kojih je oporba bila suzdržana.

Premda je sjednica obilovala neprimjerenim izjavama, pa i osobnim uvredama, predstavnici stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću na kraju su ipak pomirljivo poželjeli građanima sretnu novu godinu.

- Sve o sjednici provjereno je s pravnim službama i s Uredom državne uprave u Virovitici, konkretno s Katarinom Boljevčan, koja je rekla da je sve odrađeno prema Poslovniku i zakonu. Sjednica je prekinuta jer nismo htjeli dovesti u pitanje izglasavanje proračuna, a nastavljena je kad smo uvidjeli da imamo dovoljno ruku - kazao je Vrbaslija. Petar Žarković

“Nezavisni bez nezavisnih stavova”

- Smatramo da proračun za 2018. godinu nije afirmativan ni razvojni i nismo ga mogli podržati. A kad je riječ o izjavi predsjednika Vijeća, ne možemo vjerovati da netko može u pet dana promijeniti mišljenje. Tada je otvoreno najavio da će nezavisni vijećnici biti suzdržani o proračunu i da se pripremaju za izbore, a danas radikalna promjena mišljenja i dijametralno suprotna odluka. Ne znamo što se među njima dogodilo, ali očito je da takvo mišljenje nije nezavisno i da nemaju stav o bilo čemu, a pogotovo o takvom aktu kao što je gradski proračun - komentirao je Miran Janečić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Slatina.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

2

OBLJETNICA PRVOG NAORUŽAVANJA PRIČUVNIH RATNIH POLICAJACA

Ratni policajci prvi branili Domovinu

3

DOBILI POJAČANJE

Nezavisni vijećnik Duško Simić prešao u HNS