Regija
PRIZNANJA ZA HUMANOST

113 darivatelja krvi spasilo 10.000 života
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

NAŠICE

Gradonačelnik Josip Miletić i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Našice priredili su svečani prijam za višestruke darivatelje krvi u gradskoj vijećnici. Nagradu za humani čin darivanja krvi dobilo je 113 osoba. Rekordni darivatelji krvi su Tihomir Glasovac, Tihomir Koelmbus, Danko Miklić i Krunoslav Šćetar, koji su krv dali po 100 puta. Za 75 darivanja nagrađeni su Mihael Kolarić, Ivan Malkoč, Antun Misbrener, Antun Mlinarić, Milan Pintarić i Stanislav Zor. Priznanja za 50 puta darivanu krv uručena su Ivici Blagojeviću, Milenku Cimeši, Ivici Ferčecu, Ladi Grahovcu, Zoranu Horvatu, Mariju Hvizdaku, Saši Kosiću, Alenu Krištofiku, Stjepanu Makaju, Toniju Markotiću, Franji Matasiću, Darku Novakoviću, Ivanu Paviću, Ivici Suku, Antunu Umiljanoviću, Ivanu Vargi, Boži Zubaku i Davoru Šratelu.

Za 40 puta darovanu krv nagrađeno je 12 darivatelja, za 30 puta 9 darivatelja, 25 darivatelja dobilo je priznanje za 20 puta darivanu krv, a 18 darivatelja za deset puta.

Nagrađene su i darivateljice krvi, a najaktivnije su bile Božica Šustić i Vesna Žarić, koje su krv dale 55 puta. Priznanje su dobile i dvije darivateljice koje su darovale krv 35 puta, tri darivateljice koje su krv dale 25 puta, jedna koja je 20 puta darovala krv, četiri su s deset i osam darivateljica s 10 darivanja.

Uz čestitke svim darivateljima krvi, gradonačelnik Josip Miletić istaknuo je značenje dobrovoljnog davanja krvi kao iznimne humanitarne djelatnosti kojom darivatelji dajući dio sebe spašavaju tuđe živote.

- Ovim priznanjima odajemo počast svemu što radite, 1600 litara krvi koja je ove godine donirana nešto je neprocjenjivo, što ne smijemo nikada zaboraviti. Ovo humanitarno djelovanje Grad će i dalje poticati – rekao je gradonačelnik Miletić.

Predsjednica GD Crvenog križa Našice Dragica Pavlić zahvalila je svima darivateljima.

Ravnatelj GDCK Našice Igor Feldi podsjetio je kako je tijekom ove godine prikupljeno 3650 doza krvi.

- Crveni križ je od samih početaka zasnovan na dobrovoljnom davanju krvi. Od svih tehnologija koje danas postoje u svijetu ne postoji tehnologija kojom bi se proizvela krv. Krv je potrebna za život ljudi, za zdravlje ljudi i ona se prikuplja zahvaljujući vama darivateljima. S obzirom na broj priznanja koje danas dijelimo, prikupljeno je 3650 doza krvi, a budući da svaka doza spašava tri života, to je više od deset tisuća spašenih života – poručio je Feldi. Snježana Fridl

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana