Svijet
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Kim Jong Un: Tipka za nuklearni napad na mom je stolu
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u ponedjeljak je u svom novogodišnjem obraćanju poručio da SAD neće moći započeti rat protiv Sjeverne Koreje sada kad ta država može pogoditi američki teritorij svojim nuklearnim naoružanjem.

"Cijele Sjedinjene Države su u dometu našeg nuklearnog oružja, a tipka za nuklearni napad uvijek je na mom stolu. Ovo je stvarnost, a ne prijetnja", rekao je Kim Jong Un. Južnokorejska agencija Yonhap prenosi kako je sjevernokorejski čelnik pozvao na masovnu proizvodnju nuklearnih i balističkih raketa te je proglasio da je njegova država u 2017. postala nuklearna sila. Naglasio je da će Pjongjang iskoristiti to oružje samo kad sigurnost države bude pod prijetnjom. Sjevernokorejski čelnik je u govoru rekao i kako dvije Koreje trebaju poboljšati svoje odnose te da je put prema dijalogu otvoren.

Južnokorejske vlasti u nedjelju su objavile kako su zaplijenile brod za koji se sumnja da je pod panamskom zastavom prevozio naftne proizvode u Sjevernu Koreju, što je kršenje međunarodnih sankcija. To je druga zapljena koju je Seul objavio u posljednjih nekoliko dana, u vrijeme dok SAD pojačava svoje pokušaje da zaustavi priljev energenata u Sjevernu Koreju zbog nuklearnih i raketnih testova koje ta država provodi. Brod Koti može prenositi 5100 tona nafte, a posada je iz Kine i Mjanmara, prenosi agencija Yonhap.H

Nafta stiže iz Kine i Rusije?

Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je mjeseca jednoglasno nametnulo nove sankcije Pjongjangu zbog posljednjeg testa interkontinentalne balističke rakete, čime mu se pokušava ograničiti pristup energentima. Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je na svom Twitteru napisao kako je Kina “ulovljena” pri tranzitu nafte u Sjevernu Koreju, te da će to spriječiti “prijateljsko rješenje” krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, što je Kina u petak odbacila, naglasivši da poštuje odluke Vijeća sigurnosti. Izvori su Reutersu otkrili i da su ruski tankeri posljednjih mjeseci bar tri puta dostavili gorivo Sjevernoj Koreji.

Najčitanije iz rubrike