Novosti
PORUKA ZA SVJETSKI DAN MIRA

Papa Franjo apelira da se migrantima ne oduzima nadu
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da su migranti i izbjeglice “najslabiji i najpotrebitiji” na svijetu, iskoristivši svoje tradicionalno novogodišnje obraćanje da “da glas” tim nesretnim ljudima i da pozove svjetske čelnike da učine više da im pomognu. Papa je gotovo 40.000 ljudi okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu podsjetio da je izabrao patnje migranata i izbjeglica kao temu Svjetskog dana mira Rimokatoličke Crkve, koji se tradicionalno obilježava 1. siječnja svake godine.

“Za taj mir, na koji svatko ima pravo, mnogi su spremni riskirati svoje živote putovanjem koje je često dugo i opasno, spremni na napore i patnje. Molim vas, nemojmo utrnuti nadu u njihovim srcima, nemojmo ugušiti njihove nade u mir!” Papa je ranije u homiliji rekao da bi svatko trebao voditi brigu o svojoj duši tako da svaki dan provede neko vrijeme u tišini “kako njegovu slobodu ne bi nagrizla banalnost konzumerizma, vrišteće reklame, bujica praznih riječi i snažni valovi ispraznog brbljanja i galame”.

U poruci u studenome pred Svjetski dan mira, Papa je rekao da političari koji raspiruju strah od migranata siju nasilje i rasizam. Priznao je da nazočnost imigranata može pogoršati postojeće probleme, ali i apelirao da se pronađu praktični načini da ih se prihvati: “Važno je da svi, građanske institucije, i oni u obrazovanju, socijalnoj skrbi i crkvenim organizacijama, budu odlučni osigurati mirnu budućnost izbjeglicama, migrantima, svima”. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBRAVKO PONOŠ, FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Osječka zgrada na Sjenjaku primjer je svima kako treba raditi energetsku obnovu

2

PLAĆE U INSTITUCIJAMA EUROPSKE UNIJE

I trojica hrvatskih dužnosnika među najbolje plaćenima

3

TRGOVANJE LJUDIMA

Policija u Zagrebu oslobodila najmanje 59 zatočenih Kineza