Novosti
OČEKIVANJA EKONOMISTA I MENADŽERA

Optimizam gospodarstvenika
kvari samo “sjena” Agrokora
Objavljeno 2. siječnja, 2018.
Poslovna očekivanja od 2018. godine uglavnom su pozitivna

Poslovna očekivanja od 2018. godine uglavnom su pozitivna. Optimizam u Hrvatskoj narušava “sjena” Agrokora, problema koji izravno ili neizravno utječe na cijelu hrvatsku ekonomiju.

Valja podsjetiti kako su ekonomisti šest velikih hrvatskih banaka u analizi koju su radili za Hrvatsku udrugu banaka procijenili da će ove godine prosječni rast BDP-a iznositi od 2,8 do tri posto. U HUB-ovoj anketi ekonomisti očekuju da će gospodarski rast u 2017., kada budu objavljeni konačni podaci, vjerojatno prelaziti tri posto. Razlozi za nešto niži rast za ovu godinu jesu rješenje problema vezanih uz Agrokor i smanjenje rasta osobne potrošnje. Rješenje problema u Agrokoru, drže ekonomisti banaka, značit će restrukturiranje operativnog poslovanja u Agrokoru i oko njega, što je dugoročno vrlo pozitivno, ali kratkoročno može značiti nešto više otpuštanja nego prošle godine.

Kada je u pitanju rast osobne potrošnje, on se lani mogao jednim dijelom zahvaliti poreznoj reformi, čiji se inicijalni efekt iscrpio, te bi osobna potrošnja sada trebala nastaviti rasti normalnim, dugoročno održivim tempom koji je sporiji od 3,5 posto na godinu. Šest ekonomista naših velikih banaka procjenjuju da će ove godine realna osobna potrošnja rasti po stopi od 2,7 posto, dok će taj rast za prošlu godinu vjerojatno biti znatno iznad tri posto.

O poslovnim očekivanjima u 2018. godini porazgovarali smo s čelnicima nekoliko istaknutih domaćih proizvođača i velikih izvoznika.

Predsjednik uprave osječke Saponije Damir Skender, kada je riječ o poslovnim očekivanjima u ovoj godini u tom najvećem domaćem proizvođaču deterdženata, proizvoda za osobnu higijenu i sredstava za čišćenje u kućanstvima i industrijama, kaže kako su ona optimistična, ali uz jedan upitnik vezan uz rješenje situacije u Agrokoru.

- Kada je riječ o našem osnovnom poslu, optimistični smo, jer imamo dobre pozicije na svim tržištima na kojima smo prisutni sa svojim proizvodima. Imamo, držimo, kvalitetan i afirmitivan plan aktivnosti po pitanju razvoja novih proizvoda, marketinga i općenito proizvodnje, jer bi nam trebao osigurati rast u 2018. godini. I za ovu godinu imamo pripremljen “snažan” plan investicija. Planiramo ulaganja od najmanje tri milijuna eura - naglasio je Skender.

No, dodaje, velika je nepoznanica kako će biti riješena situacija oko Agrokora kojoj je Saponia i neposredno izložena.

- Neku štetu pretrpjet ćemo gotovo sigurno, a koliku i kako će biti okončana ta priča, vjerujemo da će biti poznato u prvoj polovini ove godine - kaže Skender.

Predsjednik uprave tvrtke Meggle Hrvatska Marjan Vučak, kojega smo upitali za poslovna očekivanja u 2018. godini, kazao je kako su očekivanja i razmišljanja uvijek - optimistična.

- Mljekarska industrija izložena je prilično volatilnom tržištu. Cijene padaju i skaču. Čak to više ne kontroliraju proizvođači i prerađivači mlijeka, nego trendove kroje svjetske i europske burze. Međutim, osim toga, mi smo optimisti, i u Hrvatskoj u Meggleu očekujemo značajan iskorak u 2018. godini s nizom projekata. Naravno, ne mogu o tome konkretnije govoriti, ali ti će projekti biti vidljivi već u prvom kvartalu ove godine. Istina, kao problem ostaje još uvijek neriješena i neizvjesna situacija oko Agrokora. No, ako smo do sada izdržali poslovati s tim problemom, izdržat ćemo i dalje - kaže Vučak.

Na upit o tome osjete li u Meggleu probleme s eventualnim nedostatkom stručne radne snage, Vučak je kratko odgovorio: “Čuvamo ju”.

Igor MIKULIĆ
Očekuje se rast investicija

Zanimljivo je da ekonomisti šest velikih banaka u ovoj godini očekuju znatan doprinos rastu BDP-a od rasta investicija, kojeg procjenjuju po stopi od šest posto, ali i vrlo mali doprinos koji će doći od rasta državne potrošnje, od 1,6 posto. Procjenjuju i dalje znatan doprinos izvoza BDP-u, od 5,7 posto, no on će s druge strane poništiti brži oporavak uvoza, od sedam posto.

Za novih 200 radnih mjesta Spačva treba više trupaca

Hrvatska drvna industrija svojim najvećim dijelom poslovanja okrenuta je izvozu. Među drvoprerađivačima vinkovačka Spačva među vodećim je tvrtkama prema prihodima, zaposlenošću, finalizaciji proizvodnje, izvozu i značaju za lokalnu zajednicu. Predsjednik uprave Spačve Josip Faletar u osvrtu na 2017. i očekivanjima u 2018. godini kaže kako je vrlo zadovoljan rezultatima poslovanja u prošloj godini.

- Okrunili smo je puštanjem u rad jedinstvenog furnirskog noža u Europi vrijednog deset milijuna kuna, zbog kojeg ćemo još uspješnije konkurirati na sve zahtjevnijem europskom tržištu. Spačva je sigurno jedna od perjanica hrvatske drvne industrije i najvažnije što u 2018. očekujem jest skidanje ograničenja iz Pisma razumijevanja Udruženja drvoprerađivačke industrije i Hrvatskih šuma. Zbog njega Spačva ne može dobiti ono najvažnije što joj treba da nastavi rasti i razvijati se - dovoljno sirovine da popunimo proizvodne kapacitete i zaposlimo još 200 ljudi. Trenutačno umjesto 72.000 prostornih metara trupaca, koliko bismo prema stupnju finalizacije morali dobiti kad ograničenja ne bi bilo, nepravedno ostajemo na 56.000, koliko smo ugovorili za 2017. To nije računica kojom smo zadovoljni. Uzmite samo da smo u Slavoniji, u kojoj je borba za svako radno mjesto ujedno i borba za njen oporavak i razvoj, prvo sačuvali 570, a zatim i otvorili novih 280 radnih mjesta, da smo u modernizaciju strojeva i opreme uložili 60 milijuna kuna, da ulažemo u školovanje visokokvalificiranih radnika, lokalni razvoj tržišta bionergenata... Sve ovo dovoljno govori što i kako Spačva radi i koliko je ovo ograničenje nepravedno. Uistinu želimo da hrastovi trupci iz spačvanskog bazena završe upravo u Spačvi, gdje bi ih naši radnici preradili u proizvode visoke dodane vrijednosti, umjesto da i dalje kao poluproizvod (daska), ili čak kao trupac, završavaju u Italiji, naglašava Faletar.

predviđanja

OČEKUJE SE RAST BDP-a OD 2,8 DO TRI POSTO

Damir Skender

Predsjednik uprave Saponije

Velika je nepoznanica kako će biti riješena situacija oko Agrokora. Neku štetu ćemo gotovo sigurno pretrpjeti, a koliku, i kako će biti okončana ta priča, vjerujemo da će biti poznato u prvoj polovini ove godine.

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O STANJU SUDBENE VLASTI ZA 2017.

Godišnje stiže 1,25 milijuna novih predmeta

JOŠ JEDNA OPTUŽNICA PROTIV OSJEČKOG PODUZETNIKA DRAGE TADIĆA

Oštetio Osijek-Koteks za 15,7 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana