Novosti
CENTAR ZA VOZILA HRVATSKE PORUČUJE:

Stanice za tehnički pregled spremne su za sve nove poslove
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Početak godine stanicama za tehnički pregled vozila donio je više dodatnih poslova vezanih za promjenu vlasništva nad vozilom, kao i naplatu različitih poreza i naknada.

Hoće li to biti problem za rad stanica i hoće li se u njima stvarati velike gužve zbog većeg obujma posla? Pitanje je to koje smo postavili odgovornima u Centru za vozila Hrvatske. Pomoćnik uprave Centra Goran Pejić u odgovoru na ta pitanja naglašava kako je svih 159 stanica za tehnički pregled u zemlji spremno prihvatiti sve nove poslove koji će se u njima obavljati.

- Većina ovih, recimo novih, poslova koje dobivaju stanice za tehnički pregled već se u njima i obavlja. Primjerice, prilikom prve registracije vozila vlasnik je morao doći u stanicu i obaviti tehnički pregled, platiti cestarinu i sva davanja te bi u stanici dobio prometnu dozvolu koja nije bila ovjerena. Po ovjeru je morao otići u policiju i poslije se vratiti u stanicu po registracijske pločice. Od 1. siječnja sve se obavlja u stanici, dakle i ovjera prometne dozvole. Praktički će se koristiti blagodati tehnologije, što će olakšati mnoge postupke građanima. U stanicama se neće značajnije povećati obujam posla. Stanice će prilikom prve registracije vozila svu dokumentaciju digitalizirati i ona će u takvom obliku preko različitih aplikacija biti dostupna svim državnim tijelima uz dopuštenje MUP-a, koji i dalje ostaje glavno tijelo za registraciju vozila. I prilikom promjene vlasništva vozila sve će se obavljati u stanici za tehnički pregled, a svi dokumenti između stanice i policije bit će dostavljani elektroničkim putem i novi vlasnik neće ih morati fizički nositi do policije. I upravna pristojba koja će zamijeniti porez od pet posto na vrijednost rabljenog vozila naplaćivat će se u stanici, a stanica će te uplate preusmjeravati u državni proračun. Čitava procedura bit će višestruko kraća i od ovog tjedna trebala bi trajati samo 20-ak minuta - ističe Pejić.

On zaključuje kako je ovo nakon dugo godina kvalitetna reforma dijela državne uprave kojom se vlasnicima vozila značajno pojednostavljuju procedure.

- Ne očekujemo značajnije opterećenje rada u našim stanicama. Veće će opterećenje biti na informatici koja cijelo vrijeme komunicira sa serverom MUP-a. Stanice su tehnološki opremeljene, tako da će se taj posao moći nesmetano odvijati - zaključuje Pejić. I.Mikulić

NA TEHNIČKOM PREGLEDU “PADA” SVAKO PETO VOZILO

Statistički podatci Centra za vozila Hrvatske pokazuju kako je od ukupno 2.010.172 vozila koja su redovno pregledana u stanicama za tehnički pregled tijekom 2016. godine 442.267 vozila imalo neku neispravnost zbog koje nije “prošlo” na tehničkom pregledu (prilikom prvog pregleda). Čak 22 posto ili svako peto vozilo nije ispravno, a velik utjecaj u tome nesumnjivo ima i starost svih registriranih vozila od gotovo 14 godina. Najčešće otkrivene neispravnosti su na uređajima za kočenje te svjetlosnoj signalizaciji.

Možda ste propustili...

SLAVONSKE PACIJENTICE NAJVIŠE SE ŽALE NA VINKOVCE I VUKOVAR

KBC Osijek: Dnevno do 10 kiretaža, sve uz anesteziju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SILVANO HRELJA, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Stav da je u nas prekratak
radni staž - proizvoljan je