Novosti
JEDNOSTRANA PRIMJENA ARBITRAŽE

Slovenija nema pravo globiti hrvatske ribare
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području Hrvatske, provoditi bilo kakve postupke protiv hrvatskih ribara niti naplaćivati novčane kazne, priopćilo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u povodu najave slovenske strane o mogućnosti naplate novčanih kazni hrvatskim ribarima na području Republike Hrvatske. “Slovenski propisi mogu se odnositi samo na stvarno područje Republike Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci”, navodi se u priopćenju MVEP-a. Također se ističe da “arbitražna odluka nije niti samoprovediva niti jednostrano provediva i ne može sama po sebi utjecati na promjenu granice na terenu”. Kako se dalje navodi, hrvatski ribari love ribu u područjima u kojima tradicionalno ribare - prije i nakon osamostaljenja dviju država 1991. godine, a nadležna tijela RH u tom području obavljaju svoje redovite poslove.​

“MVEP opetovano poziva slovensku stranu na suzdržanost, nepoduzimanje jednostranih mjera, te izražava očekivanje da će u idućem razdoblju slovenska strana pokazati privrženost mirnom rješavanju otvorenih pitanja te prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rješenje za otvoreno granično pitanje između dviju država”, stoji u priopćenju.

I ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je u nedjelju da hrvatski ribari ne trebaju plaćati kazne koje im je počela ispisivati slovenska policija u Savudrijskoj vali, niti se imaju čega bojati, jer će hrvatske institucije sigurno naći način da ih zaštite.

- Hrvatska cijelo vrijeme šalje Sloveniji poruke kako je vrijeme da shvate da se oko otvorenog graničnog pitanja možemo dogovoriti jedino za stolom, a hrvatski premijer Andrej Plenković ponudio je pravni okvir koji je dobra osnova za rješenje tog spora, istaknuo je Božinović za središnje informativne emisije HRT-a i RTL-a. Naglasio je kako je Vlada čvrsta u tome da neće povlačiti jednostrane poteze, no ako će Slovenija nastaviti, na svaki takav potez ima odgovor. Božinović je komentirao i slovenske najave da će kazne izrečene hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali biti temelj buduće tužbe Slovenije protiv Hrvatske. “Hrvatska smatra da nema ni povoda, ni razloga za bilo kakve tužbe, a ako do toga dođe Hrvatska će sigurno naći način kako će na to odgovoriti”, istaknuo je.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, u subotu ujutro kršila slovensku suverenost ulaskom u vode Piranskog zaljeva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji. Erjavec je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV komentirao prvi dan koji je Slovenija odredila za početak jednostrane primjene razgraničenja u Savudrijskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje i Sloveniji nudi bilateralne pregovore o razgraničenju. Zbog najave Ljubljane da će kažnjavati hrvatske ribare iz Savudrije koji tradicionalno love u zaljevu kad uđu u područje koje su arbitri presudili u korist Slovenije, hrvatska policija u subotu je pratila ribare do sredine zaljeva, a slovenska policija to je zabilježila kao incident. Slovenija takve slučajeve bilježi i priprema se za vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a, i time će pokušati dokazati da Hrvatska ne poštuje europsko i međunarodno pravo ni presudu arbitraže, rekao je Erjavec. Ponovio je da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prsotor ni u OECD ako službeni Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu. H/D.Pav.

NE OČEKUJE SE NOVI MIGRANTSKI VAL

Ministar Božinović u nedjelju je obišao policijske službenike u Iloku, na granici sa Srbijom, koja je najviše pod pritiskom ulaska ilegalnih migranata u Hrvatsku. Božinović je rekao kako, prema onome što prate u bliskom kontaktu s Frontexom i Europskom komisijom, Hrvatska ne očekuje nikakav masovni migrantski val, no sa svoje strane hrvatska policija radi sve da zaštiti našu granicu od nelegalnih imigranata i priprema se za svaki mogući scenarij.

Najčitanije iz rubrike