Sport
KOGA (NI)SMO GLEDALI U OSIJEKU U 2017,

Tin Srbić u Gradskom
vrtu počeo je kovati zlato
Objavljeno 2. siječnja, 2018.
Ante Čačić, a prije njega i tenisači Čilić, Ćorić, ali i Nadal nisu došli u Osijek

Osim na stadionu Gradski vrt, gdje su u sjajnoj nogometnoj atmosferi odigrane četiri utakmice pretkola Europske lige Osijek, Osječani su se u protekloj godini i na ostalim sportskim borilištima potrudili da “svi doznaju tko smo”. Tako će vjerujemo biti i u godini koja je upravo započela.

Lege trče i bicikliraju

Svake godine u kalendar velikih međunarodnih sportskih priredbi ulazi Osječki Ferivi polumaraton. Trči se po ulicama Osijeka, što također šalje lijepu sliku o slavonskoj metropoli u svijet. Unatoč tome što se svake godine susrećemo s negodovanjem nestrpljivih vozača koji ne mogu izdržati zatvaranje frekventnih gradskih ulica nekoliko sati. Možda da za promjenu taj dan ostave automobile kod kuće i obuju patike te dođu na Trg Ante Starčevića. Ne trebaju trčati polumaraton. Dovoljno je sudjelovati i u utrci građana “Je l' trčiš, lega”. Na Trgu Ante Starčevića i ove je godine krenula međunarodna biciklistička utrka “Tour of Croatia”. Na Eurosportu je također prikazana panorama iz zraka Osijeka i okolnih mjesta. Ove godine u svibnju održat će se deseti zaredom gimnastički Grand prix Osijek Žito Challenge cup. u 2017. brojni gledatelji u Gradskom vrtu, kao i otprilike 200 milijuna onih u svijetu koji prate gimnastička događanja iz Gradskog vrta, upoznali su Tina Srbića. Mladi Zagrepčanin trijumfirao je u Osijeku, neposredno nakon što je na preči slavio i u Kopru. Četiri i pol mjeseca poslije zlatom se okitio i na Svjetskom prvenstvu u Montrealu, pa se može reći kako je Tin u Osijeku kovao zlato za ono najsjajnije u svojoj karijeri.

“Furija” se spasila

Slavonsku metropolu protekle godine nisu posjetili najbolji hrvatski nogometaši. Ante Čačić preplašio se kako na lošijem travnjaku Gradskog vrta ne bi mogao pobijediti slabašnu Finsku. Susret je premješten na riječku Rujevicu, međutim Hrvatska unatoč besprijekorhnom travnjaku nije pobijedila, pa je Čačića ipak sustiglo osječko prokletstvo. Otišao je s klupe koja je za njega objektivno bila previsoka. U Gradski vrt, ali u susjednu dvoranu nisu u veljači 2017. stigli ni Marin Čilić i Borna Ćorić. Opravdali su se umorom i neraščišćenim odnosima s izbornikom Željkom Krajanom, pa je Hrvatska Davis Cup reprezentacija praktički s B sastavom zamalo došla do senzacije. Velika Španjolska, istina bez svoje najveće zvijezde Rafaela Nadala, koji je neposredno prije Davis Cup susreta igrao veliko finale Australian Opena, tek je u posljednjem, petom susretu osigurala plasman u četvrtfinale. No, Osijek je već tada poslao sjajnu sliku u svijet. Škugor, Mektić, Draganja, dečki nenavikli na veliku scenu, bili su oduševljeni. Dovoljna je to bila pozivnica i Čiliću i Ćoriću, ali i Dodigu, koji će već početkom veljače osjetiti atmosferu Gradskog vrta u susretu protiv Kanade.

Svjetsko zlato na Pampasu

Zato su svoje međunarodne utakmice u Osijeku igrale najbolje hrvatske odbojkašice i rukometašice. Gradski vrt nije bio za njih uspješan parket. Odbojkašice u konkurenciji Rusije, Grčke, Austrije, Mađarske i Gruzije nisu uspjele izboriti sljedeći krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Rukometašice su poražene od Slovenije (28:23) te se nisu uspjele kvalificirati na svoju svjetsku smotru.

Sredinom srpnja, kada je Osijek tresla nogometna groznica, na streljani Pampas okupili su se najbolji svjetski strijelci u gađanju samostrelom. Hrvatska ženska reprezentacija na tom je natjecanju osvojila naslov svjetskih prvakinja. Stadion Gradski vrt bio je poprište i kvalifikacijske skupine za Ligu prvakinja za nogometašice. Novi pohod “zečica” slijedi i ove godine. U Osijeku je nastavljena tradicija organiziranja stolnoteniskog Memorijala “Matija Gregić”, judo turnira “Memorijal Josip Potnek”, Rondo kupa u ritmičkoj gimnastici, a ponovo je održan i Osijek boxing open.

Krešimir LACKOVIĆ
BARANJSKI POLUMARATON I PODUNAVLJE TRAIL

Okolica Osijeka, odnosno Osječko-baranjska županija postala je također prepoznatljiva za brojne trkače, hodače i bicikliste. Tako se sada već tradicionalno organiziraju dva značajna međunarodna natjecanja kojima je cilj i promocija turističkih potencijala ovoga dijela Hrvatske. Kod dvorca Tikveš u Baranji tako je i ove godine startao Baranjski polumaraton, a tijekom manifestacije koja se zove Podunavlje trail trči se i biciklira od Erduta preko Dalj planine do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša, a prolazi se i kroz same vinograde.

Pannonian Challenge

Nekada u kolovozu, a 2017. Pannonian challenge, međunarodno natjecanje u skateboardingu, BMX-u i inlineu prvi put održano je početkom lipnja. Stvari se na ovoj priredbi koja je postala obilježje grada Osijeka mijenjaju. Naravno nabolje. Kao što je nekada ovo natjecanje ekstremnih sportova bilo održavano na osječkoj “srednjici”, posljednjih godina Skatepark je na ŠRC Copacabana. I privlači sve veći broj i gledatelja i natjecatelja. Neke od njih vidjet ćemo vjerojatno i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.