Mozaik
PRVA STAROGODIŠNJA UTRKA SLATINSKI BISER

Za slatinsku Udrugu Vretenac prikupljeno 3000 kuna
Objavljeno 1. siječnja, 2018.

Na sjevernim obroncima Papuka, tamo gdje slavonsko gorje prelazi u dravsku ravnicu, prelijepi su vinogradi slatinskoga vinogorja. Upravo tu brojni su se rekreativci i humanitarci u nedjelju točno u podne odazvali pozivu Udruge za održivi razvoj i rekreaciju Motiv i između vinograda trčali prvu starogodišnju ili silvestarsku utrku nazvanu Slatinski biser po pjenušcu koji nastaje u Starom podrumu vlasnika Ivana Halasa.

Riječ je vinskoj deliciji koja je nastala sa željom da oživi sjećanja na prvi hrvatski pjenušac, proizveden u Slatini 1864. godine u vinskom podrumu kneza Schaumburg-Lippea. Ivan Halas tako nastavlja slatinsku tradiciju proizvodnje pjenušca, koji polako ali sigurno postaje pravi brend grada Slatine.

Starogodišnja utrka, duga četiri kilometra, krenula je od Vidikovca, mjesta na uzvisini među vinogradima gdje sv. Martin redovito 11. studenoga krsti mlado vino i gdje se o blagdanu sv. Vinka orezani trs krsti starim vinom. Osim toga, to je mjesto najljepšeg pogleda na Slatinu pa je i to, uz vjetrovit ali lijep sunčan dan, jedan od razloga što je Slatinski biser privukao velik broj sudionika. Pobjednici u ženskoj i muškoj konkurenciji nagrađeni su, dakako, Slatinskim biserom, nasljednikom prvoga hrvatskog pjenušca.

Kotizacija za sudjelovanje iznosila je simboličnih deset kuna, a sav prikupljeni novac, što je s donacijama iznosilo gotovo 3000 kuna, namijenjen je slatinskoj Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac. P. Žarković

Možda ste propustili...

ALBUM BENDA THE STRANGE

Svjetsko izdanje “Echo Chamber”

HDU TOP-LISTA FIZIČKE PRODAJE

Album Crvene jabuke najprodavaniji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana