Mozaik
NAKON DVOGODIŠNJE BORBE PROTIV RAKA

Preminula autorica krimića Sue Grafton
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Američka autorica krimića Sue Grafton, koja se proslavila romanima o slučajevima privatne detektivke Kinsey Millhone, preminula je u dobi od 77 godina nakon dvogodišnje borbe protiv raka.

Grafton je umrla u Santa Barbari, okružena članovima obitelji, napisala je kći Jamie Clark na njezinoj internetskoj stranici. “Sue je umrla sinoć nakon dvogodišnje bitke s rakom”, napisala je Clark.

Najveći uspjeh Grafton je postigla s krimićima čiji naslovi slijede abecedu. Prva knjiga iz serije, “A kao alibi”, objavljena je 1982., a zadnja “J kao jučer” (Y is for Yesterday) u kolovozu ove godine. Njezina je kći već prije naglasila da će to biti njezin posljednji roman.

Nikad nije dopustila da se prema njezinim knjigama snimaju filmovi ili televizijske serije, a prema tvrdnjama njezine kćeri oštro se protivila unajmljivanju tajnih pisaca.

“Što se tiče obitelji, Y je zadnje slovo abecede”, napisala je Clark.

Romani iz “abecednog” serijala o privatnoj detektivki i bivšoj policajki Kinsey Millhone smješteni su u Santa Teresu, romansiranu verziju Santa Barbare, rodnoga grada Sue Grafton, na jugu Kalifornije.

Grafton je dobila brojne nagrade za svoj rad, uključujući i one britanske i američke udruge pisaca krimića, a prema podacima objavljenim na njezinoj internetskoj stranici, knjige su joj prevedene na 26 jezika, među kojima i hrvatski.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MATEJ PODGORSČAK PROMOVIRAO PJESMU I SPOT

Uvijek dajem sve od sebe, iskreno i s nekom emocijom

2

TZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Projekt Gourmet Slavonija,
Baranja i Srijem

3

PRODUCENT JE SRĐAN SEKULOVIĆ SKANSI

Nina Kraljić snimila pjesmu "Najljepši dan" u suradnji s Aljošom Šerićem iz Pavela