Osijek
ODLAZI U REALOV KAMP

Desetogodišnji Toni 24 sata živi nogomet
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Na more obično idemo sami. Dok je bio mali, sve je bilo O.K., no prošle mu je godine bilo jako dosadno jer nije imao s kim igrati nogomet pa sam ovo ljeto odlučila voditi ga na neki sportski kamp, da bar dio vremena provede s vršnjacima i u sportskom okruženju - priča Osječanka Kristinka Marković, majka 10-godišnjeg Tonija koji ovih dana pakira kofere za Madrid. Ondje ne ide na školsku ekskurziju, nego u omladinski kamp Real Madrida.

- Slučajno sam naletjela na podatke o kampu Real Madrida koji je održan godinu dana ranije. Tada još nije bilo naznaka o ovogodišnjem. Uz veliki sam trud uspjela naći mejl-adresu organizatora i saznala da će se kamp održati u Splitu - kaže Tonijeva mama. Oboje su fanatični navijači i obožavatelji nogometnog kluba Real Madrid i ne propuštaju njihove utakmice na TV-u. U kolovozu je održan petodnevni kamp u Splitu u organizaciji Real Madrid foundation Croatia. Bilo je oko 130 djece, a po završetku je odabrano 37 dječaka.

Velika čast

- Mejlom su nas obavijestili da je Toni među odabranima i da ako mislimo da će djeca tamo potpisati ugovor za igranje u Madridu, bolje da ih ne vodimo - kaže Kristinka.

U kampu će raditi s trenerima Realove škole i igrati utakmice s djecom svog uzrasta koja tamo treniraju. Osim iz Hrvatske, idu i djeca iz BiH, Crne Gore i Turske.

- To je velika čast. Gotovo je nemoguće ući tamo. No, to je samo prilika da saznaju kako se radi u jednom od najboljih klubova u svijetu - ne zanosi se majka.

Treninzi će se održavati u Cuidad Veldebebas trening centru Real Madrida u Mardidu.

Nisu sigurni hoće li vidjeti nekoga od velikih igrača, ali Toni sanja da će upoznati Ronalda. On mu je uzor.

- Toni 24 sata dnevno živi nogomet. Trenira, igra vani, igrice, sličice, utakmice na TV-u, non-stop priča o nogometu... Ne znam hoće li tako ostati i zato mnogo razgovaramo. Rekla sam mu da ga nikada neću tjerati da trenira, ali da ću ga uvijek podržavati i napraviti sve što je u mojoj moći. Stalno mu govorim da je ovo dokaz da se snovi ostvaruju - da treba jako željeti, vjerovati i potruditi se oko onoga što želiš - tvrdi Kristinka, kojoj su organizatori kampa savjetovali da proba naći sponzore. Poslala je 10-ak zamolbi tvrtkama koje inače sponzoriraju sportaže. Samo je od jedne dobila odbijenicu, drugi nisu ni odgovorili. Preostalo joj je podići kredit.

Škola najvažnija

- Kolegica koja radi u firmi koja mi je jedina odgovorila, odlučila mi je pomoći. Ona i još nekoliko trenerica organizirale su aerobik dan uz prodaju tombola. Spojili smo moj život u sportu i njegov početak. Bilo je divno, dosta mi je pomoglo - zahvalna je Kristinka.

Toni je skoman i dobar dječak, a njegova učiteljica Tatjana Čepo kaže da ima - divno srce. Ona je dijelom zaslužna za ljetni kamp jer je Kristinki rekla da ga treba usmjeriti u nogomet kojemu je toliko predan. Prijatelji iz škole pozitivno mu zavide.

- Nogomet sam izabrao zato što mi je zanimljiv. Maštam o tome da ću jednoga dana igrati u velikom klubu - doznajemo od Tonija. Na pitanje što želi biti kada odraste, kao iz topa ispali: nogometaš. Majka ga uči da škola mora biti na prvom mjestu.

- U nogometnim klubovima traže ispis ocjena iz škole i ako su loše, imaju zabranu treniranja neko vrijeme. Toni je uz mene naučio voljeti sport. To mi je jako važno. Sada mu baš i nisam neki primjer, ali valjda je već dovoljno velik da sam izabere svoj sportski put - kaže Kristinka.

Sve što Tonija uskoro očekuje doživjet će zahvaljujući svojoj upornoj i snalažljivoj majci, koja je cijeli život posvetila sportu, u mladim se danima aktivno bavila atletikom, sudjelovala na četiri svjetska prvenstva u polumaratonu.

- Više od 20 godina radila sam kao trenerica fitnesa. Sada honorarno radim za jednu ustanovu za cjeloživotno učenje - predajem praktični dio instruktorima u teretani i instruktorima grupnih programa. Za nas dvoje ovo je san snova - Tonijeva majka ne gubi optimizam ni volju.

Narcisa VEKIĆ

- Nogomet sam izabrao zato što mi je zanimljiv. Maštam o tome da ću jednoga dana igrati u velikom klubu - kaže Toni

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili
Hrvatsku još se nalazimo
na Interpolovim tjeralicama

2

TJEDAN KRŠĆANSKE KNJIGE

Ekumenska povelja Josipu Bratuliću

3

PETO SLAMANJE UGOSTILO OSJEČKE UMJETNICE

Skulpture i slike iz projekta #elastične

oglas