Osijek
OSJEČANKE I OSJEČANI DOČEKALI 2018.

Poljupci, zagrljaji
i dobre vibracije
Objavljeno 1. siječnja, 2018.

Poljupci, zagrljaji, dobre vibracije i osmijesi ispunjavali su na Silvestrovo Trg Ivana Pavla II. i Trg Ante Starčevića već oko 22 sata, kad su se posjetitelji počeli slijevati sa svih strana i kad su adventske kućice otvorile svoje prozorčiće. Relativno ugodna večer kad su u pitanju temperature pogodovala je tome da se na trgu okupi zavidan broj ljudi, a većina je poštovala i molbe vezane uz (ne)bacanje petardi. Dok je na Starčevićevu trgu Slavonce i Baranjce zabavljao DJ Laser hitovima iz osamdesetih, središnji je događaj bio ispred konkatedrale. Oko 22.30 na pozornicu se popeo Zvonko Bogdan kao zvijezda večeri i zapjevao svoje najveće hitove, poput “Ko te ima, taj te nema”, “Evo banke, cigane moj”, “Rastao sam pored Dunava”... Publika svih generacija, a skupilo ih se, prema slobodnoj procjeni, između tri i četiri tisuće, njihala se uz stihove starogradskih evergrina. Kad je otkucala ponoć, mikrofon su na trenutak preuzeli gradonačelnik Ivan Vrkić sa zamjenicima Žanom Gamoš i Borisom Piližotom te župan Ivan Anušić.

Raskošan vatromet

“Dragi moji sugrađani, sretna vam i uspješna nova godina! Živjeli!” poželio je Vrkić. Župan Anušić je dodao: “Od srca želim da vama i vašim najmilijima 2018. bude bolja od 2017.” Lijepe čestitke popratio je i raskošan vatromet koji je sedam minuta krasio nebo nad trgom. Na binu je nakon valcera stupila peteročlana ekipa iz benda Detour, koja je oko pozornice okupila i mlađu publiku.

Ni ove godine nisu bili zapostavljeni osječki umirovljenici - za njih šestotinjak Grad Osijek organizirao je doček u prostorijama Esseker centra, a na nogama ih je cijelu noć držala grupa Trend veselim i poznatim pop i dance hitovima. Dakako, i tu su svratili predstavnici Grada i uputili im najljepše želje.

Udruga DUHOS pobrinula se za duhovni ispraćaj stare godine okupljanjem u župnim prostorijama u Župi sv. Ćirila i Metoda uz bezalkoholna pića te slane i slatke zalogaje. “Zahvaljujući darežljivosti župnika Alojza Kovačeka, imamo priliku okupiti se na ovom mjestu gdje nam je uvijek lijepo, i tako već deset godina. Danas je i sveta nedjelja, pa nam je svima radost sastati se u obiteljskom duhu; iako nismo obitelj u fizičkom smislu, u duhovnom svakako jesmo”, istaknuo je Arkadiusz Krašicki, CSSp, svećenik i misionar Družbe Duha Svetoga.

Radna noć

Dežurna ekipa Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka potvrdila nam je da je silvestarsko-novogodišnja večer prošla prilično mirno, uz iznimku intervencije u 2.05 sati, kad su “vatreni dečki” pozvani u Višnjevac kako bi spasili psa, koji je, preplašen od zvuka petardi, preskočio zid i zapeo između zida i lima. “Sve je prošlo u redu, za razliku od prošle godine kad se na našem području dogodilo čak pet prometnih nesreća”, prisjetio se zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka, Radoslav Grubišić.

Vozač tramvaja Zlatko Merkaš ove godine nije isplanirao doček pa se pokazao kao pravi kolega i uskočio kao zamjena. “Tramvaji su u ovih nekoliko sati prepuni putnika, vozim na relaciji Zeleno polje - Trg Ante Starčevića - Zeleno polje i na svakoj stanici čeka ih po nekoliko. Radio sam i prošlog Silvestrova i mogu sa zadovoljstvom reći da ne pamtim nikakve incidente”, rekao nam je ovaj vozač.

Istim se ne može pohvaliti i jedan vozač taksija koji je htio ostati anoniman, a s kojim smo se provozali dok je s nama podijelio svoje dojmove iz najluđe noći u godini. “Ludnica je znatno veća nego običnim subotama, mladi se dobro 'podmažu' kod kuće i onda znaju praviti problema ometajući vozača glasnim pjevanjem, gurkanjem ili čak pokušajem neplaćanja, koji, naravno, ne uspije. One koji su vidljivo 'oduzeti' ne puštam u vozilo koliko god me kumili i molili, ali često to ne možeš procijeniti, pa se dogode ovakve stvari. Bilo je toga i večeras, ali preživio sam.”

Posla je imala i dežurna ljekarna na Trgu Ante Starčevića. “Sezona je viroza i prehlada, pa i na Silvestrovo, čak i u ovim kasnijim večernjim satima, imamo dosta ljudi koji dođu u posljednji tren po kakav antibiotik, a ima i onih koji su zaboravili podići na vrijeme svoje redovite terapije pa nam dođu sa svojim receptima”, kazao nam je mag. pharm. Branimir Marinović.

Adrian ANDREJEK
NA FRIZURU U TRAMVAJ

Na Trgu Ante Starčevića, u nedjelju, u 19 sati, na tračnicama nas je dočekao novogodišnji tramvaj i u njemu poznati osječki frizer Tibor Vidaković sa svojim kolegicama iz Studija Sofija i Studija Kristina. Dok je marljivo pravio frizure, podijelio je s nama svoje dojmove.

- I ove je godine dinamično kao i prethodne dvije, uistinu se veselim što imamo ovaj događaj te smo uživali u njegovoj pripremi. Ovo je kruna kalendarske godine tijekom koje imamo mnogo posla, a ovo je sjajna prilika da napravimo nešto lijepo za grad i za naše sugrađanke - rekao nam je Vidaković.

Možda ste propustili...

IK JAVOR OBILJEŽAVA STO GODINA IZVIĐAŠTVA

Izviđači pozivaju djecu i mlade

DRŽAVNE STIPENDIJE

Pomicanje ljestvica dobitnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PROMETNA RJEŠENJA

Ipak u planu kružni tok kod “ljepotice”

2

LANI U OSIJEKU ROĐENA 1904 DJETETA

Najviše Luka i Lucija, 12 beba upisano online

3

ŽUPANIJA NAGRADILA NAJBOLJE PODUZETNIČKE IDEJE

Selma Đurić otvorit će
pansion za kućne ljubimce

oglas