Osijek
NADBISKUP HRANIĆ PREDVODIO MISU U CRKVI SV. OBITELJI

Župa na Jugu 2 obilježila pola stoljeća utemeljenja
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Župa Svete Obitelji na Jugu 2 proslavila je na Silvestrovo 50. obljetnicu svog utemeljenja svečanim misnim slavljem koje je u prepunoj crkvi u Paškoj ulici predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić.

Među svećenicima koji su na ovoj misi koncelebrirali vidjeli smo provincijala Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, fra Iliju Vrdoljaka, OFM, župnika slavljeničke osječke Župe Svete Obitelji na Jugu 2, fra Dragutina Bedeničića, OFM, gvardijana Franjevačkog samostana sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu, fra Zdravka Lazića, OFM, koji je vodio trodnevnicu uoči ovog slavlja, gvardijana Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru te župnika istoimene župe, fra Ivicu Jagodića, OFM, gvardijana Franjevačkog samostana sv. Križa u Osijeku, fra Antu Perkovića, OFM, župnika osječke Župe Presveta Imena Marijina u Donjem gradu i dekana preč. Ivana Jurića te osječke franjevce, fra Zoltana Dukaija, OFM, Svetislava Krnjaka, OFM, i kapelana osječke Župe Sv. Obitelji, fra Josipa Vukoju, OFM.

Ovu župu koja danas ima 8000 vjernika osnovao je tadašnji đakovačko-srijemski biskup, mons. Stjepan Bäuerlein, svojim dekretom od 20. prosinca 1967. Župa je počela s radom na blagdan sv. Marije Bogorodice 1. siječnja 1968. U početku je župna zajednica djelovala u obiteljskoj kući u Mljetskoj ulici preuređenoj za pastoralne potrebe, a od početka upravljanje župom preuzeli su redovnici Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Njihov je prvi dom bila baraka, a ondje je bio smješten i župni ured. Nova crkva koju je u duhu betonskog brutalizma osmislio osječki arhitekt Mihajlo Biglbauer izgrađivana je u etapama. Donji je dio blagoslovio 1981. tadašnji đakovačko-srijemski biskup, mons. Ćiril Kos, a reprezentativni gornji dio posvetio je njegov nasljednik đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Marin Srakić, 2008. Crkva je djelomice stradala u Domovinskom ratu, a tragovi eksplodiranih granata mogu se vidjeti na njezinu betonskom pročelju. Stubište ove crkve mjesto je pogibije dviju župljanki koje su usmrtile granate ispaljene iz Tenje.

Kako se moglo čuti u nedjelju u dobrodošlici izrečenoj nadbiskupu mons. Hraniću prije početka same mise, u Župi Sv. Obitelji od njezina osnutka kršteno je 4502 djece i odraslih osoba, prvu je pričest primilo 6013 vjernika, svetu potvrdu njih 5296, crkveni je brak zaključio 231 par, a crkvenih je pogreba bilo 3859. D. Celing

8000

vjernika danas okuplja Župa Svete Obitelji na Jugu 2

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas