Novosti
GOVOR U POVODU ZAVRŠETKA GODINE

Papa kaže da je 2017. bila obilježena ratovima i lažima
Objavljeno 31. prosinca, 2017.

VATIKAN

Papa Franjo rekao je nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela.

U svojem zadnjem javnom obraćanju ove godine, tijekom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu "na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama."

I dok je rat najočitiji znak "apsurdnog ponosa", kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su "ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju".

Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tijekom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu.

U travnju je osudio "neprihvatljiv pokolj" nedužnih civila u kemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec dana posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš.

Papa je također pokušao dati poticaj miru u Kolumbiji tijekom posjeta u rujnu i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u svibnju da prizna problem klimatskih promjena.

U vezi jačanja napetosti između Sjeverne Koreje i Zapada, Papa je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih arsenala.

Nakon mise, Papa je prošetao Trgom sv. Petra. Obišao je velike jaslice postavljene ispred crkve i rukovao se i fotografirao s hodočasnicima. (Hina/Reuters)

Možda ste propustili...

TRI DANA NA PUTU

Predsjednica u posjetu BiH

PODBACILE DONACIJE - GRAĐANI GUBE VJERU U MINISTARSTVO

Za skupe lijekove samo 27.000 kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE OKOLNOSTI ZA FINANCIRANJE

U Baranji se još ne radi na A5

2

GOSTOVAO U NEDJELJOM U 2

Sudac Kolakušić: Očekujem da će me izbaciti sa suda

3

U DEVET MJESECI HRVATI BILI BOLESNI 11 MILIJUNA DANA

Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci