Svijet
NAPAD NA SELO U LIPNJU 1992.

Još 11 optužnica za ratni zločin u BiH
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije koje tereti za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici oni su sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem da se cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno, u općini Ilijaš, nedaleko od Sarajeva, u potpunosti ukloni.

Optužnica se odnosi na planirana ubojstva svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez obzira na to radi li se o civilima ili vojnicima, uključujući i zarobljene civile i pripadnike vojske bosanskih Srba koji su položili oružje, kao i na prekomjerno i vojno neopravdano uništenje i njihove nepokretne i pokretne imovine. U sinkroniziranom napadu na selo u lipnju 1992. godine ubijeno je najmanje 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba. Pritom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način, a njihova tijela masakrirana. Nakon napada selo je u potpunosti uništeno, a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano je s tog područja i tamo se nitko od prognanih nije vratio ni poslije završetka rata. Optužnica za ove zločine tereti Džemala Hadžića (63), Teufika Turudića (57), Džemala Smolu (54), Senada Sikiru (58), Benjamina Sikiru (48), Harisa Sikiru (46),, Enesa Duraka (53), Mirsada Bešliju (53), Nusreta Bešliju (55), Mirzeta Bešliju (49) i Hamdiju Spahića (57). H

Možda ste propustili...

NAKON DVIJE GODINE ČISTKI I PROGONA

Turska ukinula izvanredno stanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVSKI PREDSJEDNIK O ISTRAZI IVANOVIĆEVOG UBOJSTVA

Thaci: Mnoge će zaboljeti glava

2

KRITIKE PLJUŠTE, A NAJAVLJEN NOVI SUSRET

O čemu su uistinu govorili Trump i Putin u Helsinkiju?

3

SUSRET U TIRANI

Predsjednica RH u Albaniji