Svijet
BAKIR IZETBEGOVIĆ:

Hoće li biti novog rata ovisi o Srbiji
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, izjavio je da ratova na Balkanu više neće biti, osim ako drukčije ne odluče lideri iz Srbije.

Rekao je da je bio u kontaktu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. “Mogao bi lider SDA, prezivao se on Izetbegović ili ne, biti sa svima njima u dobrim odnosima, ne tjerati pravdu i istinu. Pustiti da koriste goleme resurse, prave mostove gdje žele i da nadležnosti iz BiH prenesu na Beograd. Onda bismo im bili dobri. Da predate interese vlastitog naroda svi bi vas tapšali po ramenu”, rekao je Izetbegović. Rekao je da je u BiH proteklu godinu obilježilo vraćanje u prošlost i završetak rada Haškog suda, izricanje presude Ratku Mladiću i nekadašnjim visokim dužnosnicima Herceg-Bosne, čime je, kako je ocijenio, dat pečat o etničkom čišćenju i stravičnim zločinima počinjenim u BiH. “Presude su donijete protiv pojedinaca, one su bile prilika da se skine hipoteka s naroda i omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu i bez suosjećanja sa žrtvama okrenuli su se negiranju tih presuda”, kazao je Izetbegović. Ocijenio je da je protiv interesa BiH najviše radio predsjednik RS-a Milorad Dodik, dodavši da je Dodik “majstor spina koji kontrolira medije i bankarski sektor, te da on jako dobro živi”. “Dodik je nastavio podrivati Daytonski mirovni sporazum, kršiti zakone i odluke o ulasku BiH u NATO, bošnjačkoj djeci zabranjuje da uče svoj jezik... Dodik je završio na crnoj listi State Departmenta, a završit će i na sudovima BiH zbog izjava o povratnicima i angažmanu Alije Izetbegovića”, rekao je Izetbegović. E.Soudil

ODUSTATI OD FEDERALIZACIJE

Predsjednik SDA izrazio je nadu da će hrvatski političari odustati od federalizacije. “Put za postizanje dogovora s Bošnjacima je kompromis. Hrvatski narod ima višestruku korist od toga što živi izmješan s Bošnjacima”, poručio je Izetbegović.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana