Svijet
ODLUKA DONALDA TRUMPA

Dodik ostaje pod sankcijama SAD-a
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove.

Cormack je kazala kako SAD ostaje čvrsto opredijeljen za očuvanje integriteta BiH, a stavljenje Dodika na crnu listu osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD, rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara, dovodeći istodobno u pitanje Daytonski sporazum. “Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstatno vuče BiH unatrag, govori o secesiji i mora se prestati protiviti putu BiH prema euroatlantskim integracijama”, kazala je Cormack.

Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena, a to znači potporu teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te inzistiranje na poštivanju Daytonskog sporazuma, kao i na procesu euroatlantskih integracija. Dodik je na popisu osoba koje su pod sankcijama, a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD-a, a dospio je sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush. U Dodikovom slučaju u SAD-u procijenili su kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje “aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma”.

Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera protiv Dodika bila su njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH. Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas, a ponovno javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. siječnja sljedeće godine novu proslavu tzv. dana RS, iako je sudskim pravorijekom taj praznik proglašen neustavnim, jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBIJA SE PROTIVI JER STRAHUJE OD OSNIVANJA VOJSKE

Amerika povlači UNMIK s Kosova?

2

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji

3

TRUMP ODLUČIO

Guantanamo ostaje još 25 godina