Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Sve po zakonu
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Prema židovskom zakonu žena je obredno nečista u vremenu babinja, to jest četrdeset dana poslije poroda. Nakon toga ona je imala doći u hram i prinijeti žrtvu za svoje očišćenje. Oni među vama koji pamte godine prije 1970. znat će za crkveni običaj da je žena otprilike šest tjedana po porodu dolazila u crkvu na blagoslov. Vjernicima može zvučati neobično da se tome obredu očišćenja u svoje vrijeme podvrgla i Isusova majka Marija. Marija koja je bila čista i besprijekorna!

Pa ipak čitamo u Lukinom evanđelju da je Marija pristupila tome obredu. Na koncu veli: “Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret.” Marija se podvrgava zakonu kojem se zapravo ne bi trebala pokoravati. Međutim, i Isus to isto čini. On je bio poslušan Mariji i Josipu. On, Bogočovjek! Pismo veli da je on “supatnik u našim slabostima, poput nas iskušavan svime, osim grijehom”. On je čak dao da se plati porez za nj i za Petra. Poštovao je židovske zakone i običaje dokle god nisu bili u suprotnosti sa zdravim razumom. Pavao veli: “Poznate darežljivost Gospodina našega Isusa Krista! Premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite”. Konačno, Isus je, kao posljednji sluga, oprao noge svojim učenicima. I drugi su velikani veliki upravo po toj skromnosti. Za Mojsija Biblija veli da je bio “veoma skroman čovjek, najskromniji čovjek na zemlji”. Kada se pobožan čovjek Kornelije iz silnog poštovanja prema apostolu Petru bacio pred njegove noge, on ga pridigne uz riječi: “Ustani! I ja sam čovjek”.

Što reći? Čujemo koji put kako izvanjski propisi i zakoni nisu važni. Tako će neki reći da je posve nevažan vjenčani list onima koji se vole. Drugi će reći da su neke građanske forme nadiđene i nepotrebne. Nebitna im je činjenica da je netko stariji, roditelj, djed ili baka. Posve nekonvencionalno, rekli bi, a zapravo je posve bezobzirno. Drugi neki rado će reći da u Boga vjeruju, ali ne prihvaćaju nikakve vjerske okvire, zapovijedi, pa ni samu Crkvu. A posebna su priča oni koji smatraju da su iznad svega. Zakon postoji za druge, ali ne i za njih. To se onda očituje kroz onu strašnu rečenicu: “Znaš li ti tko sam ja!” Poštovani čitatelji, naravno da je temeljno i bitno ono što je u srcu. Međutim, potrebni su nam neki okviri. Čovjek koji poštuje zakon pokazuje skromnost i poniznost, dok onaj koji stavlja sebe kao jedino mjerilo, ostvaruje onu prvu napast: “Bit ćete kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo”. Kršćanski je nauk u ovome smislu nedvojben: poniznost je najsigurniji put do Boga i čovjeka, a oholost je temelj svakoga zla i grijeha. Marija Bogorodica bila je ponizna službenica, a Isus veli da nije došao da bude služen, nego da služi. I Marija i Isus su tako uzori jednostavnosti, poniznosti i dobrohotnosti za svakoga čovjeka. Takvi su ljudi zalog svekolikog napretka obitelji i društva. Neka (nas) takvih bude što više i u novoj godini. Sretno vam novo ljeto!

Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

ZA VEĆE PLAĆE

SDP-ov zakon u proceduri

PROSVJED U VUKOVARU ZBOG NEUČINKOVITNOSTI PRAVOSUĐA U KAŽNJAVANJU RATNIH ZLOČINA

Stradalnici izgubili vjeru u hrvatske institucije

SSSH O PROSVJEDU 20. LISTOPADA:

To je samo set mjera, a ne mirovinska reforma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana