Novosti
GRANIČNI SPOR

Slovenija zaprijetila hrvatskim ribarima
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Slovenske vlasti za subotu su najavile početak jednostrane provedbe arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, nakon isteka šestomjesečnog roka za njezinu pripremu i nakon što je u slovenskom parlamentu zadnjih tjedana usvojen set “provedbenih zakona” na koje se Ljubljana poziva kao na temelj za svoja postupanja. U petak, 29. prosinca, istekao je rok koji je arbitražni sud odredio za pripremu provedbe svoje odluke o granici.

Slovenija je u petak Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani. Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovno pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude preko formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila “prosvjed protiv kršenja granične crte na moru.” U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Savudrijske vale/Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da “se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata.” Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je diplomatskom notom u četvrtak pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

U pratnji policije

Slovenski mediji najavili su da će od subote Slovenija primijeniti strožu politiku sankcioniranja hrvatskih ribara koji se u zaljevu prilikom ribolova i dalje budu držali crte sredine kao granice na moru. Ribari više neće biti samo opominjani, pišu slovenski mediji, već će im se izricati novčane kazne.

U petak u Savudrijskoj vali nije bilo incidenata. Ribari su u četvrtak imali radni sastanak s policijom u Umagu na kojem im je rečeno da mogu i dalje ribariti do polovice Savudrijske vale, a da će ih patrolni brodovi hrvatske policije i dalje pratiti.

Slovenija s implementacijom presude namjerava početi u vodama Savudrijske vale jer smatra da je tu situacija “najjasnija” i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji. Premijer Miro Cerar kazao je kako u subotu u zaljevu ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće poticati ako će se Hrvatska držati morske granice prema presudi arbitara. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je ovih dana da će Slovenija nakon subote Hrvatsku smatrati kršiteljicom međunarodnog i europskog prava ako ne pristane na arbitražnu implementaciju i da bi je zbog toga mogla tužiti sudu Europske unije, osim ako energične mjere protiv Hrvatske prije toga ne poduzme Europska komisija.

Zaštita interesa

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u razgovoru za Novu TV u četvrtak navečer upozorila je kako po međunarodnom pravu Slovenija ne smije jednostrano proglasiti promjenu granica i da jedino rješenje i dalje ostaje bilateralni dogovor. Ako slovenska strana pošalje kontrole na područje Savudrijske vale za koje po odluci arbitražnog suda smatra da polaže pravo, Hrvatska će “raditi što i do sada – štititi hrvatske interese”, rekla je Pejčinović Burić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je “zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru.” Dodao je i da će na bilo koju povredu granične crte policija izdati upozorenje nakon čega će se svatko tko eventualno uđe na hrvatski teritorij udaljiti.

- Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata - rekao je Božinović.

Dijana PAVLOVIĆ/H
ŠTO OČEKUJU OD EUROPSKE UNIJE

Slovenski eurozastupnici Alojz Peterle i Ivo Vajgl smatraju da Slovenija uz pomoć Europske unije treba što prije razriješiti spor s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude na kojoj inzistira vlada Mire Cerara, ali ističu da Slovenija u svojoj poziciji glede arbitraže treba sačuvati političko jedinstvo. Pitanje implementacije trebalo bi riješiti što prije, kazao je u petak za RTV Slovenija Peterle, nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova, dodavši da se boji kako bi se to pitanje inače moglo produžiti i postati dio predizborne kampanje jer su u Sloveniji kroz manje od pola godine parlamentarni izbori. “To ne bi bilo dobro”, kazao je Peterle. Vajgl očekuje da će na Hrvatsku djelovati Europska unija, kako bi ona prihvatila rezultat arbitraže, te kaže da Bruxelles ne može “oprati ruke" jer je upravo arbitražni sporazum iz 2009. omogućio ulazak Hrvatske u EU.

Možda ste propustili...

MINISTAR OBRANE DAMIR KRSTIČEVIĆ ODGOVORIO ZASTUPNIKU SDP-A

Vojna vježba koštala je 8,1 milijun

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SILVANO HRELJA, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Stav da je u nas prekratak
radni staž - proizvoljan je