Novosti
NOVE MOGUĆNOSTI OD 1. SIJEČNJA

E-putovnica bez čekanja na šalteru
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Od 1. siječnja građani koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom moći će zahtjeve za izdavanje putovnice podnijeti u redovnom postupku kroz sustav e-Građani. Svi ostali i dalje će moći putovnicu ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja.

- Građani će i brže i jednostavnije moći podnijeti zahtjev za putovnicu i pozivamo građane da što više koriste tu mogućnost preko sustava e-Građani – rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, te na konferenciji za novinare dodao kako će građani moći odabrati način dostave putovnice, bilo poštom ili će po putovnicu doći osobno u policijsku upravu ili postaju.

Ministar Božinović pojasnio je kako će prilikom podnošenja zahtjeva građanin morati priložiti skenirane uplatnice za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i dostavu preko dostavne službe, ako je odabrao tu opciju.

Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu. Novost je i dostava na kućni prag.

- Cijena ostaje ista i ona iznosi 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu, a tu su još troškovi dostave na kućnu adresu 30 kuna – naglasio je ministar i dodao kako je novost da će mogućnost dostave na kućnu adresu moći iskoristiti i oni građani koji zahtjev za putovnicu podnesu na šalteru.

Ovo je drugi osobni dokument, nakon vozačke dozvole, za koji se zahtjev može podnijeti elektronički preko sustava e-Građani. Nešto više od milijun osoba je dosad ishodilo e-osobnu iskaznicu te su svi oni potencijalni korisnici nove usluge za izdavanje putovnice.

- Zadovoljan sam što se broj korisnika e-osobne iskaznice povećava te što Ministarstvo unutarnjih poslova u svom dijelu ukupnih napora Vlade RH modernizira svoju upravnu djelatnost, što je na dobrobit svih građana, jer štedimo njihovo vrijeme kao i vrijeme naših službenika koje možemo preraspodijeliti na neke druge poslove – zaključio je ministar unutarnjih poslova. S.Lacić

OLAKŠAVA SE DOSTUPNOST USLUGA U SVIM KRAJEVIMA ZEMLJE JEDNAKO

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić rekao je kako se razvojem ovakvih i drugih kompleksnih elektroničkih usluga u Hrvatskoj koje uključuju elektronički potpis i korištenje e-osobne iskaznice građanima olakšava dostupnost svim uslugama u svim krajevima zemlje jednako. “Stvarajući platformu za razvoj kompleksnih elektroničkih usluga otvaramo korištenje raznih e-usluga koje koriste e-OI kroz koju ostvarujemo identifikaciju korisnika, ali i usluge elektroničkog potpisa. Razvojem takvih usluga koristeći e-OI moći ćemo ostvariti bilo koju uslugu javnog sektora pri čemu će posebna pozornost biti okrenuta prema zaštiti podataka svakog pojedinca - rekao je Bernard Gršić. Dodao je i kako je želja stvoriti digitalno društvo u Hrvatskoj te na taj način utjecati na brže, jednostavnije i transparentno pružanje javnih usluga svim građanima.

Cijena je ista kao i kad se zahtjev predaje na šalteru, uz 30 kuna za dostavu

Možda ste propustili...

NAKON ŠTO JE NJEGOV SIN RAZBIO SLUŽBENO POLICIJSKO VOZILO

Načelnik Policijske uprave Split podnio ostavku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana