Novosti
NOVE MOGUĆNOSTI OD 1. SIJEČNJA

E-putovnica bez čekanja na šalteru
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Od 1. siječnja građani koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom moći će zahtjeve za izdavanje putovnice podnijeti u redovnom postupku kroz sustav e-Građani. Svi ostali i dalje će moći putovnicu ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja.

- Građani će i brže i jednostavnije moći podnijeti zahtjev za putovnicu i pozivamo građane da što više koriste tu mogućnost preko sustava e-Građani – rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, te na konferenciji za novinare dodao kako će građani moći odabrati način dostave putovnice, bilo poštom ili će po putovnicu doći osobno u policijsku upravu ili postaju.

Ministar Božinović pojasnio je kako će prilikom podnošenja zahtjeva građanin morati priložiti skenirane uplatnice za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i dostavu preko dostavne službe, ako je odabrao tu opciju.

Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu. Novost je i dostava na kućni prag.

- Cijena ostaje ista i ona iznosi 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu, a tu su još troškovi dostave na kućnu adresu 30 kuna – naglasio je ministar i dodao kako je novost da će mogućnost dostave na kućnu adresu moći iskoristiti i oni građani koji zahtjev za putovnicu podnesu na šalteru.

Ovo je drugi osobni dokument, nakon vozačke dozvole, za koji se zahtjev može podnijeti elektronički preko sustava e-Građani. Nešto više od milijun osoba je dosad ishodilo e-osobnu iskaznicu te su svi oni potencijalni korisnici nove usluge za izdavanje putovnice.

- Zadovoljan sam što se broj korisnika e-osobne iskaznice povećava te što Ministarstvo unutarnjih poslova u svom dijelu ukupnih napora Vlade RH modernizira svoju upravnu djelatnost, što je na dobrobit svih građana, jer štedimo njihovo vrijeme kao i vrijeme naših službenika koje možemo preraspodijeliti na neke druge poslove – zaključio je ministar unutarnjih poslova. S.Lacić

OLAKŠAVA SE DOSTUPNOST USLUGA U SVIM KRAJEVIMA ZEMLJE JEDNAKO

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić rekao je kako se razvojem ovakvih i drugih kompleksnih elektroničkih usluga u Hrvatskoj koje uključuju elektronički potpis i korištenje e-osobne iskaznice građanima olakšava dostupnost svim uslugama u svim krajevima zemlje jednako. “Stvarajući platformu za razvoj kompleksnih elektroničkih usluga otvaramo korištenje raznih e-usluga koje koriste e-OI kroz koju ostvarujemo identifikaciju korisnika, ali i usluge elektroničkog potpisa. Razvojem takvih usluga koristeći e-OI moći ćemo ostvariti bilo koju uslugu javnog sektora pri čemu će posebna pozornost biti okrenuta prema zaštiti podataka svakog pojedinca - rekao je Bernard Gršić. Dodao je i kako je želja stvoriti digitalno društvo u Hrvatskoj te na taj način utjecati na brže, jednostavnije i transparentno pružanje javnih usluga svim građanima.

Cijena je ista kao i kad se zahtjev predaje na šalteru, uz 30 kuna za dostavu

Možda ste propustili...