Mozaik
POLITIKA JE PRIMAMLJIVA

Od Reagana do Weaha, slavne osobe državnici
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Poput bivšeg nogometaša Georgea Weaha, novoizabranog predsjednika Liberije, nekoliko se slavnih osoba pretvorilo u vrlo uspješne političare. Ali čak i među njima sportaši su vrlo rijetki.

Amerikanac Ronald Reagan prva je filmska zvijezda koja je krenula u političke vode. Radijski sportski komentator i dugogodišnji holivudski glumac s B liste izabran je 1966. za kalifornijskog guvernera, a 1980. postao je i američki predsjednik. Četiri godine poslije obranio je mandat. U siječnju 2017., njujorški multimilijarder Donald Trump, zvijezda reality televizije bez ikakva političkog, vojnog ili diplomatskog iskustva, izabran je za američkog predsjednika.

Vrlo popularan filipinski komičar Joseph Estrada u politici je prošao sve. Bio je gradonačelnik, senator, potpredsjednik, prije nego što je 1998. izabran za predsjednika države. Popularni haićanski pjevač Michel Martelly, poznatiji po umjetničkom imenu "Sweet Micky", izabran je u travnju 2011. za predsjednika s više od 67 posto glasova.

Filmski glumac, producent i televizijski voditelj Jimmy Morales iskoristio je nezadovoljstvo gvatemalskih birača političkim establišmentom i uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u listopadu 2015. Zanimljivo je da je predsjednik godinama prije glumio na filmu.

Što se Europe tiče, dvostruki olimpijski pobjednik u mačevanju (1968. i 1972.) Pal Schmitt bio je od 2010. do 2012. predsjednik Mađarske. Ostavku je podnio nakon otkrića da je plagirai doktorsku disertaciju. Muzikolog i slavni pijanist u svojoj zemlji Vytautas Landsbergis bio je od 1990. do 1992. na čelu Litve. Kasnije je bio predsjednik parlamenta.

Književnik Vaclav Havel bio je predsjednik Čehoslovačke (1989. do 1992.) i prvi predsjednik Češke (do 2003.).H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNI AMATERSKI SUSRETI TEATARA

MAST nudi sjajne predstave

2

REMI O NOVOJ PJESMI "NEŠTO GLASNO"

Napisala sam stihove koji su mi poslužili terapeutski

3

NICOLE KIDMAN O TOMU CRUISEU

Brak me zaštitio od zlostavljača