Osijek
OSJEČKI POLITIČARI I DRUŠTVENE MREŽE

Većina koristi samo Facebook,
Twiter i Instagram tek rijetki
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

I dok je Donald Trump kralj Twitera, a Borut Pahor Instagrama, osječki političari još uvijek su najvjerniji Facebooku, koji je i dalje najpopularnija društvena mreža u Hrvatskoj. Korištenje društvenih mreža danas je nezaobilazan način komunikacije s mladim ljudima, koji najčešće nisu zainteresirani za politiku, no važno je na koji način se ovim mrežama pristupa.

Dok se Facebook može koristiti kao PR platforma za promociju vlastite politike, Instagram je u pravilu opuštenija i s manje formalnim fotografijama, pa je to i možda razlog zbog kojega ga osječki političari gotovo uopće ne koriste, a Twiter je namijenjen direktnoj komunikaciji, što bi u pravilu trebalo funkcionirati bez posredovanja PR stručnjaka. U ovom trenutku na Facebooku su zasigurno najaktivniji profili gradonačelnika Ivana Vrkića i župana Ivana Anušića. No, oba profila zapravo uređuju službeni administratori, a ne nositelji profila. I dok je županov profil platforma za promoviranje njegova profesionalnoga rada, bez osobne note, kod gradonačelnika Vrkića ponekad se može pronaći i trenutak privatnosti, poput fotografija s unucima ili u poslijepodnevnom odmoru s kućnim ljubimcem u krilu. Inače, župan Anušić posjeduje i Instagram profil, koji znatno manje koristi i ima 1240 sljedbenika, a većinom su na njemu službene fotografije. Gradonačelnik Ivan Vrkić na svom službenom instagram-profilu ima tek 101 sljedbenika i koristio ga je samo u predizbornoj kampanji, ali gotovo beznačajno s objavom tek devet službenih fotografija. Ništa aktivniji gradonačelnik nije ni na Twiteru, gdje ima tek 31 objavu također iz vremena kampanje. Zamjenik gradonačelnika i novi prvi čovjek osječkog SDP-a Boris Piližota na facebook-profilu ima tek 139 pratitelja, a životnih fotografija “na kapaljku”, a na Instagramu i Twiteru ga uopće nema. Dogradonačelnica Žana Gamoš na Facebooku se može pohvaliti s 3298 prijatelja, ali svoj profil rijetko koristi. Također, ni ona nema Instagram i twiter-profil. Dragan Vulin jedan je od onih od kojih bi se moglo učiti korištenje društvenih mreža. Iako mu profil također ponajprije služi za političku promociju, a ne virtualno druženje, upravo on to radi na način da javnosti dozira i dio privatnosti i humora. Tako osim službenih, objavljuje i fotografije s boravka u frizerskom salonu, sportske rekreacije, praonice automobila, pečenja rakije ili na novom biciklu. Vulin ima i Instagram profil, iako ni njega nema na Twiteru. Vladimir Ham, koji na Facebook profilu ima 2915 prijatelja, jedan je od rijetkih koji se ne ustručava podijeliti fotografije svoje obitelji, a po jednoj takvoj objavi dobije i do 700 lajkova. Zanimljivo je da je njegov profil na Instagramu zaključan. Potpuno osoban i maksimalno lišen političke promocije je facebook-profil Ivane Šojat, na kojem možete s njom dijeliti njezina razmišljanja i raspoloženja, ali i vidjeti fotografije iz svakodnevnog života.

Nefreteta Z. EBERHARD
ĐAPIĆA, ŠIMIĆA I POŽEGU DRUŠTVENE MREŽE UOPĆE NE ZANIMAJU

Političari koji se uopće ne koriste društvenim mrežama i nemaju profile su Anto Đapić, koji je profil imao tek u svrhu predizborne kampanje. Ista je situacija i sa SDP-ovcem Denisom Ambrušem, koji nema nikakav profil. Zanimljivo je da društvene mreže ne zanimaju ni MOST-ovce. Tako je na društvenim mrežama nemoguće pronaći saborskog zastupnika Miroslava Šimića, ali ni predsjednika Gradskog vijeća Željka Požegu. Osječanin Ivan Vrdoljak također nije pretjerano aktivan na društvenim mrežama, ali zanima li vas što radi privatno, možete vidjeti na profilu njegove supruge koja rado objavljuje obiteljske fotografije s ljetovanja ili božićnih blagdana.

Jedini osječki političar koji aktivno koristi Twiter je SDP-ovac Domagoj Hajduković

VRKIĆ I ANUŠIĆ NAJAKTIVNIJI SU NA FACEBOOKU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ PINKL-BALOVE I VELIKI DOČEK

Gdje će umirovljenici
za Novu godinu?

2

STOP „OSVJEŽIVAČIMA ZRAKA”

Policija privodi dilere i češće obilazi škole

3

GREGORAN O UGIBALIŠTIMA U OPATIJSKOJ

Ako se ispune svi uvjeti, zašto ne?

oglas